06
november
2023
|
06:23
Europe/Amsterdam

Fit for the future: de stand van zaken

Het verschil zit in ons - Altijd elkaar versterken

Begin dit jaar zijn we begonnen met het programma Fit for the Future (FFF), de Inholland-brede aanpak om met elkaar de organisatie fit te maken en te houden. Hierbij gaat het niet alleen om financieel gezond te blijven, maar juist ook om onze dienstverlening naar onze studenten, docenten en onderzoekers te verbeteren. 

Inmiddels hebben we belangrijke stappen gezet om de doelstellingen van het programma te realiseren. Daarbij een compliment aan alle collega’s die zich de afgelopen tijd op wat voor manier dan ook keihard hebben ingezet. We zien bijvoorbeeld hoe onderwijsteams bezig zijn om te kijken om kwalitatief goed onderwijs te blijven geven, in lijn met de beschikbare middelen.

Graag nemen we je mee om je op de hoogte te brengen van de voortgang.

Wat hebben we tot dusver bereikt?

  • We geven duidelijkheid aan domeinen, vestigingen en stafdiensten met betrekking tot cruciale cijfers zoals bijvoorbeeld de verhouding tussen OP/OOP en externe inhuur. We informeren hierover regelmatig om iedereen zo goed mogelijk op de hoogte te houden.
  • We hebben  in 2023 al aanzienlijke vooruitgang geboekt om het aantal medewerkers in lijn te brengen met de studentenaantallen. Dit hebben we bereikt door kritisch te kijken naar vervangingen bij natuurlijk verloop. 38 procent van de vacatures hebben we in de afgelopen tijd met eigen mensen ingevuld. Ook zijn er 47 collega's die gebruik willen maken van de regeling voor vervroegd uittreden.
  • We blijven kritisch kijken naar onze externe inhuur. Per saldo zien wij een dalende trend in de cijfers.
  • Al met al hebben deze goede stappen ons geholpen om het aantal medewerkers beter in lijn te brengen met de studentenaantallen. We realiseren ons dat dit veel van de teams vraagt, maar het is cruciaal voor de (financieel gezonde) toekomst van onze hogeschool.

Een breder perspectief
Zoals eerder gezegd: natuurlijk is Fit for the Future voor een deel bedoeld om ons huishoudboekje op orde te houden. Maar aanvullend is het een mooie kans om tot een nieuwe gezonde balans in de organisatie te komen. De plannen helpen ons om beter, efficiënter en effectiever samen te werken, waarbij we oog hebben voor elkaars talenten: samen te werken als één Inholland en tot een (nog) betere dienstverlening te komen. Samen werken we hier hard aan, want samen zijn we sterker!

Het team dat zich vanuit FFF richt op het ‘efficiënter inrichten’ van de organisatie bevestigt dat een van belangrijkste verbeterpunten is: de behoefte aan meer uniformiteit in werkwijzen op de verschillende vestigingen. Het gaat hierbij om onderwijs- en vestigingsondersteuning. Sinds september helpt adviesbureau Berenschot ons deze processen te harmoniseren. Dit project duurt ongeveer een jaar en is gericht op het verbeteren van zowel de student- als docenttevredenheid en niet onbelangrijk: het werkplezier van onze collega's.

Daarnaast zijn er vier andere processen die we willen harmoniseren binnen Inholland:

  • Business control
  • HR
  • Communicatie
  • Onderwijsbeleid

We hebben ervoor gekozen om deze processen gezamenlijk aan te pakken. In de komende maanden vindt een verkenning plaats om te bepalen hoe deze processen verbeterd kunnen worden en hoe ze de Inholland-strategie beter kunnen ondersteunen. In 2024 volgt de implementatie van de verbeterplannen.

Deze processen zijn niet alleen van belang om ons personeel in lijn te brengen met de studentenaantallen, maar uiteindelijk ook om de tevredenheid van zowel medewerkers als studenten te verbeteren.

Zoals aangegeven houden we je de komende tijd op de hoogte van de ontwikkelingen. Voor vragen kun je ondertussen altijd bij je leidinggevende terecht.

Laten we samen werken aan een sterker en gezonder Inholland voor de toekomst.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.