26
april
2022
|
09:00
Europe/Amsterdam

'Als je je hart volgt, kun je veel bereiken'

Wat is het leermoment van deeltijdstudent Evert Heintz?

Evert

Evert Heintz (45) is flexibele deeltijdstudent aan de Pabo van Inholland. Drie dagen in de week staat hij voor de klas.. Daarnaast runt hij een eigen bedrijf, schijft hij boeken én liep hij vorig jaar een trailrun van 111 kilometer in de bergen. Dat lijkt niet alleen veel, voor een man die ook nog twee jonge kinderen heeft, dat is het ook. Toch heeft Evert alles onder controle. Als je je hart volgt, kun je veel bereiken, is zijn motto. 

Flow 
In 2002 maakte Evert een ingrijpende gebeurtenis mee. Tijdens het bergbeklimmen viel hij in een gletsjerspleet en overleefde het ongeluk ternauwernood. Het lukte hem met meditatie en ademhaling de angst door te laten stromen zodat hij constructief kon handelen. Zo wist hij zichzelf op eigen kracht in veiligheid te brengen. Na deze ervaring wilde Evert zijn verhaal delen met anderen. Daarvoor ontwikkelde hij een eigen methode en schreef het boek Een leven lang flow. “Ik laat zien hoe je met behulp van voeding, beweging, ademhaling en mindset een ‘flow’ kan creëren. Met dat gevoel lukt het je beter om je persoonlijke doel te bereiken. Je ontdekt dat je tot meer in staat bent, dan je zelf vaak denkt.” 

Meditatie in de klas 
Dat besef is heel waardevol en zou je als kind al moeten worden aangereikt, vond Evert. Hij besloot het basisonderwijs in te gaan en meldde zich aan bij de (deeltijd) Pabo van Inholland Haarlem. Het lesgeven past hem goed. Elke ochtend start hij in de les met een ontspanningsoefening: “Zelf doe ik elke ochtend om zes uur de vijf Tibetaanse vitaliteitsoefeningen. Dit zijn vijf oefeningen die je 21 keer herhaalt. Daar ben ik een kwartier mee bezig. De oefeningen maken me fysiek sterker en activeren mijn energiesysteem. Ik wil die ontspanning ook aan de kinderen in mijn klas overbrengen. Je dag starten met meditatie is een fijne manier." 

Het is altijd een uitdaging om een gelukkig leven te leiden en lekker in je vel te zitten, maar ik ervaar dus steeds weer hoe waardevol het is om jezelf te ontwikkelen.

Inholland in Haarlem 
Evert zit nu in zijn vierde studiejaar en is bezig met afstuderen. “Met mijn vwo-diploma op zak kon ik de deeltijdstudie in drie jaar doen, maar ik heb er bewust voor gekozen om het in vier jaar te doen in verband met mijn gezin, studie en eigen bedrijf.” Gelukkig bleek hij na het behalen van de propedeuse, als betaalde leerkracht voor de klas te mogen staan. “Ik ben al werkzaam geweest op verschillende scholen en heb zodoende naast de opleiding al veel praktijkervaring opgedaan.” 

Jezelf altijd blijven ontwikkelen 
Naast zijn bestaan als leerkracht en de afronding van zijn studie, houdt Evert energie over voor andere zaken. “Ik train voor die pittige rum van 111 kilometer en ben ook nog actief voor mijn eigen onderneming. Dat is intensief.” Toch slaagt Evert erin zijn hoofd koel te houden en te blijven genieten. Evert: “Na jaren bewust bezig te zijn met mijn persoonlijke ontwikkeling weet ik dat luisteren naar je eigen hart en intuïtie heel belangrijk is. Die connectie zorgt voor energie en geluk. Dat vraagt oefening, maar is zo waardevol.” 

Volg je hart en ga ervoor 
Het werken met kinderen vindt Evert heel bijzonder: “Ze zijn oprecht en enthousiast. Dat ik nu bijdraag aan een betere maatschappij voelt erg goed. Misschien heb ik niet de allerbest betaalde baan, maar wat ik ontvang van de kinderen is onbetaalbaar. Tijdens de opleiding heb ik geleerd om de balans te vinden tussen alle dingen waar ik druk mee bezig ben. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat ik meer kan dan ik denk en dat ik goed kan schakelen tussen mijn verschillende taken. Leren is voor mij echt durven: volg je hart. Er leiden meerdere wegen naar Rome. Jij bepaalt welke weg je inslaat. Ga ervoor!“

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.