Den Haag,
07
maart
2019
|
07:05
Europe/Amsterdam

Een dochter én een award op die superspeciale 8ste januari

Sofie Odekerken, Onderwijsondersteuner van het jaar 2019

Een dag met een gouden randje noemt ze het, de 8ste januari van 2019. Eerst bevalt Sofie Odekerken van haar kerngezonde dochter Suze en diezelfde dag belt ook nog eens haar leidinggevende met het nieuws dat ze de Wij Inholland award heeft gewonnen. Sinds die dag is Sofie moeder van drie kinderen én mag ze zich Onderwijsondersteuner van het jaar noemen. “Wat een super, superspeciale dag was dat!”

Leestijd +- 2 minuten

Inmiddels een beetje gewend aan de titel komt ze voor het eerst sinds haar zwangerschapsverlof langs bij haar collega’s van Juridische Zaken op ‘de derde’ in Den Haag. Voor de beschuit met muisjes en natuurlijk om haar baby te showen. Na zeven weken even kans om te ontsnappen van “de drukke bende thuis” en even weg uit “de babybubbel vol met luierzaken en spuugdoekjes.”

Het team van Juridische Zaken met (van links naar rechts) Corine Elbers, Sofie Odekerken en dochter Suze, Sonja van Gemeren, Fransje Donner, Fatima Aktidas, Monique Bicknese en Christa Grim.

‘Dit had ik nooit verwacht!’
De baby even ‘uitgeleend’ aan de collega’s vertelt Sofie over januari vorig jaar, toen ze de TU Delft verliet om bij Inholland als juridisch adviseur aan de slag te gaan. Een van de eerste berichten die ze las ging over Izaak Pattiwael, de winnende onderwijsondersteuner van 2018. “Ik weet nog dat ik dacht: wat leuk dat er zo’n prijs is en dan ook voor ondersteuners. Echt een positieve stimulans. Nooit verwacht dat ik de volgende winnaar zou zijn!”

Wegens haar zwangerschapsverlof kon Sofie 8 januari niet bij de uitreiking van de award in Den Haag aanwezig zijn, maar ze hoort dus al snel totaal verrast dat zij het geworden is. Sofie werd voorgedragen door het Domein Business, Finance & Law (BFL) vanwege haar bijdrage aan het goed afronden van de afbouwopleidingen in dit domein.

Leren = vragen durven stellen
“Ik was net begonnen bij Inholland toen mijn leidinggevende vertelde dat ik deel mocht nemen aan het kernteam afbouw. Dat vond ik aanvankelijk behoorlijk spannend”, herinnert Sofie zich. “Zat ik daar plotseling met allerlei zwaargewichten aan tafel. Wat had ik daar te zoeken? Ik wist nog helemaal niets van dit onderwerp en moest me nog inwerken. Toch ben ik er voor gegaan, mede dankzij de steun van collega’s en mijn leidinggevende. Uiteindelijk vind ik het toch stoer van mezelf dat ik die rol gepakt heb. Dat ik het durfde om mijn stem te laten horen en vragen durfde te stellen.”

‘Een beloning voor de hele afdeling’
Dat het allemaal goed heeft uitgepakt bewijst ook het juryrapport van de Wij Inholland award, dat vol lof is over Sofie. “In de laatste fase van het afbouwtraject waren er veel juridische aandachtspunten. Met oog op een goede oplossing voor betrokken studenten én voor wettelijke kaders pakte Sofie deze nauwkeurig op. BFL stelde de samenwerking met Sofie zeer op prijs en was vooral blij met de manier waarop zij ingewikkelde juridische punten terugbracht tot begrijpelijke zaken. Daarbij maakte ze het mogelijk ieders belangen goed af te wegen. Haar vriendelijke, heldere en besliste manier van communiceren droeg hieraan bij”, aldus de jury.

“Dat beter communiceren en meedenken hoort bij onze nieuwe aanpak als team. Dat doen we allemaal. Omdat ik toevallig opviel, ben ik eruit gepikt”, zegt Sofie bescheiden. Ze draagt haar award dan ook op aan al haar collega’s die de nieuwe verbindende manier van werken omarmen. “Wij proberen niet meer de strenge juristen te zijn met het wijzende vingertje. We hopen dat collega’s niet meer het liefst met een grote boog om ons heen gaan. We zijn meer nu meer sparringpartners van opleidingen, domeinen en andere stafafdelingen. We zeggen nog steeds wel: dit is de wet en daar moeten we ons aan houden. Maar we kijken ook samen wat er allemaal wel mogelijk is binnen de kaders van de wet.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.