Delft,
08
april
2021
|
15:05
Europe/Amsterdam

Een jongensdroom wordt werkelijkheid

Luchtvaartstudent doet mee aan NASA-challenge

shutterstock_285636983

“That’s one small step for man. One giant leap for mankind.” Meedoen aan een wedstrijd van NASA is een droom voor velen, maar inmiddels werkelijkheid voor David Dijkstra, student aan Hogeschool Inholland Delft. Hij is hard bezig om aan deze weg te timmeren. Hij doet namelijk met negen medestudenten mee aan de Break The Ice Lunar Challenge. 

David zit op dit moment in het tweede jaar van de Engelstalige opleiding Aeronautical Engineering. Hij is altijd al gefascineerd door de ruimtevaart- en luchtvaartindustrie. David: “Ik volg het YouTube-account van Marcus House, hij geeft altijd veel actuele informatie over de ruimtevaart en alles wat ermee te maken heeft. Toen hij vertelde dat NASA een challenge aan het opstarten was, wist ik direct dat ik mij hiervoor zou gaan aanmelden.” Met deze challenge wil NASA de maanindustrie nog meer activeren. NASA heeft op de maan een locatie aangewezen waar zij 10.000 kg aan ijs in 365 dagen geproduceerd willen hebben."

Van alleen naar een groep met elf
Aan deze productie zitten drie problemen verbonden, namelijk het ijs uit de grond halen vanaf de maan zelf (Icy Regolith), het ijs transporteren naar de fabriek van NASA en vervolgens weer van de fabriek naar de eindlocatie waar NASA het wil oprapen en wil verzamelen. “Aan ons de uitdaging om deze problemen op te lossen en hiervoor een speciaal voertuig of systeem te ontwikkelen.”

Maar dit was niet het enige probleem. Omdat het een Amerikaanse wedstrijd is en omdat NASA een overheidsinstituut is, moest David ervoor zorgen dat hij ingeschreven is bij een bedrijf met een mede-Amerikaan. “Toen dit eenmaal geregeld was, ben ik alleen gestart met het bekijken van allerlei mogelijkheden. Ik merkte op dat het toch wel heel veel werk was om dit alleen te verwezenlijken. Uiteindelijk heb ik een vriend gevraagd die mee wilde werken aan dit project.” De eerste fase, de ontwerpfase, is de fase waarin er een concept ontworpen moest worden. Beide studenten kwamen erachter dat het toch meer werk was dan ze in eerste instantie voor ogen hadden. Daarom is David uiteindelijk op Inholland naar andere vrijwilligers gaan zoeken. Op dit moment is het team compleet, met tien studiegenoten Aeronautical Engineering die David helpen om deze challenge te halen.

Daarnaast ondersteunt docent Erik Laan het team waarin hij verschillende ideeën aandraagt. Meer weten over de rol van Erik? Luister dan naar onderstaande podcast.

Aandacht voor details
Met een compleet team is David terug gegaan naar de conceptfase. “Met meer mensen heb je ook meer ideeën, dus zijn we weer terug bij af.” Na het afronden van deze fase is het de bedoeling dat ze de benodigdheden uitwerken en het daadwerkelijk ontwerpen van onderdelen. “Het is heel specifiek; welk boutje of schroefje heb je hiervoor nodig en wat weer daarvoor.” Uiteindelijk is het de bedoeling dat David een volledig verslag inlevert op 18 juni bij NASA. Vervolgens krijgt hij in september te horen of het team het eerste deel van de wedstrijd hebben gewonnen; met als beloning een prijzenpot.

 

'We gaan uiteraard voor het hoogst haalbare'
Bij de start van fase twee krijgt het team twee jaar de tijd om het concept te verwezenlijken. “Het is nog onduidelijk of dit in Amerika zal plaatsvinden. Het zou voor ons wel prettig zijn als dit in Nederland kan. Het is vooral belangrijk dat we het daadwerkelijke project van de grond krijgen.” Als David daadwerkelijk de challenge wint, krijgt hij een contract bij NASA en 4,5 miljoen dollar om het project groot te maken. “Ik schat mijn kansen goed in. We weten niet hoeveel teams er mee doen. Ik heb wel met mijn docent gekeken en hierbij zagen we dat er wel teams zijn gestart van grote instituten in Amerika zoals het bekende Massachusetts Institute of Technology MIT. Er wordt weinig kennis vrijgegeven binnen de challenge, dit is erg positief en er is daardoor meer kans van slagen. We gaan uiteraard voor het hoogst haalbare.”

Moon Industry
Naast de challenge is David druk bezig met zijn bedrijf Moon Industry om mee te werken aan de industrie op en rond de maan. Volgens David wordt het steeds belangrijker om mineralen op andere plekken dan de aarde te winnen. Meedoen aan deze challenge helpt David om kennis en ervaring op te doen over het ontwerp en design van de transportmiddelen van dit soort specialistische transporten. Daarnaast werkt Moon Industry samen met Lunar ZEBRO. Dit team van studenten (Inholland Delft en TU Delft) werkt samen aan de bouw van 's werelds kleinste en lichtste Maan Rover.

Is je interesse gewekt en wil je meer weten hoe David en zijn team de Break The Ice Lunar Challenge aanpakken? Bekijk dan de website van Moon Industry. Website is nog onder constructie.