Alkmaar,
15
maart
2023
|
11:48
Europe/Amsterdam

Alkmaars Ontzet herbeleefd tijdens 21ste Van Foreestlezing

Meesterverteller Simone van der Vlugt: “Alsof het vorige week was”

Het is dat Pieter van Foreest eind zestiende eeuw Willem van Oranje op een streng dieet van groenten, fruit en alcoholvrije sapjes zette, anders had de Nederlandse geschiedenis er misschien wel heel anders uitgezien. Willem van Oranje kon daardoor gewoon nog tien jaar doorleven. Het is een van de details die schrijfster Simone van Der Vlugt in de 21e Van Foreest Publiekslezing gebruikte om aan te geven hoe de geschiedenis van Alkmaar en Nederland met elkaar verbonden zijn. Een lezing die in het teken stond van de herdenking van 450 jaar Alkmaars Ontzet en voor een volledig uitverkochte Grote Kerk zorgde.

Simone van der Vlugt, uiterst succesvol schrijfster van literaire thrillers en historische romans, heeft twee passies: haar stad Alkmaar, waar ze al dertig jaar woont, en geschiedenis. Haar liefde voor oude archieven en de Kaasstad zette haar ertoe aan om een boek te schrijven met de titel ‘De stormachtige zestiende eeuw van Alkmaar en omgeving’. Het boek diende als basis voor haar lezing afgelopen dinsdag 14 maart. In vogelvlucht leidde ze de 670 bezoekers door de roerige tijd van opkomend protestantisme, pestepidemieën, boze Spaanse overheersers en moedige Alkmaarders die op 8 oktober 1573 hun eigen stad bevrijdden.

Veel van die verhalen zijn voor de meeste Alkmaarders wel vaag bekend, maar Van der Vlugt weefde het levensverhaal van de naamgever van de lezing, Pieter van Foreest, er zo doorheen dat de luisteraar werd verrast met talloze opmerkelijke, grappige of juist grimmige details en anekdotes. Losjes verteld door een meesterverteller, waardoor het was alsof het vorige week gebeurde. “Allemaal te vinden in de archieven. Wie heeft er nog Netflix nodig””, aldus Van der Vlugt zelf.

De lezing, georganiseerd door de gemeente Alkmaar, Noordwest Ziekenhuisgroep en Hogeschool Inholland, werd traditiegetrouw ingeleid door een optreden van het Regionaal Jeugdorkest Artiance onder leiding van dirigent Otto de Jong. Het kreeg zelfs een staande ovatie nadat orkestlid Veerle haar viool neerlegde, naar voren stapte en de 670 bezoekers betoverde met haar prachtige stem. Voorafgaand aan de lezing bespeelde Pieter van Dijk het bijzondere Van Hagerbeer/Schnitger-orgel van de Grote Kerk Alkmaar. Studenten van  het mbo van de opleiding Bloem & Design bij VONK hebben de mooie bloempodiumstukken gemaakt waarmee de kerk was aangekleed.  Gesponsord door VONK.

De Van Foreest Publiekslezing is een gezamenlijk initiatief van Noordwest Ziekenhuisgroep, Gemeente Alkmaar en Hogeschool Inholland Alkmaar.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.