07
juli
2016
|
08:05
Europe/Amsterdam

Eindverantwoording prestatieafspraken aangeboden aan OCW

minormarkt1.jpg

Inholland heeft vorige week vrijdag de eindverantwoording van de prestatieafspraken uit 2012 aangeboden aan het Ministerie van OCW. Daarin is te lezen dat we de prestatieafspraken voor een groot deel hebben gerealiseerd, maar dat de resultaten op het gebied van studiesucces achterblijven bij onze ambities. Het document beschrijft daarom ook de koers voor de komende tijd.

De hogeschool diende de verantwoording prestatieafspraken samen met de jaarrekening 2015 in bij het ministerie. De grafisch ontwerper maakt het jaarverslag 2015 momenteel klaar voor publicatie, maar het deel met daarin het verantwoordingsdocument is al beschikbaar op onze website.

Behaalde doelen
De prestatieafspraken hadden betrekking op ons onderwijs, de profilering en zwaartepuntvorming, en het versterken van praktijkgericht onderzoek. Veel van de in 2012 gestelde doelen zijn gerealiseerd. Zo is ons onderzoek nu robuuster en staat het dichter bij het onderwijs. Bovendien kregen de profilerende thema’s vorm en inhoud in de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en het werkveld. Daaraan leverden studenten, docenten en lectoren allen een bijdrage. De onderzoeksomgeving binnen de domeinen is ingericht, de thema’s zijn uitgewerkt in programma’s voor de onderzoeksgroepen en elk domein verbond zich aan minstens een van de profilerende thema’s duurzaam, gezond en creatief.

Ten aanzien van het onderwijs heeft Inholland nadrukkelijk gekozen voor kwaliteit en legde de focus op de kwaliteitsverhoging van de opleidingen. Met resultaat: De studenttevredenheid steeg, net als het percentage docenten met een mastergraad. Wat betreft de indicatoren uitval, switch en rendement zijn de doelstellingen uit 2012 helaas niet volledig behaald. Wel is de neerwaartse trend op het gebied van studiesucces van onze studenten - gelet op de cijfers van 2015 ten opzichte van 2014 – gekeerd. In de verantwoording wordt beschreven hoe Inholland de afgelopen jaren veel maatregelen nam om het studiesucces te bevorderen. Enkele voorbeelden zijn invoering van de Studiekeuzecheck in 2014 en een sterke focus op het terugdringen van het aantal langstudeerders. De domeinen maakten plannen van aanpak die aansluiten bij hun specifieke situatie. In 2015 daalde mede daardoor het aantal langstudeerders ten opzichte van het jaar ervoor, net als het aantal studenten dat uitviel en van opleiding switchte.

Complexe opgave
Het verder vergroten van studiesucces blijkt echter een complexe opgave vanwege factoren die deels buiten de invloedssfeer van Inholland vallen, zoals de specifieke context van een Randstedelijke hogeschool en het zogeheten trilemma – het spanningsveld tussen toegankelijkheid, kwaliteit en studiesucces

Koers voor de komende tijd
De cijfers zijn duidelijk: we hebben flinke vooruitgang geboekt, maar de klus is nog niet geklaard. Om de ambities geheel te realiseren, zet het College van Bestuur de komende periode in op een meer gedifferentieerde aanpak voor verschillende doelgroepen, op het analyseren en delen van effectieve maatregelen, op het versterken van het eigenaarschap van onderwijsteams en op intensivering van studiebegeleiding.