Haarlem,
19
maart
2020
|
15:40
Europe/Amsterdam

Online onderwijs in tijden van corona: Philip Corsius

Reactie student via Insta op weblecture 01

In deze reeks gaan we in gesprek met docenten van Inholland over hun ervaringen met online onderwijs. Hoe blijven ze in contact met onze studenten? Welke lesstof bieden ze aan? Op welk platform? Wat zijn de reacties van de studenten? En welke tips hebben ze voor jou? Deze week met Philip Corsius, docent media en storytelling bij het Domein Creative Business. 

Leestijd: +- 2 minuten.

Philip, wat zijn jouw ervaringen met online onderwijs?  
“Mijn ervaringen zijn nog beperkt. Zonder voorbij te willen gaan aan alle narigheid die op dit moment speelt, heb ik het advies om thuis te werken opgepakt als kans om kennisclips te maken. Via MicrosoftTeams heb ik intussen de eerste vergaderingen gehad, inclusief weigerachtige microfoons en alle bekende clichés - maar die ervaringen zijn vooral grappig! Over het algemeen heb ik de indruk dat we snel zijn overgeschakeld naar digitaal lesgeven. De meeste studenten lijken te beseffen dat het geen kwestie is van drie weken vakantie. So far, so good, dus!”

Gelukkig maar. Hoe heb je het aangepakt?
“Op mijn middelbare school stond mediawijsheid nadrukkelijk op het programma. In die tijd, we spreken over juli 2001, waren er regelmatig expertcolleges op afstand. Hadden we ineens een Skypegesprek met John de Mol of Wim de Bie! Ook maakte ik toen de nodige korte filmpjes. Die ervaring komt nu goed van pas bij het maken van mini-colleges. Ik probeer in korte, aansprekende video's de allerbelangrijkste punten van mijn lessen te verwerken. Heel veel voorbeelden of nuances vallen buiten de boot, omdat ik denk dat studenten nu niet zitten te wachten op verhalen van twee uur. Daarnaast hoop ik dat de video's iets langer houdbaar blijken dan alleen deze weken. In principe bevatten ze informatie die over een jaar nog steeds nuttig is voor studenten.”

Hoe ervaar het online lesgeven?
“De echte vuurdoop komt vrijdag. Tot nu toe heb ik 'veilig' vanuit huis eenrichtingsverkeervideo's gemaakt en via mail contact gehad met studenten. Vrijdag staan er meerdere Microsoft Teams-sessies in mijn agenda. Ik ben heel benieuwd! Vanochtend verliep de vergadering met collega's zonder grote problemen, dus ik zie vrijdag met vertrouwen tegemoet.”

Komt vast goed! Hoe vinden de studenten het? 
“Van studenten krijg ik ontzettend toffe reacties! Vooral op Instagram en op YouTube weten ze me te vinden. In de video's sla ik bewust geen al te serieuze toon aan. Dat lijkt te werken. Veel studenten laten weten de mini-colleges grappig te vinden. Een student schreef zelfs dat 'ie de module waarvoor ik filmde niet volgt, maar dat hij graag meekijkt. Top! Nu ik elke dag een nieuwe video plaats, weten elke dag minstens twee nieuwe studenten me te vinden op social media. Goed om te zien dat het bereik groeit. Hoe meer studenten wat meekrijgen van onze inspanningen, hoe beter.”  

Tot slot; welk advies wil je meegeven aan collega’s die het lastig vinden om onderwijs online aan te bieden?  
Ga uit van je eigen kracht. Voor mij is dat toevallig video. Voor iemand anders is dat misschien juist live gesprekken voeren. Persoonlijk ervaar ik dat er nu veel ruimte is, om de dingen echt op jouw manier aan te pakken. Grijp die kans, zou ik zeggen! 

Wil je een video van Philip bekijken? Check dan deze link: https://youtu.be/XsQa10ue2KI 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.