30
juni
2022
|
13:31
Europe/Amsterdam

Alert zijn op grensoverschrijdend gedrag

Organiseer de omstandertraining voor jouw klas of opleiding

stock-photo-education-school-success-teamwork-and-people-concept-group-of-international-students-making-503562916.jpg

Grensoverschrijdend gedrag kent vele vormen en is hierdoor een breed onderwerp. Leidend is vooral dat het gedrag een grens bij iemand overschrijdt en het gedrag daarmee als vijandig, vernederend of intimiderend wordt beschouwd. Studenten kunnen gedurende hun studententijd in aanraking komen met grensoverschrijdend gedrag, denk bijvoorbeeld aan huisfeesten of gala’s maar ook tussen klasgenoten of met een medewerker. Volg de omstanderinterventietraining om preventief de juiste tools te krijgen om in te grijpen in geval van grensoverschrijdend gedrag.

Je kunt deze training aanbieden aan jouw klas of opleiding.  Grensoverschrijdend gedrag herkennen en op een veilige manier hulp aanbieden staat in de training centraal. In de workshop oefenen deelnemers  direct met relevante voorbeelden uit de praktijk. De impact van grensoverschrijdend gedrag  wordt met de groep besproken, met daarbij toelichting over concrete interventies aan de hand van interactieve oefeningen en beeldmateriaal. De focus ligt grotendeels op seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar er komen ook andere ongewenste gedragingen zoals discriminatie aan bod. De kern is dat dergelijk gedrag niet genormaliseerd wordt.

Invulling training
De workshop duurt een uur à anderhalf uur en gaat in op de volgende onderwerpen:

  • Wat zijn de vormen van grensoverschrijdend gedrag?
  • Wat zijn de gevolgen van grensoverschrijdend gedrag en waarom is het belangrijk dat we het hierover hebben?
  • Wat kun je doen als je grensoverschrijdend gedrag ziet gebeuren?
  • Hoe kun je jezelf helpen als grensoverschrijdend gedrag je overkomt?

Ga het gesprek aan als opleiding  
Studenten staan na deze training steviger in hun schoenen en voelen zich meer met elkaar verbonden. De training is tevens een mooie gelegenheid om als opleiding verder voort te borduren op dit thema. Bespreek wat de training teweeg heeft gebracht, welke winst er is behaald en stel een normenkader vast dat voor jullie als opleiding passend is.

Meld je aan
Wil je de training aanbieden aan jouw klas of opleiding? De training wordt verzorgd door een externe partij en kan zowel offline als online plaatsvinden. Ook studie- of studentenverenigingen komen in aanmerking. De ideale groepsgrootte bevindt zich tussen 15 en 80 studenten. Tot en met december 2022 zijn er geen kosten aan verbonden. Je kunt je aanmelden bij adviseur Integrale Veiligheid Dilara Yurdakul (dilara.yurdakul@inholland.nl).