Den Haag,
11
januari
2021
|
07:30
Europe/Amsterdam

'Als bestuursvoorzitter wil ik de leden beter leren kennen'

Doe mee met de verkiezingen voor de Hogeschool Medezeggenschapsraad

Bart Combee, collegevoorzitter Hogeschool Inholland

Bart Combee is sinds 1 september de nieuwe collegevoorzitter van Inholland. Door de coronamaatregelen heeft hij de Hogeschool Medezeggenschapsraad (HMR) alleen online meegemaakt. “In 2021 hoop ik de leden echt eens de hand te kunnen schudden. Ik wil hen beter leren kennen en in een open relatie samen actief werken aan goede besluiten.”

Hoe is je ervaring met de HMR tot nu toe?
“Heel positief. Inholland heeft een uitermate deskundige HMR. De kwaliteit van de discussies is goed en er heerst een constructieve, prettige sfeer. Tegelijkertijd zijn we erg beperkt door corona. Vanuit huis overleg voeren met 20 leden op je computerscherm werkt toch heel anders dan elkaar ontmoeten in een zaal. Ik zie er echt naar uit de leden volgend jaar beter te leren kennen.”

Je hoopt dat er snel weer vergaderingen op locatie zijn?
“Jazeker, voor mij is dat heel belangrijk. Ik wil voeling houden met wat er bij de HMR leeft en dat lukt online nu eenmaal minder goed. Kijk, de HMR heeft een formele kant die bij wet is geregeld. Maar er is ook een informele kant, waarin je vaker overlegt, informatie uitwisselt en tijdig de stemming peilt. Daar wil ik op inzetten. Bijvoorbeeld als we volgend jaar aan een nieuw strategisch plan werken. Wat mij betreft ontstaat dit door actieve participatie van onder meer de HMR. Door de HMR vroeg in het proces te betrekken komt hun meerwaarde beter uit de verf.”

Je wilt dat de HMR actief participeert. Is medezeggenschap zo belangrijk?
“Absoluut. Als bestuur moeten we om te beginnen weten wat er leeft onder collega’s en studenten. Hun stem leidt tot betere, rijkere besluiten. Eenvoudigweg omdat we ieders perspectief op onderwerpen nodig hebben. Neem belangrijke thema’s als werkdruk en welzijn onder collega’s en studenten. Zeker nu we met corona thuis zitten, is het voor ons als bestuur heel moeilijk te zien hoe iedereen dit beleeft. Corona is bovendien een volstrekt nieuwe situatie, waarbij we moeten uitvinden hoe we daar goed mee om moeten gaan. Feedback van de HMR is onmisbaar. Dat heb ik ook aan de andere kant van de tafel ervaren.”

Aan de andere kant van de tafel? Heb je vroeger in de HMR gezeten?
“Nee, niet in de HMR, wel in de medezeggenschapsraad van de basisschool van mijn kinderen. Het ging toen wel om meer praktische zaken, zoals de vakantieplanning. Maar ook om zwaardere dossiers zoals het pestbeleid. Als school is het heel moeilijk om grip op pesten te krijgen, omdat leerkrachten niet alles zien wat op het schoolplein gebeurt. Dan zijn de verhalen van ouders en kinderen heel belangrijk.”

De stem van de HMR leidt tot betere, heldere besluiten. 
Bart Combee, collegevoorzitter Hogeschool Inholland

Zou je collega’s aanraden zich verkiesbaar te stellen voor de HMR?
“Om vele redenen. Om te beginnen omdat je echt een stem hebt in de besluitvorming van jouw hogeschool. Daarnaast is het zeer leerzaam. Je overziet veel meer zaken dan waar je in je werk mee bezig bent. Strategische plannen, regelingen, arbeidsvoorwaarden, onderwijsbeleid: het komt allemaal voorbij en je kunt overal je stempel op drukken.”

Wat leerde je zelf?
“Goed leren luisteren en hoofd- en bijzaken scheiden. Een van de pluspunten van de HMR is dat je kunt werken aan je eigen ontwikkeling. De ondersteuning kan heel concreet zijn: je krijgt scholingsdagen waarin je bijvoorbeeld een cursus snel lezen kunt volgen of meer leert over vergaderstrategieën.”

Hoe waardevol is de HMR voor een student?
“Ook voor studenten is invloed op het beleid en de besluitvorming een goede reden. En het leerzame karakter van het HMR-werk. Ingewikkelde onderwerpen doorgronden vanuit verschillende perspectieven, vergaderen, presenteren, doorzien hoe besluiten tot stand komen: het zijn competenties die je later in je werk heel goed kunt gebruiken. Ik kan er zelf over meepraten, toen ik nauwelijks afgestudeerd als twintiger in de gemeenteraad van Rotterdam terechtkwam. Een fantastische ervaring waardoor ik heb geleerd om weloverwogen tot een oordeel te komen en compromissen te sluiten. In mijn loopbaan heb ik daar veel baat bij gehad.”

Welke oproep zou je studenten en collega’s willen geven?
“Stel je verkiesbaar. Presenteer jezelf als kandidaat, mobiliseer je achterban en wie weet kom je in de HMR: een ongelooflijk interessante omgeving waar je invloed hebt op alle grote vraagstukken van Inholland.”

Stel je kandidaat!
Als dit je aanspreekt, stel je dan uiterlijk vrijdag 15 januari 2020, 17.00 uur verkiesbaar.

Ja, ik ben student van Inholland en wil me kandidaat stellen
Ja, ik ben medewerker van Inholland en wil me kandidaat stellen.

Wil je weten wie er nog meer in de HMR zitten en wat de raad doet? Onderstaande video geeft kort uitleg.