Amsterdam,
25
juni
2019
|
10:30
Europe/Amsterdam

De beste biologieleerlingen van Nederland

Inholland Amsterdam gastheer van 25e editie Biologie Olympiade Junior

Yannick Wouters en Florance Keizer mogen zich  de beste biologieleerlingen van Nederland noemen. De havo-scholier van de Ring van Putten te Spijkenisse en de vwo-scholiere van het Alkwin Kollege in Uithoorn kwamen als winnaar uit de bus tijdens de finale de 25ste editie van de Biologie Olympiade Junior (BOJ), van 12 tot en met 14 juni bij Inholland Amsterdam.

De 19 beste biologieleerlingen uit de Nederlandse onderbouw van havo en vwo gingen de strijd met elkaar aan tijdens de finale, die in het teken stond van bijen en honing. De ‘olympisten’ volgden colleges over de voortplanting en het gedrag van bijen, ze leerden op welke manieren bijen nuttig kunnen zijn voor de mens, maar ook hoe ze bedreigd worden.

Aan de slag met honing
Tijdens een practicum analyseerden de finalisten welke soort honing ze hadden gekregen. Dit deden ze aan de hand van de kleur en geur, de pH, het suikergehalte en de verschillende pollen. De resultaten van de experimenten werden verwerkt in een poster, die de volgende dag beoordeeld werd door een jury. Veder werd op vrijdag zowel praktische als theoretische kennis getest, deze toets bepaalde samen met de posters de winnaars.

In de finale gingen de zilveren en bronzen medailles bij de havo naar Nicky van Noort (d’Oultremontcollege, Drunen) en Yairo Pérez, en bij het vwo naar Matthias van Vliet (Stedelijk Gymnasium Schiedam) en Wouter van ’t Riet (Johannes Fontanus College, Barneveld).

De prijzen
Bij de prijsuitreiking werden alle finalisten beloond voor hun geweldige prestatie, en werden de medailles overhandigd aan de winnaars. De winnende scholen namen naast de wisseltrofee ook de ‘Paula van Kranenburg-Scholenprijs’ in ontvangst, een prijs ter ere van de oprichtster van de BOJ. Na 25 jaar organisatie, met ontzettend veel inzet, vernieuwing en passie voor biologie, nam Paula dit jaar afscheid van de BOJ.

Docenten en studenten van de life, sciences & chemistry-opleidingen van Inholland (Domein Agri, Food & Life Sciences) ondersteunden en begeleidden de scholieren tijdens de finale.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.