Delft,
29
januari
2024
|
12:21
Europe/Amsterdam

Eigen keuzes, vrijheid en lekker veel praktijkvoorbeelden

Zo ervaren niet-Inholland studenten de minor Food Challenge Ondernemen

FICA Event 2024_1

Voor de minor Food Challenge Ondernemen van Hogeschool Inholland gaan studenten zelfstandig aan de slag met de oprichting van een eigen onderneming. De minor wordt aangeboden vanuit de opleiding Food Commerce & Technology maar is ook te volgen voor studenten van andere opleidingen binnen en buiten de hogeschool. Wat vinden zij van de minor? En hoe ervaren zij het onderwijs bij Inholland? 
De minor Food Challenge Ondernemen is bedoeld voor alle geïnteresseerde derde- en vierdejaars hbo-studenten. In kleine teams ontwikkelen zij gedurende vijf maanden een innovatief voedingsproduct, zoeken zelf leveranciers en beginnen een eigen bedrijf om hun product te verkopen. 

Een stap verder

“Wat de minor uniek maakt is dat we ons concept daadwerkelijk produceren en op de markt brengen”, zegt Pien Verbeek, student Food Innovation aan de HAS Green Academy in Venlo. “Bij mijn eigen opleiding stopt een opdracht bij het product-idéé, dus dit gaat echt een stap verder.” Voor hun product GemBites, een borrelsnack gemaakt van veldboontjes, nam Pien de salestaak op zich. “Iedereen heeft een eigen rol – productie, kwaliteitsbewaking, marketing/sales, financiën of algemeen directeur – en ik ging over de verkoop, hoewel ik daar totaal geen achtergrond in heb. Achteraf ben ik ontzettend blij met die keuze, want juist daardoor heb ik ongelooflijk veel geleerd. Dat ik ons bij grote bedrijven aan tafel heb gekregen om ons product te pitchen en te onderhandelen, daar ben ik hartstikke trots op.”

Wat betreft de lessen en lesstof betreft ervoer Pien geen grote verschillen tussen de hogescholen. “Inholland-studenten hebben wat meer voedsel-technische kennis - waaruit is een product opgebouwd of hoe reageert het op water of lucht? - terwijl ik meer weet van marketing. Ook ben ik gewend om recepturen bijvoorbeeld langer te blijven testen. Zeker als je zo’n modern foodlab tot je beschikking hebt, waar ze alles kunnen maken en uitproberen. Dat hebben wij niet bij onze hogeschool in de buurt.” Wat verder opviel? “De oprechte interesse van docenten voor míjn studieachtergrond en leerervaringen, en dat alle Inholland-locaties een eigen prettige sfeer hebben. Ik zou iedereen deze minor aanraden.”

“Foodstudenten zijn opvallend vriendelijk! Mijn eigen studie is een stuk individualistischer en doelgerichter, hoewel de directe student-docentrelatie juist weer wat persoonlijker is. Inholland heeft me laten zien hoe leuk het is om plezier te hebben in wat je doet en dat je je innerlijke enthousiasme moet vinden. Supergaaf om op deze manier van elkaar te leren en samen iets groots te bereiken. Ik heb een hoop mooie nieuwe handvatten meegekregen voor mijn toekomst.”

Louise Vernhout, student Commerciële Economie, Creative Marketing & Sales

Plezier en vrijheid 

Louise Vernhout studeert Commerciële Economie, Creative Marketing & Sales aan de Hogeschool Rotterdam. Haar team creëerde Jelly Drink, een luxe koffiedrankje met een link naar de bekende bubbletea. Ze zocht een uitdagende minor, die zowel iets met een eigen bedrijf als met creatieve foodconcepten te maken had. Louise: “De Food Challenge Ondernemen overtrof al mijn verwachtingen! Ik had niet gedacht dat we zoveel vrijheid in ondernemen zouden krijgen. Je leert eigen keuzes te maken, waar je zelf de gevolgen voor draagt. Dat is spannend, maar ook superleerzaam!”

Verfrissend om na drie studiejaren eens op een andere school rond te lopen, met een heel ander type student, vindt Louise. “Foodstudenten zijn opvallend vriendelijk! Mijn eigen studie is een stuk individualistischer en doelgerichter, hoewel de directe student-docentrelatie juist weer wat persoonlijker is. Inholland heeft me laten zien hoe leuk het is om plezier te hebben in wat je doet en dat je je innerlijke enthousiasme moet vinden. Supergaaf om op deze manier van elkaar te leren en samen iets groots te bereiken. Ik heb een hoop mooie nieuwe handvatten meegekregen voor mijn toekomst.”

Koninklijk bezoek

De opvallendste verschillen tussen Inholland en de Aeres Hogeschool? Dat je bij Inholland beduidend minder aan de hand wordt meegenomen. Aldus Gijs Pappot, student Bedrijfskunde & Agrifoodbusiness bij Aeres Dronten. Voor de minor ontwikkelde zijn team A Bite Better, een eiwit-verrijkte nougat met minder suiker. “Inholland heeft een heel leuke vorm van onderwijs, prima georganiseerd, met lekker veel vrijheid en praktijkvoorbeelden. Ook zie je een mengeling van culturen, wat zorgt voor een fijne open minded manier van met elkaar omgaan. Geen concept is te gek, het is jóuw onderneming. Dat vind ik mooi. Wat niet betekent dat je niet wordt uitgedaagd en bevraagd op je ideeën. Fantastisch om voortdurend te sparren met docenten en begeleiders. Het zelf doen, dingen uitproberen en fouten mogen maken, is ontzettend waardevol.”

 Na de minor wil Gijs een doorstart maken met A Bite Better, desnoods alleen. “We hebben een topproduct, staan al op grote evenementen zoals de Horecava, en diverse bedrijven uit binnen- en buitenland hebben ons benaderd voor samenwerking. Als kers op de taart komt koning Willem-Alexander langs in het Fieldlab in Meppel. Ik mag een rondleiding geven in het kader van de eiwittransitie en hem alles over onze start-up en ons product vertellen. Deze minor was een hele gave kans die we buitengewoon goed hebben aangegrepen.” 

Terugblik FICA Winter Event

Bekijk hier de aftermovie van het FICA Winter Event van woensdag 17 januari.