Haarlem,
03
juli
2020
|
09:43
Europe/Amsterdam

'Een goede introductie voor aankomende studenten is nu extra belangrijk'

GarrickJansen

Studenten Sportkunde zijn niet echt gemaakt om thuisonderwijs te volgen. Ze willen bewegen, leren door te doen. Docent Garrick Jansen spant zich in om hen bij de les te houden. Samen met voorzitter Kjeld Joustra van studentenvereniging Movemental kijkt hij ook naar de groep aankomende studenten. Hoe bied je hen een goede start op hun nieuwe school?

Garricks leven staat in het teken van sport en gezond leven. Precies waar de opleiding Sportkunde voor staat. “Daarnaast houd ik van het onderwijs, van het contact met studenten en collega’s. Het begin van de lockdown in maart was dan ook best heftig. Ik ben geen docent geworden om de hele tijd achter het scherm te zitten. De letterlijke nabijheid van studenten en collega’s mis ik. Om even een babbeltje te maken en te peilen hoe het gaat. In de tweede week van de lockdown zei een student: ‘Ik vind het zo jammer dat we al de laatste les van het jaar al hebben gehad.’ Ze had gelijk, ik stond daar nog niet eens bij stil.”

Oog voor eerstejaarsstudenten
“Als het contact met studenten vermindert, is de kans groter dat ze afhaken. Zeker de derde periode van het eerste jaar is cruciaal. Sommigen moeten dan echt voldoende studiepunten halen om de BSA te ontlopen. Zo niet, dan stoppen ze. Het komt dan aan op motivatie. Dan helpt het niet als ze thuis moeten zitten terwijl buiten de zon schijnt. Een geluk is wel dat de lockdown laat in het studiejaar begon. Ik kon daardoor mijn eerstejaarsstudenten nog best aardig begeleiden. Wie doen het uitstekend en bij wie moet je achter de broek aan zitten? In de klas pak je als docent die signalen wel op, daar heb je een soort timmermansoog voor, zodat je elke student op maat kunt begeleiden. Online is dat veel lastiger.”

Feeling houden
“Studenten van afstand zo goed mogelijk begeleiden en motiveren betekent feeling houden: veel met hen praten tijdens de online lessen, veel mailen en bellen via Teams. Hoe gaat het met je, red je het, ben je in control, weet je dat toetsen zijn verplaatst, denk je dat je ze gaat halen? En ik probeer tips te geven. Houd contact met medestudenten. Probeer op een andere plek te studeren als het thuis niet lukt. Voor twee studenten hebben we laptops geregeld. Als docenten zijn we extra alert op de kwetsbare studenten. Zij trekken zelf niet of pas laat aan de bel. Door feeling te houden proberen we iedereen er zo goed mogelijk bij te houden en succesvol naar het einde van het studiejaar te begeleiden.”

Hulp bij plannen
“Bij eerstejaarsstudenten zijn er extra aandachtspunten. Sommigen zijn nog niet goed in staat om zelf goede planningen te maken. We helpen ze daarbij door ook zelfstudiemomenten in te roosteren. “In Timetables zien ze bijvoorbeeld op maandag 10.00 uur een kennisclip over Gezondheidsvoorlichting, donderdag een toets hierover en vrijdag de feedback hierop. Dat geeft houvast.”

Introductie van twee dagen
“Volgend studiejaar zullen we een nieuwe groep eerstejaarsstudenten verwelkomen. Dat zie ik met vertrouwen tegemoet. We hebben besloten om ze de eerste week niet één maar twee dagen te laten komen. Daarmee willen we dat ze elkaar, het gebouw, de docenten en de studieloopbaanbegeleider goed leren kennen. Zo’n introductie is belangrijk om ze de nodige dosis zelfvertrouwen te geven. Maar nu extra om ze goed inhoudelijk van start te laten gaan met onderwijs dat we deels online moeten geven. Studievereniging Movemental zet in overleg met ons een mooi, gevarieerd introductieprogramma op.”

Spannend om te beginnen
“Het is voor aankomende studenten best spannend om naar het hbo te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten in een vreemde omgeving”, zegt Kjeld van Movemental. “Als eerstejaarsstudent had ik zelf destijds minder last van spanning. Ik was al in het hbo begonnen, aan een opleiding die niet bij me paste. Na een heroriëntatie koos ik voor Sportkunde en hier voelde ik me vanaf dag 1 op mijn plek. Dat gun ik ook de aankomende studenten.”

Studievereniging voor extra binding
“Zelf begon ik drie jaar geleden mijn opleiding Sportkunde met een leuke introductieweek in augustus. Die week gaat dit jaar helaas niet door. Hoe belangrijk en leuk ook, de gezondheidsrisico’s zijn te groot. Veiligheid gaat voor alles. Maar we gaan twee mooie dagen organiseren om alsnog voor een fijne start te zorgen. Hoe die eruit zien? We gaan vast iets leuks doen in en om Haarlem, zoals een kennismakingsspel. We zijn nog druk bezig met het programma. Ons doel is om in twee dagen de spanning bij de aankomende studenten weg te nemen, ze vertrouwd te laten raken met elkaar, ouderejaarsstudenten en de opleiding. En Movemental presenteert zich natuurlijk ook. Als studievereniging kunnen wij het komende jaar voor extra binding zorgen.”