Haarlem,
15
mei
2023
|
17:21
Europe/Amsterdam

Carrière Event voor studenten Finance & Control en Accountancy bij Inholland Haarlem

“Jullie studeren af in een gunstige tijd. Zodra je klaar bent, liggen de banen voor het oprapen. Maar wat kies je? Ga je naar een groot accountantskantoor of een financiële dienstverlener? Wil je verder studeren? Of neem je eerst een kijkje in de keuken bij andere organisaties waar je met jouw opleiding ook terecht kunt?” Nita Graafland, projectleider en kennismakelaar Praktijkbureau BFL bij Inholland Rotterdam, is enthousiast over het Carrière Event dat op 9 mei plaatsvond voor alle tweede-, derde- en vierdejaars Inholland-studenten Finance & Control en Accountancy bij Hogeschool Inholland Haarlem.

Ruim honderd studenten schreven zich in voor het event en Nita is tevreden met die opkomst. “We zetten met dit event in op bewustwording. Je oriënteren op de arbeidsmarkt is een belangrijk onderdeel van de opleiding én van je persoonlijke ontwikkeling. Het is fijn dat zoveel organisaties hier vandaag de studenten een inkijkje geven in hun dagelijkse praktijk. Ik ben zelf een goed voorbeeld van een student die uiteindelijk op een hele andere plek terecht is gekomen. Ik heb rechten gestudeerd, maar werk niet in een juridisch beroep. De kennis die ik tijdens mijn studie heb opgedaan, gebruik ik nog bijna iedere dag. En zo heb ik de leukste baan van de wereld.”

Vier workshops
Na de aftrap gaan de studenten uiteen voor vier workshops, gegeven door vertegenwoordigers van woningcorporatie Trivire, het Ministerie van Financiën, detacheringsbedrijf Masters in Finance en vervolgopleiders Nyenrode en Avans+. Stefan de Zeeuw en Leander van Waardenburg werken als concern controller en HR-manager bij Trivire, een woningcorporatie in de regio Rotterdam. Beiden hebben een financiële achtergrond en zijn het over één ding eens: het is waardevol om je kennis in te zetten voor het maatschappelijk belang.

De studenten zien dat belang niet meteen in, want als hen wordt gevraagd naar woorden die zij associëren met een woningcorporatie zijn dat onder andere graaiers, huisjesmelkers, lange wachtlijsten en tekorten. Stefan en Leander weten met een quiz en een korte presentatie het sentiment in het lokaal snel te keren. Corporaties zijn stichtingen zonder winstoogmerk, er is geen concurrentie en het belangrijkste doel is ervoor zorgen dat iedereen een - betaalbaar - dak boven zijn hoofd heeft.

“Mag je in deze branche dan niet veel verdienen?”, vraagt één van de studenten. Leander: “De salarissen zijn prima. Maar er zijn in het verleden een paar uitwassen geweest. Bijvoorbeeld van een directeur die in een Maserati met chauffeur reed. Dat is prima als je het zelf kunt betalen, maar niet als het ten koste van de huurders gaat.” Gaande hun verhaal worden de studenten enthousiaster en komen er vragen als: hebben jullie ook controllers nodig en wat voor banen hebben jullie nog meer voor studenten als wij? Er lijkt een zaadje geplant…

De overheid
Een andere workshop wordt gegeven door Dimitri Smout en Dominique Krouwer (Ministerie van Financiën), Bas Wakkerman en Hanna Heinen (Algemene Rekenkamer) en Kwint Havermans en Avinash Nandram (Auditdienst Rijk). Zij vertellen hoe het is om voor de overheid te werken en verzorgen een ‘real life’ overheidscasus die tot heel wat hilariteit leidt. De animo om na het afstuderen bij de overheid te gaan werken, is aanvankelijk niet groot. Van de ruim dertig studenten, steken er slechts twee hun hand op. Maar op de banenmarkt - na afloop van de workshops - hebben de mensen van de overheid het druk. Diverse studenten zijn onder andere geïnteresseerd in het traineeship dat daar wordt aangeboden.

Eén van hen is Wessel Fonck, een tweedejaarsstudent Accountancy. “Ik vind de publieke sector interessant en wil mijn professionaliteit straks graag inzetten voor de maatschappij. Bij een accountantskantoor verdien je misschien meer, maar daar maak je ook werkweken van zestig uur. Daar voel ik niet zoveel voor. Daar komt bij dat ik geïnteresseerd ben in politiek. Dit is de andere kant van de politiek, dat lijkt me interessant.” Dimitri Stout vult aan: “Er gaan bij de overheid hogere bedragen rond dan bij de grootste multinationals. De begroting voor dit jaar omvat 403 miljard. Met als grootste kostenposten de zorg, sociale zekerheid en onderwijs. Het spreekt voor zich dat dat grote verantwoordelijkheden met zich meebrengt, maar ook vraagt om een grote diversiteit aan kennis en kunde. De variëteit aan banen is dus enorm.”

Bas Wakkerman, directeur van de Algemene Rekenkamer vult aan: “Werken bij de overheid is anders dan op de Zuidas. Er is meer aandacht voor de mens en voor de balans tussen werk en privé. Natuurlijk werken wij ook hard, maar er is meer regelmaat. Tijdens een financieel traineeship kun je dat allemaal ervaren. Het is een hele mooie manier om twee jaar lang te snuffelen aan werken bij de overheid. En je weet zeker dat er daarna aan je wordt getrokken.”

Broodje en banenmarkt
Na de workshops is het tijd voor een broodje en de banenmarkt. Achttien bedrijven laten zich daar van hun beste kant zien, in de hoop studenten aan zich te binden voor stages, traineeships of banen. Eén van die bedrijven is Deloitte, één van de grote professionele dienstverleners. Achter het kraampje staan twee jonge medewerkers die enthousiast met studenten in gesprek gaan. “Ik zag Deloitte eerst als een groot, eng bedrijf waar je zestig uur per week moet werken. Maar al na het eerste gesprek voelde ik me er totaal op mijn gemak. Je bent vrij in je werk, kunt thuis werken als jou dat beter uitkomt en er is veel aandacht voor jouw ontwikkeling. Daar komt bij dat er heel veel leuke jonge collega’s werken”, aldus één van hen. Een clubje studenten knikt instemmend Misschien zien we hen straks terug bij één van de grote kantoren. Nita: “Het is belangrijk om je blik te verruimen en daarom ben ik blij dat zoveel studenten vandaag in gesprek gaan met deze bedrijven. En het is natuurlijk heel fijn dat al die bedrijven de tijd nemen om zich bij Inholland te presenteren.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.