Veelgestelde vragen

Wat doet een WMO consulent?

Als WMO consulent handel je zorgaanvragen van burgers af. Jij zorgt ervoor dat iemand bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, dagbesteding of een traplift krijgt. Gemeenten voeren namelijk de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) uit. Zij zijn er verantwoordelijk voor dat kwetsbare burgers de juiste voorzieningen krijgen en zo kunnen blijven meedoen in de samenleving.

Welke taken heeft een WMO consulent?

Veelvoorkomende taken van een WMO consulent zijn:

  • Intakegesprekken: het voeren van gesprekken met cliënten om hun situatie en behoeften in kaart te brengen.
  • Beoordeling van aanvragen: het beoordelen van aanvragen voor ondersteuning, zoals huishoudelijke hulp, vervoersvoorzieningen of dagbesteding.
  • Advies en begeleiding: het geven van advies over beschikbare voorzieningen en het begeleiden van cliënten bij het aanvragen hiervan.
  • Samenwerking met andere zorgprofessionals: het werken met andere instanties en zorgverleners om een passend zorgplan op te stellen.
  • Monitoren van de situatie: het volgen van de voortgang van cliënten en het aanpassen van ondersteuning indien nodig.

Welke vaardigheden heb je nodig als WMO consulent?

De rol van WMO consulent vereist een breed palet aan vaardigheden, zowel werkinhoudelijk als op persoonlijk vlak. Denk hierbij aan:

  • Kennis van wet- en regelgeving: je moet een gedegen kennis hebben van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), de Jeugdwet en soms ook de Participatiewet. Inzicht in relevante jurisprudentie en gemeentelijk beleid is ook belangrijk.
  • Analyse en indicatiestelling: je moet goed kunnen analyseren welke hulpvraag er speelt en beoordelen of en welke maatwerkvoorzieningen nodig zijn. Daarbij weeg je medische, psychische en sociale factoren af.
  • Rapporteren en besluitvorming: het opstellen van heldere rapportages en adviezen die de basis vormen voor een beschikking. Je moet nauwkeurig werken en juridische onderbouwing kunnen geven voor je keuzes.
  • Gespreksvaardigheden: je voert keukentafelgesprekken met inwoners. Je moet goed kunnen luisteren, doorvragen, empathisch zijn en ook duidelijk grenzen kunnen stellen.
  • Schriftelijke communicatie: je schrijft rapportages, beschikkingen en e-mails die helder, juridisch correct en voor de burger begrijpelijk zijn.
  • Samenwerking: je werkt vaak samen met zorgaanbieders, huisartsen, collega-consulenten en wijkteams. Goed kunnen samenwerken en afstemmen is essentieel.
  • Oplossingsgericht denken: creatief kunnen denken in maatwerkoplossingen die aansluiten bij de eigen kracht en het netwerk van de burger.
  • Zelfstandigheid en stressbestendigheid: je moet zelfstandig casussen kunnen behandelen, prioriteiten stellen en omgaan met werkdruk.
  • Integriteit en verantwoordelijkheidsgevoel: je werkt met vertrouwelijke informatie en hebt invloed op iemands dagelijks leven. Zorgvuldigheid en een sterk moreel kompas zijn belangrijk.

Is er veel vraag naar WMO consulenten?

Ja, er is momenteel veel vraag naar WMO consulenten. Door vergrijzing, stijgende zorgbehoeften en een toenemende nadruk op het ondersteunen van zelfredzaamheid in de samenleving, zijn gemeenten op zoek naar professionals die deze rol kunnen vervullen. Ook de complexiteit van aanvragen en de noodzaak om goede begeleiding te bieden, dragen bij aan de vraag naar WMO consulenten. Dit maakt het een belangrijk en relevant beroep in de huidige zorgsector.

Hoe word je WMO consulent?

Een geschikte scholing om jezelf te ontwikkelen tot WMO consulent is de post-hbo opleiding WMO consulent van Inholland Academy. Deze is bedoeld voor hbo-opgeleide professionals met ervaring in het sociale domein. Ook zonder werkervaring in het sociale domein of met een mbo4-diploma is deelname mogelijk. Mail in dit geval eerst je cv en een korte motivatie naar gsw.academy@inholland.nl  Wij nemen dan spoedig contact met je op om te bepalen of je toelaatbaar bent of dat er nog een assessment nodig is voordat je kan aanmelden. 

Ontdek de post-hbo opleiding WMO consulent van Inholland Academy