Den Haag,
30
juni
2016
|
00:00
Europe/Amsterdam

Finale UNICEF Kinderrechten Filmfestival: ‘een dag om niet te vergeten’

“We hebben een onvergetelijke ervaring op zak en zullen de dag in Amsterdam niet snel vergeten,” zegt Latifa Achalhi over de finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF). De film die de Pabo-studente van Inholland Den Haag samen met haar stageklas gemaakt had was vorige week op groot scherm te bewonderen in Pathé Tuschinski.

De rode loper was uitgerold, de (kinder)champagne stond klaar en alle kinderen werden bijzonder welkom geheten door Klaas van Kruistum, UNICEF-ambassadeur en presentator van het evenement. “Weten jullie wel hoe trots jullie moeten zijn op jezelf? Van de 833 inzendingen zijn er 95 remakes gemaakt en staan er maar 13 finalisten hier vandaag op deze beroemde plek ‘Tuschinski’. Op dé plek waar bekende mensen en grote films te zien zijn bekijken we jullie films.”

De Verjaardag
“De leerlingen en ik hebben veel geleerd van dit project”, zegt Latifa. “Zij wisten niet dat het zo leuk en leerzaam is om bezig te zijn met kinderrechten.” Met de film ‘De Verjaardag’ die de Pabo-studente maakte met haar stageklas van de basisschool De Horizon uit Delft wilden de kinderen laten zien hoe belangrijk liefde, zorg en af en toe een knuffel is. “Kinderen hebben recht op liefde, zorg en aandacht van ouders”, aldus de leerlingen van De Horizon die de film aankondigden.

Volgens de jury had de film een heel sterk verhaal. “Het gebeurt zo vaak dat ouders hun kinderen vergeten. Goed dat deze kinderen daar aandacht voor vragen!” De juryleden beoordeelden de films onder andere op acteerprestaties, filmtechniek en de manier waarop het gekozen kinderrecht in de film verwerkt is. Waarbij plezier, creativiteit en een mooi verhaal niet vergeten mag worden volgens jurylid Saskia Weerstand, bekend van 3FM en Z@pp. “Ik stel mijn hart open en wil echt geraakt worden door de films.” Andere juryleden waren Jan Bouke Wijbrandi (directeur UNICEF Nederland), Kyra Kuppens (sales manager Pathé) en acteur Lennart Timmerman.

Meepraten over kinderrechten
Jurylid Jan Bouke Wijbrandi, zegt dat het met alle kinderen in de wereld goed moet gaan. “Iedereen moet hard werken om dit voor elkaar te krijgen, maar vooral kinderen moeten meepraten over deze rechten. De leerlingen hebben dit fantastisch gedaan met de filmpjes.”

Winnaars
De UNICEF Film Award voor beste acteerprestatie ging naar de film ‘Hidde Jong Oen’ van basisschool De Kroevert uit Roermond. De basisschool Jules Verne uit Utrecht mocht de publieksprijs in ontvangst nemen met de film ‘Naamloos’. Het beste kinderrechtenverhaal werd volgens de jury verteld in de film 'Ze wil onzichtbaar zijn' van de Brederoschool uit Groningen. De hoofdprijs was voor De Arcade uit Leiden. Met de film 'Crea Vies' wonnen zij de award voor beste film. Latifa won eerder met de film de Inholland-première van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival in Den Haag en bemachtigde daarmee de plek in de landelijke finale in Tuschinski.

UNESCO-school
Hogeschool Inholland Den Haag is sinds 2010 een UNESCO-school. Een UNESCO-school wil leerlingen vertrouwd maken met het gedachtegoed van UNESCO, zoals met vrede en mensenrechten, duurzaamheid, (wereld)burgerschap en intercultureel leren. Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival past hier dan ook mooi bij.

Spelenderwijs leren
Het KRFF is een filmproject voor de groepen 6, 7 of 8 van het basisonderwijs, waarbij kinderen spelenderwijs leren over kerndoelen als burgerschap, mediawijsheid, sociale vaardigheden en kinderrechten. Het initiatief van UNICEF en Hollywood in de klas daagt kinderen uit om ideeën en verhalen over kinderrechten om te zetten naar een korte speelfilm. Alle films hebben als thema kinderrechten. Met dit onderwerp willen zij de kinderen bewust maken van hun rechten.