Alkmaar,
18
november
2020
|
14:00
Europe/Amsterdam

Expertdagen Pabo: veel informatie om toe te passen in de praktijk

“De Expertdagen van Inholland Pabo Alkmaar zijn leerzaam, leuk en interessant. Dit zijn twee superleerzame dagen. Je krijgt heel veel informatie die ik kan toepassen in de praktijk voor de klas.” Aan het woord zijn derdejaarsstudenten Ilya en Tessa. In november is een gevarieerd expertprogramma gepresenteerd aan de Pabo-studenten van de voltijdopleiding. Experts uit de regio, waar de Pabo mee samengewerkt, gaven uitleg over de kracht van gebaren, het zieke kind, gedrag als spiegel, autisme en dyslexie.

Experts aan het woord
Toekomstige leerkrachten doen veel kennis op bij de Expertdagen van Pabo Alkmaar. “We zien dat het studenten verrijkt om vanuit verschillende beroepsperspectieven casuïstiek te bespreken. We leren van en met elkaar”, aldus docent pedagogiek Joëlle Tiebie-Woudstra. Student Kick vertelt achteraf enthousiast: “Dit soort experts hebben we vaker nodig!” Voor Deborah betekenen de Expertdagen Pabo het volgende: “Als leraar in opleiding leer je om het onderwijs en het leren voor alle kinderen te optimaliseren.”

Coronaproof
De colleges en workshops op de twee Expertdagen werden gehouden bij Inholland Alkmaar, waarbij uiteraard rekening werd gehouden met de coronamaatregelen. Zo is gekozen voor werkvormen die coronaproof zijn en werd er gewerkt met stellingen zodat studenten op hun plek konden blijven. Ook waren de groepjes verdeeld over meerdere ruimtes, werd er gestreamd naar de verschillende ruimtes, zogenaamde connected classrooms en staken sommige sprekers hun verhaal online af.

Ervaringen
Sharon zit in het derde jaar van Pabo Alkmaar. Ze heeft na de havo en een zijstap naar het mbo (interieurstyling) vol enthousiasme gekozen voor de voltijdopleiding van Pabo Alkmaar. “Het is interessant om meer te weten te komen over specialismes via de Expert- en themadagen. Zo kan ik straks in de klas beter omgaan met autisme, ik zal dat sneller herkennen. Ook dyslexie zal ik sneller opmerken bij de kleuters en niet pas als ze leren lezen en schrijven. Op de tweede Expertdag ben ik nog meer te weten gekomen van de specialisten die uitleg gaven over gebarentaal en gedrag. Het gastcollege over omgaan met een ziek kind in de klas vond ik heel interessant. Daar heb ik iets aan in de praktijk.”

De kracht van gebaren
Chantal Kuyl van Onderwijs met gebaren vertelt: “Ik ben blij dat ik de Pabo-studenten kan meegeven dat je leerlingen met mimiek en gebaren meer en beter iets duidelijk kunnen maken, ook al op jonge leeftijd als taal nog in ontwikkeling is. Door gebarentaal te kennen gaat de communicatie beter. Leerlingen kunnen zich beter uiten. En uiteindelijk wordt taal beter geleerd als je al eerder gebarentaal hebt geleerd.”

“Dit sluit sterk aan op de praktijk. Chantal Kuyl gaf een interactieve workshop met een directe koppeling aan de effecten voor leerlingen. Het raakt alle gebieden in het basisonderwijs”, aldus derdejaarsstudent Jaynee.

Het zieke kind
Carola Jongbloed werkt in het Emma Kinderziekenhuis van het AMC en geeft les aan kinderen die zijn opgenomen. Op de Expertdag legt zij samen met Fleur Dekker, consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen. uit hoe je omgaat met een zieke leerling in de klas. Dekker doet dit bij de Onderwijsbegeleidingsdienst Noordwest (OBD). In de expert-workshop vertellen ze de Pabo-studenten over de gevolgen van een chronische ziekte en hoe je hier het beste mee om kunt gaan op de basisschool.

“Over het zieke kind wordt duidelijk verteld waar rekening mee gehouden moet worden. En dat je kijkt naar het individu en wat zijn behoeftes zijn”, laat student Kick weten. “Het maakt meer bewust van de kinderen met een ziekte in je klas die niet in het ziekenhuis liggen”, vult Tessa aan.

Gedrag als spiegel
“Waarom laat het ene kind dit gedrag bij mij als leerkracht wel zien en bij mijn collega niet? Hoe kan ik passend onderwijs nog passender maken door mijn gedrag af te stemmen op mijn klas?”, dit alles heeft Dirk Bosch, leerkracht en adviseur, uitgelegd in zijn workshop ‘Gedrag als spiegel’.

Studenten konden na de colleges en workshops reacties achterlaten. Een van de studenten liet weten: “Een echte eye-opener als het gaat om de invloed die wij als leerkracht hebben op het gedrag van leerlingen. Fijne interactie door Dirk!”

Kennisprogramma
De studenten van de deeltijdopleiding hebben het expertprogramma nog te goed in een speciaal avondprogramma eind november en begin december. “Ik ben trots dat ik samen met docent Marte van Vliet dit kennisprogramma met veel specialistische onderwerpen kan aanbieden aan onze Alkmaarse Pabo-studenten”, aldus Joëlle Tiebie-Woudstra, docent en organisator van de Expertdagen Pabo.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Mareille
26
December
2020
Graag wil ik mijn expertise aanbieden voor een volgende ronde, hoogbegaafdheid & Mindset
Groetjes
Mareille