Den Haag,
11
oktober
2018
|
07:15
Europe/Amsterdam

15 jaar Inholland – Kwaliteit met oog voor diversiteit

image3

Dit collegejaar is het 15 jaar geleden dat Inholland begonnen is met les geven onder die naam. Vier founding fathers (Hogeschool Alkmaar, Hogeschool Haarlem, Hogeschool Holland en Ichthus Hogeschool) fuseerden en begonnen aan een nieuw bestaan. Na jaren hard werken was het tijd voor een feestje: de Inholland Parade.

We hadden het ook ‘leren=durven’ kunnen noemen, want in ons gebouw in Haarlem traden uitsluitend Inholland-collega’s op, met ondersteuning van onze eigen mensen. Dat is best spannend, want je laat ineens een kant van jezelf zien die je normaal gesproken thuis laat – of zelfs thuis niet laat zien. Van tevoren staat niet vast dat het goed gaat. Gelukkig viel bijna alles op zijn plek. Ik heb genoten van al het Inholland talent en ik was trots op iedereen die de moed had om het podium te pakken. Mijn twee CvB-collega’s en ik kwamen in Inholland-roze uit onze comfortzone op I Will Survive in de Hermes House Band versie.

Hiermee werd het feest een metafoor voor wat we bij Inholland tot stand hebben gebracht: op eigen kracht zetten we kwaliteit neer. We durven ons kwetsbaar op te stellen en leren ervan als het anders uitpakt dan verwacht. We genieten ervan als het slaagt. Wat ik die avond vooral weer bevestigd zag, is dat het de kwaliteit en moed van al onze mensen is, die maakt dat het goed met ons gaat. In ons samenspel weten we de sfeer te creëren waarin mensen kunnen groeien en bloeien.

Coming Out Day is een mooi moment voor ons om diversiteit en inclusie extra te benadrukken. Of je nu student of medewerker bent, iedereen moet zich hier kunnen thuis voelen. 
Collegevoorzitter Jet de Ranitz

Waardering voor docenten
Iemand die dat goed wist neer te zetten was onze docent Désiree Buijsman. Vorige week kreeg zij een mooi podium in De Telegraaf. Désirée geeft twee dagen per week les in (belasting)recht bij Business Studies en de rest van de tijd runt ze haar eigen bedrijf. In het interview vertelt zij hoe zij zo de praktijk bij ons binnen brengt. Op hun beurt prijzen twee van haar studenten haar aanpak en haar persoonlijke benadering. Het interview werd aangevraagd omdat de journalist Désirée op een verjaardagsfeestje zo enthousiast over haar werk bij Inholland had horen vertellen. Haar enthousiasme straalt door naar de studenten en andere mensen in haar omgeving. Dit is geen toevalstreffer: over de hele breedte spreken onze studenten waardering uit voor onze docenten in de Nationale Studenten Enquête (NSE), die mede aan de basis ligt van de Keuzegids en Elsevier beoordelingen van het hoger onderwijs die vorige week uitgekomen zijn.

Het was heerlijk om op 4 oktober ’s morgens wakker te worden met allemaal fijne mediaberichten naar aanleiding van het verschijnen van de Keuzegids en daarin te lezen dat we bij de beste hogescholen van de Randstad horen. Toch wil ik me niet stuk staren op lijstjes. Uiteindelijk is het ons daar niet om te doen. Wij staan elke dag op voor de studenten en zij zijn weer hard aan het werk. Bij mij thuis is het al niet anders, met één kind in de examenklas van de havo en de ander net begonnen aan het eerste jaar bij een collega-hogeschool; de tweede kans na een eerste jaar dat eindigde met een negatief BSA (waar dochterlief het mee eens was).

Plannen aanscherpen en bijstellen
Voor mij vormt dit alles – waar we nu staan na jaren hard werken en wat ons te doen staat om de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek verder te verbeteren – de basis voor de midterm review die we als Inholland houden dit jaar. Daarin borduren we voort op de resultaten die we tot nu toe hebben geboekt en gaan we zaken aanscherpen om tot verdere kwaliteitsverbetering te komen. Hierin zijn vele belanghebbenden betrokken, waarvan de Hogeschool Medezeggenschapsraad niet de minste is. . Daarbij gaat het over studievoorschotmiddelen, maar vooral ook over de hele begroting. Want aan kwaliteit werken wij met alles wat we hebben.

Coming Out Day en diversiteit
Kwaliteit vertaalt zich bij ons ook in diversiteit. Vorige week nog ondertekende ik de Charter Diversiteit. Daarmee onderstrepen we dat we als werkgever streven naar meer diversiteit en inclusie binnen de hogeschool. We werken hard om van diversiteit een kracht te maken. Alleen zo kunnen wij studenten afleveren die als professional competent omgaan met een superdiverse en inclusieve samenleving.

Deze donderdag is het Coming Out Day. Een mooi moment voor ons om diversiteit en inclusie extra te benadrukken. Of je nu student of medewerker bent, iedereen moet zich hier kunnen thuis voelen. Dit vertaalt zich in ons gedrag, ons onderwijs en in het onderzoek dat we doen. Met de ondertekening van het Charter hebben we onszelf de opdracht gegeven om ook op dit punt een impuls te geven.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.