Den Haag,
06
november
2019
|
07:32
Europe/Amsterdam

Flipping the classroom: activerende didactiek met inzet van ICT

Schrijf je in via het leerportaal!

Studenten

Geïnteresseerd hoe je met behulp van technologie voor een krachtige leeromgeving voor jouw studenten zorgt? Doe dan mee met de cursus Flipping the classroom en doe ervaring op met een activerende didactiek met inzet van ICT. Voor de start van maandag 2 december bij Inholland Den Haag zijn nog plaatsen beschikbaar.

Vaak nog is het in de onderwijspraktijk zo dat studenten passief informatie consumeren tijdens hoorcolleges. Op deze manier blijft er vaak te weinig tijd voor studenten om te oefenen met het toepassen van hun kennis in de praktijk. Pas als de tentamenperiode nadert schieten studenten uit de startblokken en komen ze met vragen die eerder al besproken zijn. Vervolgens ben je teleurgesteld in de diepgang van de antwoorden op tentamenvragen of de kwaliteit van een toetsproduct.

Hoe vergoot je de betrokkenheid van studenten?
Herken je deze situatie en vraag je je af hoe je de betrokkenheid van studenten kunt vergroten tijdens contactmomenten? Wil je graag weten hoe je ze écht verder kunt helpen in het ontwikkelen van begrip en het toepassen van kennis in de praktijk? Dan is het wellicht voor jou een goede strategie om aan de slag te gaan met flipping the classroom, een krachtige strategie om met behulp van techniek een efficiënte en effectieve invulling te geven aan contacttijd met studenten.

Maak jij ook de ‘flip’?
Kortgezegd draai je met flipping the classroom de tijdsbesteding op school en thuis om. De klassikale kennisoverdracht maakt plaats voor video’s of andere vormen van online instructie voor studenten. Het oefenen met de stof gebeurt vervolgens op school. Zo ontstaat er meer ruimte voor extra uitleg en voor verdieping van de stof onder collegetijd. Flipping the classroom is een activerende didactiek. Doordat studenten hun lessen thuis voorbereiden, waarbij ze actief op zoek moeten naar informatie en deze verwerken, ervaren zij een grotere autonomie over hun leerproces.

Aan de slag met activerend onderwijs
Wat deze aanpak vooral vraagt van docenten is dat zij leren om na te denken over activerende leeractiviteiten en deze vorm te geven: voor, tijdens en na afloop van het college. Met flipping the classroom breid je je didactische repertoire uit. Waarbij de nadruk minder ligt op informatieoverdracht tijdens het college en meer op het begeleiden van de begripsontwikkeling van studenten.

Hoe je dit doet leer je tijdens de cursus Flipping the Classroom. Tijdens de cursus ontwerp en realiseer je samen met andere docenten en onderwijsontwikkelaars eigen ‘flipped’ college of leerlijn. Jouw eigen leervraag en praktijk zijn hierbij uitgangspunt waarbij je ondersteuning krijgt van twee ervaren begeleiders.

De cursus vindt plaats bij Inholland Den Haag gaat van start op maandag 2 december (9.30-16.00 uur). Daarna volgen twee bijeenkomsten op 6 januari (9.30-13.00 uur) en maandag 9 maart (9.30-13.00 uur). Er zijn nog plaatsen vrij. Ga voor aanmelden en meer informatie naar het leerportaal Professionaliseren@Inholland.