Alkmaar,
06
oktober
2021
|
09:16
Europe/Amsterdam

Decanendag Noord-Holland Noord: 'Heel fijn elkaar weer te zien!'

De havo- en vwo-decanen uit de regio Noord-Holland Noord zijn op 23 september op werkbezoek geweest bij Inholland Alkmaar. Tijdens de jaarlijkse Decanendag zijn zij bijgepraat over de ontwikkelingen in het hoger onderwijs in Noord-Holland. De Decanendag werd deze editie weer fysiek georganiseerd waarbij diverse sprekers uit het hoger onderwijs toelichting gaven. “Zo fijn om nieuwe collega-decanen te ontmoeten en live je vragen te kunnen stellen en ook die van anderen te horen. Heel fijn om elkaar weer te zien”, vertelt Sandra Derksen, decaan vwo bij het Jac.P Thijsse College uit Castricum.

 

Deze laat je niet zomaar voorbijgaan
Vorig jaar was het nog een online editie, deze keer was het weer vertrouwd op locatie. Een dag waarbij alle decanen van vo- scholen van Decanenkring Noord-Holland Noord en een aantal andere genodigden samen komen. “Door deze fysieke bijeenkomst is het decanenjaar echt begonnen. Ik laat deze Decanendag niet zomaar voorbij schieten. De regiofunctie van deze dag is belangrijk”, vult Derksen aan. En ook Femke Kraaijenvanger, decaan havo/vwo van het Pascal College uit Zaandam geeft aan: “In het echt je vragen aan elkaar stellen is zo fijn. En dat het weer kan, hier te zijn in Alkmaar en de ‘nieuwe familieleden’ van de decanenfamilie te zien.”

Regio als klaslokaal
Truus Wening, relatiebeheerder vo & mbo bij Inholland heet alle decanen en genodigden welkom. De presentaties over de ontwikkelingen bij de opleidingen en faculteiten werden gegeven door collega’s van de Hogeschool van Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam, VU Amsterdam en Hogeschool Inholland. Bas van der Vliet, manager Werving, Instroom en Relatiebeheer bij Hogeschool Inholland Alkmaar leidt de dag in hoe we student als een partner kunnen zien bij het inrichten van het onderwijs. “Leren doe je niet alleen uit boeken, de regio is je hele klaslokaal! Het werkveld en vakgebieden veranderen en dat betekent iets voor ons als hogeschool en hoe we studenten tot professionals opleiden. Ook leren studenten van andere studenten van andere opleidingen. Leren van en met elkaar, vraagstukken samen oplossen dat is waar het om gaat. Studeren doe je in de hele regio en niet alleen in Alkmaar. Dat zie je terug bij initiatieven als het Innovatielab dat samenwerkt met Fieldlab TechValley, Kenniswerkplaats Den Helder, Poort van Hoorn, de Zorgacademy West-Friesland en het Alkmaars Kanaal. Het gaat allemaal om de student op de juiste plek!”

ICT is overal
Elmer Hoekstra, docent bij Technische Informatica (TI) en Business IT & Management (BIM) van Hogeschool Inholland licht toe voor wie deze opleidingen zijn. “Studiezoekers zeggen vaak, ik wil iets met duurzaamheid of programmeren. Deze opleidingen zijn een brug tussen business en ICT. “Studenten kunnen helpen de bedrijfsvoering te verduurzamen. Denk aan hoe actueel het is om een organisatie hybride in te richten. Wat doe je met werkplekken? Ga je met een reserveringssysteem aan de slag voor werkplekken? Dat is echt iets voor een BIM-professional. En hoe geef je toegang tot een dergelijk proces dan komt de TI'er in beeld”, vult docent Marion Veenstra aan.

Nieuwe opleidingen HvA
Saskia van Asselt vertelt over de nieuwe opleiding Technische Natuurkunde bij de Hogeschool van Amsterdam. “In Noord-Holland was deze opleiding nog niet aanwezig, je zag leegte op de kaart. Het wordt ook in Twente, Eindhoven en Den Haag aangeboden en nu dus ook in Amsterdam. Er is veel interesse vanuit het bedrijfsleven en vanuit onderzoeksinstituten.” Janin Hendriks: “Hoe ontwikkel je bijvoorbeeld een Fitbit die corona kan voorspellen? Dat is iets waar studenten bij de nieuwe opleiding Biomedische Technologie aan de slag kunnen.”

Nieuw bij de VU Amsterdam en UvA
Lieke Mulder, opleidingscoördinator brengt de decanen op de hoogte van Future Planet Studies versus Bètagamma Universiteit van Amsterdam (Instituut IIS). Lisa Sipma, beleidsmedewerker onderwijs, Onderwijsbeleid, kwaliteitszorg en procesregie, ging in op de ontwikkelingen binnen de opleidingen bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

Mogelijkheden
“Wat een fijne start van het jaar om elkaar weer in het echt te zien. Als Decanenkring willen we Truus Wening, relatiemanager Inholland Alkmaar, ook van harte bedanken voor de organisatie van de Decanendag. Wat een mogelijkheden, die wij onze leerlingen kunnen aanreiken op basis van wat we hier horen. En wat goed dat we ook nog een goodiebag krijgen aangereikt. Zo kunnen we alle presentaties en informatie nog eens rustig bekijken”, liet Frederike Albrecht, voorzitter van de Decanenkring NHN weten.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.