Alkmaar,
06
december
2023
|
16:57
Europe/Amsterdam

De kracht van de stage

Eerste stappen naar een succesvolle loopbaan

Stages zijn een onmisbaar onderdeel van je leertraject. Ze bieden de unieke kans om je academische kennis toe te passen in de praktijk en waardevolle werkervaring op te doen. Maar wat betekent het nu echt om stagiair te zijn bij een toonaangevend bedrijf? (Oud-)studenten Lesley van den Broek (25) en Emine Han (24) van Hogeschool Inholland Alkmaar vertellen over hoe hun stagetijd heeft bijgedragen aan het verkennen van hun professionele toekomst.

Emine Han

“Doordat je leert van professionals ontwikkel je razendsnel nieuwe vaardigheden die je niet zomaar meekrijgt vanuit school”, zegt Emine Han, vierdejaarsstudent bij de opleiding Social Work bij Inholland Alkmaar.

Team algemeen maatschappelijk werk
Emine loopt stage bij welzijnsorganisatie MEE & De Wering in Den Helder, waar zij mensen met de meest uiteenlopende achtergronden - met en zonder beperking, ziekte, psychische aandoeningen etc. - helpt met de meest uiteenlopende problemen. Dankzij haar stage weet ze hoe mooi het is om echt iets voor iemand te kunnen betekenen. Emine: “Juíst in deze tijd van woningnood, energiecrisis en toeslagenaffaire. Natuurlijk kunnen we niet alles oplossen, maar we geven mensen een steuntje in de rug en kijken samen naar wat wél mogelijk is. Op die manier draag je bij aan het welzijn van de samenleving en dat geeft zoveel voldoening.”

 Als stagiair ben je in het begin best onzeker, bekent ze. “Doe ik het goed? Begrijp ik het wel? Maar de sfeer bij MEE is heel open, iedereen helpt elkaar en we overleggen voortdurend onderling over hoe je iets aanpakt. Al die expertise op één plek, dat vind ik waanzinnig.”

Lesley van den Broek

Hogeschool als werkgever

Lesley is inmiddels afgestudeerd; haar stage voor Business Studies deed zij bij de afdeling Werving, Instroom en Relatiebeheer (WIR) van Inholland Alkmaar. Als eerstejaarsstudent al was Lesley sterk betrokken bij wat er gebeurde binnen de opleidingen en ze nam deel aan diverse extra onderwijsactiviteiten. Lesley: “Tijdens een netwerkbijeenkomst had ik ooit iets gehoord over stagemogelijkheden bij de eigen onderwijsinstelling. Dus toen mijn afstudeerstage in zicht kwam, besloot ik daar eerst naar te vragen. Samen hebben we bekeken welke vraagstukken er liggen en wat een geschikt afstudeeronderwerp voor mij zou zijn. Nu zijn er naar aanleiding van het Inholland-brede Strategische Plan allerlei gerichte thema’s waar de de locatie Alkmaar aan werkt, en ik heb onderzoek gedaan naar het creëren van draagvlak rondom deze strategische thema’s.”

Ze voelde zich vanaf dag één op haar plek. “Natuurlijk was het even zoeken in het begin, maar uiteindelijk vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Deze stage heeft bevestigd dat ik hier pas en dat ik me wil doorontwikkelen binnen het onderwijs.”

Tips & adviezen
Lesleys tips voor toekomstige stagezoekers? “Kies een stage die je interesseert én die je uitdaagt, daar haal je het meeste uit. En maak gebruik van je eigen netwerk: wie ken ik, wie heeft ooit al iets over stageplaatsen gezegd?” Advies voor Inholland heeft ze ook. “Laat duidelijker weten wat de stagemogelijkheden zijn binnen de opleidingen - niemand uit mijn klas wist dat dit een optie was. Zonde, want onze hogeschool is juist zo’n leuke werkgever.”

Regel je stageplaats ruim van tevoren, vult Emine aan. “Klinkt cliché, maar je brengt er zomaar zes of twaalf maanden door, dus het is prettig als je je thuis voelt binnen het team. Daarnaast is een fijne stagebegeleider met goede feedback absoluut onmisbaar.” Haar tip voor andere stagebedrijven is dan ook: “Begeleid stagiairs net zo zorgvuldig als MEE & De Wering bij mij doet. De stagetijd is zo’n waardevolle periode, echt een mooie eerste stap op het carrièrepad.”

Stagiairs in het zonnetje

Een stage is echter niet alleen belangrijk voor de student, ook (stage-)bedrijven hebben er baat bij. Stagiairs voeren vaak werkzaamheden en onderzoek uit waar organisaties zelf niet aan toekomen en hebben meestal een verfrissende kijk op de dingen. Om zowel stagiair als stagebedrijf de waardering te geven die ze verdienen, zette Inholland Alkmaar hen afgelopen zomer even in de spotlights. Met chocolaatjes, een kaart en rollende camera’s. Lesley: “Zo’n actie geeft je echt het idee dat je bijdraagt. Bovendien laat het zien hoe betrokken de hogeschool is bij de persoonlijke en professionele ontwikkeling van haar studenten.” Ontzettend leuk, vindt ook Emine. “Ik hoop dat ze dit volgend jaar nog een keer doen, want dit gevoel van erkenning gun ik iedereen!”

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
marius
10
January
2024
Hallo lieve stage medewerker hier Marius ik kom heel graag naar hogeschool Alkmaar toe graag daar school wat daar juli allemaal doen ik ben er nooie geweest ik zou dat heel graag willen naar hoveschool alkmasr daar alles bekijken liefste stage medewerker daar zo. grtz marius