16
januari
2024
|
10:53
Europe/Amsterdam

‘De HMR is een belangrijke partner: Inholland maken we samen'

Doe mee met de verkiezingen voor de Hogeschool Medezeggenschapsraad

GS_BART 040

De studenten en collega’s in de Hogeschool Medezeggenschapsraad (HMR) zijn voor het College van Bestuur een belangrijke partner. Collegevoorzitter Bart Combee ervaart een “open en eerlijke communicatie” met de HMR en is blij met de bereidheid om samen verder te komen. “We werken goed samen en alle grote onderwerpen komen op tafel. Ik ervaar onze dialoog altijd als verrijkend. We vinden het belangrijk om goed te begrijpen wat er in de organisatie leeft en hoe beleid uitpakt. Daar speelt de HMR een grote rol in. Inholland maken we samen.”

Wat is de meerwaarde van de medezeggenschap voor de besluiten die in een hogeschool worden genomen? Met andere woorden: wat zou er misgaan als er geen HMR zou zijn? 
“De medezeggenschap helpt betere besluiten te nemen en draagt bij aan draagvlak en eigenaarschap in de organisatie. De HMR heeft ook een signalerende functie, als bijvoorbeeld zaken anders lopen dan de bedoeling was. En de HMR agendeert ook zelf onderwerpen waarvan ze vindt dat die meer aandacht verdienen. Dat helpt om blinde vlekken te voorkomen en draagt bij aan realistische plannen die ook echt uitgevoerd kunnen worden.”

Momenteel spelen er grote onderwerpen die veel impact hebben op de hogeschool, studenten en collega’s. Neem de uitvoering van het Strategisch Plan, het programma Fit For the Future en campusontwikkeling in onder meer Amsterdam en Alkmaar. Is het ook spannend om zulke ‘grote’ onderwerpen met de HMR te bespreken?
“Het gaat echt ergens om en wat de HMR over die grote onderwerpen te zeggen heeft weegt dan ook zwaar. En dat kan zeker spannend zijn. We vinden het daarom heel belangrijk om de HMR goed te informeren, transparant te zijn over besluiten en afwegingen en daar een open dialoog over te voeren. Uiteindelijk staat de HMR net als het CvB voor wat het beste voor Inholland is, voor het best mogelijke onderwijs en onderzoek bij een instelling waar collega’s graag werken en studenten graag studeren.”

Je verkiesbaar stellen voor de HMR? Ik raad het iedereen aan. Naast je functie is het een mooie manier om je voor heel Inholland in te zetten.

Wat heb je zelf geleerd van de samenwerking met de HMR?
“Het is heel belangrijk om goed stil te staan bij hoe beleid in de praktijk uitpakt, wat maakt dat het heel goed of juist minder loopt, waar mensen tegenaan lopen. En in een complexe organisatie als Inholland is communicatie van groot belang. Daar geeft de HMR ook regelmatig goede tips over.”

Zou je collega’s aanraden zich verkiesbaar te stellen voor de HMR?
“Ik raad het iedereen aan. Naast je functie is het een mooie manier om je voor heel Inholland in te zetten. Je krijgt ook weer een ander beeld over wat er allemaal speelt. En je hebt echt invloed.”

Hoe waardevol is het voor een student om lid te zijn van de HMR?
“Ik vind persoonlijk geweldig dat studenten via de medezeggenschap zelf hun hogeschool helpen vormgeven. Inholland maken we samen. De stem van de studenten is groot en ze draaien volledig mee. Vaak zijn studenten voorzitter van commissies of spelen inhoudelijk een grote rol. Iedereen bij Inholland wil graag het perspectief van studenten horen, dus je krijgt alle ruimte. Als student is het extra leerzaam, omdat je van binnenuit inzicht krijgt in het reilen en zeilen van de hogeschool. Alle vraagstukken die je later in je werk zult tegenkomen, komen hier ook langs. Ik zie ook vaak studenten echt groeien in de periode dat ze in de HMR zitten.”

Stel je kandidaat!
Als dit je aanspreekt, stel je dan uiterlijk vrijdag 19 januari 2024, 17.00 uur verkiesbaar. Als er meer kandidaten dan vacatures zijn, worden van 12 t/m 16 februari 2024 verkiezingen gehouden.

Ja, ik wil me kandidaat stellen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op HMR-SharePoint. Voor vragen en opmerkingen kun je contact opnemen met Petra Ivangh, ambtelijk secretaris van de HMR: 088 466 4 332 of secretariaat.hmr@inholland.nl.