31
januari
2023
|
11:56
Europe/Amsterdam

'De energietransitie? Een uitdaging voor ons allemaal!'

#7 Rogier Nijssen en Perica Savanović over betere transities door samenwerking

Perica Savanović en Rogier Nijssen

De wereld staat voor flinke uitdagingen als het gaat om hoe we energie en materialen gebruiken. De groeiende wereldbevolking, stijgende energievraag en de noodzaak om uitstoot van broeikasgassen te verminderen, dwingen ons om creatief te denken over hoe we onze energie- en materialenbehoeften op een duurzame manier kunnen vervullen. Lector Composiet Rogier Nijssen en lector Gebouwde Omgeving Perica Savanović delen in de podcastserie Onderzoekers over de Toekomst hun visie op hoe we de transitie naar een duurzame toekomst kunnen vormgeven. Rogier: “Kijk altijd naar het grotere geheel. En vooral: blijf optimistisch.”

Rogier en Perica bundelen de komende jaren hun krachten: zij buigen zich over de transities die onder andere op het gebied van energie en materialen nodig zijn, zodat we aan een duurzame leefomgeving en veerkrachtige samenleving kunnen bouwen. En dit gaat niet zonder slag of stoot. Want de transities zijn complex en in relatie tot maatschappelijke opgaven in duurzaamheid en veerkracht zeer veelomvattend. Bovendien zijn er vaak tegenstrijdige belangen. Hoe ga je om met deze uitdagingen? En om welke zaken maken Rogier en Perica zich soms écht zorgen? 

Altijd op zoek gaan naar het gemeenschappelijke belang is niet per se noodzakelijk; als je maar inziet wat het belang is voor de andere partij. Zo kun je gezamenlijk stappen zetten richting een transitie.

Perica Savanović, lector Gebouwde Omgeving

Van windmolens tot aanklooien    
Naast integraal samenwerken en nieuwe verdienmodellen komen er nog meer onderwerpen aan bod. Wat heeft het knakken van een windmolen bij Zeewolde bijvoorbeeld te maken met een duurzame toekomst? Wat kunnen we leren van de positieve instelling van studenten? En waarom moeten we binnen onderzoek en onderwijs vooral experimenteren en ‘aanklooien’ als het gaat over de energie- en materialentransitie? Ontdek hoe Rogier en Perica hier tegenaan kijken.  

Bij de komst van nieuwe industrieën en energievormen waarop we niet direct vat kunnen krijgen, ontstaat een soort van ‘cowboymarkt’. Er zijn namelijk altijd mensen die er geld in zien, waardoor prijzen omhooggaan. Want iedereen wil wel een stukje van de taart.

Rogier Nijssen, lector Composiet

 

 

Meer weten over Rogiers en Perica’s kijk op een duurzame toekomst?     
Beluister de podcast nu via jouw favoriete podcast-app zoals Spotify, Google Podcast of Apple Podcast. En vergeet je niet te abonneren! Zo ben je als eerste op de hoogte van nieuwe afleveringen van Onderzoekers over de Toekomst. Aan het eind van iedere maand duiken we met een van onze inspirerende lectoren de diepte in over hoe de wereld in hoog tempo verandert. 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.