Rotterdam,
04
mei
2022
|
09:13
Europe/Amsterdam

‘Alles wat je op school leert kun je in de praktijk toepassen’

In gesprek met Femke Wijma, oud-deeltijdstudent Accountancy

Femke Wijma 2

‘’Door hard te werken en me overal écht voor in te zetten, heb ik succes kunnen behalen. Het is me allemaal niet komen aanwaaien’’, zegt oud-student Femke Wijma. In 2018 studeerde ze af aan de deeltijdopleiding Accountancy van Hogeschool Inholland Rotterdam. Inmiddels is zij zelfstandig interim business controller. Ze blikt terug op haar deeltijdstudie. 

Foto: Robert Elsing

De in Zoetermeer geboren en getogen Femke (32) is een ondernemende moeder van twee kinderen, ruim 13 jaar werkzaam in de wereld van finance en heeft als hobby’s crossfit en dansen. Sinds begin dit jaar is zij begonnen als zelfstandig interim business controller. Haar keuze om een deeltijdstudie te volgen is geboren vanuit een praktisch oogpunt. 

Studeren naast het werk 
Op haar zeventiende begon Femke met een hbo-opleiding Bedrijfseconomie. Helaas bleek dit niet goed te combineren met het moederschap. Ze besloot na twee jaar te stoppen en fulltime te gaan werken als financial controller bij Rivium ICT&Infra. In deze functie was ze verantwoordelijk voor alle processen met betrekking tot salarissen, boekhouding, belastingen, leasepark, HR en nog veel meer. Femke vond het spannend, maar heeft in die periode veel geleerd. Na een jaar fulltime te hebben gewerkt, startte ze met de deeltijdopleiding Accountancy bij Hogeschool Inholland Rotterdam. Deeltijd stelde haar in staat om beter rond te komen als jonge en alleenstaande vrouw met een eigen gezin en woning. 

Diploma behalen én voor gezin zorgen 
Femke: ‘’Naast mijn baan lukte het mij twee avonden in de week te studeren, om uiteindelijk mijn felbegeerde papiertje te halen. Het was hard werken: twee avonden in de week moest ik opvang regelen voor mijn dochtertje, in de weekenden maakte ik huiswerk, en dan had ik ook nog een sociaal leven.’’ Met de deeltijdopleiding heeft Hogeschool Inholland Femke een gedegen basis gegeven voor haar werk in de finance. ‘’Het diploma heeft me geen hogere positie in mijn vakgebied te kunnen opgeleverd, want ik had al een goede functie.’’, zegt Femke. ‘’Maar mijn deeltijdstudie heeft er wél voor gezorgd dat ik mijn studie kon afmaken en voor mijn gezin kon zorgen.’’ 

Leerzaam maar ook intensief 
Wat Femke zo waardevol vond aan haar deeltijdopleiding is dat je de theorie vanuit de studie direct kunt toepassen in het werkveld en vice versa. ‘’Zo leer je dubbel zo snel, waardoor ik op een gegeven moment mijn diploma had én ook nog eens acht jaar werkervaring.’’ Wel ervaarde ze haar afstudeerperiode als lastig. Dat duurde langer dan ze wilde, onder meer omdat ze weinig sociaal contact had met haar studiegenoten. Iedereen werkt immers op zijn eigen tempo. Op haar eigen kracht aangewezen, kwam ze zichzelf tegen. Zij wilde niet falen en vond het lastig om hulp te vragen.

Femke Wijma 3

Femke met haar dochter 

Popelen om kennis te delen 
Inmiddels is Femke weer de schoolbanken ingedoken. Ze doet een master bedrijfskunde aan de Tias University, waarbij ze mooi haar opgedane kennis bij Inholland kan toepassen. Met alle vaktechnische kennis die Femke inmiddels heeft opgedaan staat Femke te popelen om haar kennis te delen. Ze heeft inmiddels besloten om met haar eigen onderneming aan de slag te gaan. Sinds begin dit jaar werkt Femke als zelfstandige Interim bij Talpa. ‘’In de toekomst hoop ik een grotere onderneming te hebben met als basis het financevak.’’, zegt Femke. 

Een nog betere versie van jezelf worden 
Je een leven lang ontwikkelen vindt Femke belangrijk, zegt ze tot slot, niet alleen op het vaktechnische, maar ook op persoonlijk- en interpersoonlijk niveau. ‘’Ik vind dat je uit alle gebeurtenissen in het leven en vanuit elk boek dat je leest iets kunt leren om een nog betere versie van jezelf te worden.’’ 

En de gouden tip van Femke voor huidige studenten: ‘’Durf fouten te maken. Dit is iets menselijks en dat laat zien dat je initiatief en verantwoordelijkheid durft te nemen. Van fouten maken kun je alleen maar leren. Dat is echt heel belangrijk.’’ 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.