Rotterdam,
30
maart
2023
|
09:28
Europe/Amsterdam

Gevraagd: opleiding voor forensisch financieel professionals

Diner Pensant over het onderzoeken van financiële misdaad

Een opleiding tot ‘Financial Crime Investigator’ bestaat nog niet, terwijl er wél vraag is vanuit het werkveld naar hbo-professionals met kennis en vaardigheden op het gebied van het voorkomen en onderzoeken van financiële misdaad. Hogeschool Inholland onderzoekt welke innovatieve onderzoekslijnen en nieuwe onderwijsinhoud er nodig is op het gebied van fraude, financiële criminaliteit en ondermijning. Dat was de aanleiding voor het diner pensant met experts in de forensische accountancy op 27 maart.

Opgevouwen op de statafel liggen de vellen van de verschillende flipovers. Erop staat allerlei informatie over wat er tijdens het diner is gezegd. Aan de tafel praten Jan Wokke, docent Finance, en Casper Scheurwater, docent Strafrecht, na. “We hebben een pareltje, dat voel ik”, glundert Jan. Zij zien het helemaal zitten om onderwijs te ontwikkelen over het onderwerp forensische accountancy, want het heeft de interesse van finance- en rechtenstudenten én het werkveld heeft behoefte aan kritische professionals die fraude willen opsporen en onderzoeken.

Onder- en bovenwereld mengen steeds meer
Dat laatste is nodig, want het Openbaar Ministerie meldt dat ondermijnende criminaliteit maatschappelijke structuren schaadt. In de financiële wereld mengen de onder- en bovenwereld zich: crimineel en frauduleus geld moet worden witgewassen door middel van logistieke, financiële, juridische en fiscale trucs.

Wat moet professional weten en kunnen?
Tijdens het diner waren verschillende aantal forensisch accountants aanwezig die dagelijks bezig zijn met het analyseren van data en het opsporen van fraude, zoals Peter Schimmel en Ariën Oskam. In twee gespreksrondes deelden zij hun visie over het vak met de docenten en onderzoekers van Inholland uit de vakgebieden Finance en Recht. Voor het ontwikkelen van een minor en tweejarige master waren die vooral benieuwd naar welke kennis en vaardigheden dat onderwijs moet bevatten volgens de experts uit het werkveld.

Vol passie de inhoud in 
De docenten en onderzoekers kregen daar veel informatie en inspiratie voor. Jan: “Er was een goede vibe met mensen uit het werkveld. Vol passie doken zij meteen de inhoud in en vertelden ons wat goede forensisch financieel professionals moeten weten en kunnen.” Ook reikten de experts uit het werkveld interessante tips voor boeken en casuïstiek aan en boden ze aan om gastcolleges te geven. 

‘Grote behoefte aan integere mensen’ 
Marianne van Kimmenade van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants ziet het liefst dat er een brede studie over dit vakgebied komt die ethische en kritische (werkende) professionals opleidt. “We hebben grote behoefte aan integere mensen met een scherpe ethische moraal die goed kunnen onderzoeken en analyseren.”

‘Gat in de markt’
Student Bedrijfseconomie Job van Dam praatte mee en ziet een gat in de markt voor onderwijs in de richting van forensische accountancy en sluit niet uit dat een professionele hbo-master iets voor hem is. Ook docenten Jan en Casper merken dat hun studenten geïnteresseerd zijn in financiële criminaliteit, fraude en ethiek: wat is goed en wat is fout? Jan ziet zijn studenten opveren als het in de klas gaat over fraude en Casper weet dat zijn rechtenstudenten series kijken en podcasts luisteren over true crime.

Durf te kiezen
Nu volgt voor de betrokken docenten en onderzoekers de uitdaging om te gaan kiezen: wat willen we de studenten aanbieden in de interdisciplinaire minor en wat in de eventuele master die erop volgt? Het doel van de minor is het planten van een zaadje bij studenten die zich mogelijk verder willen specialiseren in de wereld van fraude, corruptie en financiële ondermijning.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.