Rotterdam,
27
februari
2023
|
08:04
Europe/Amsterdam

Goed onderwijs ontwikkelt zich in een veranderende wereld

HRM & Persoonlijk Ondernemerschap en de Kracht van verbinding #6

Chantal Damsma FTL

Generalisten met een specialisatie én met de vaardigheden van een 21st ‘century worker’: dat vraagt de arbeidsmarkt in de toekomst. Opleidingen moeten ontwikkelen om in te spelen op deze veranderende vraag, maar hoe? En hoe maken toekomstige studenten een wijze studiekeuze?

Aan de hand van de ervaring van Chantal Damsma, relatiebeheerder mbo bij Hogeschool Inholland, passeren de belangrijkste conclusies uit de module de revue. Deze resultaten staat in onderzoeksmodule 6: En de keuze is reuze! (Jongerenmodule), geschreven door Jeany van Beelen, Piet Verstegen en Petra Biemans.

"Jullie zijn bijzonder. In de eerste plaats, omdat jullie een fascinerende generatie zijn, want jullie zijn de eerste generatie die opgroeit in een wereld die in razend tempo verandert. Jullie gaan van ouderwets naar nieuwerwets. Daar is Fast-track Legal een mooi voorbeeld van en jullie zijn de eerste deelnemers!”

Met deze peptalk opent Chantal het eerste college bij Hogeschool Inholland voor de 34 studenten van de opleiding MBO Rechten van Albeda en Zadkine. Deze studenten volgen het nieuwe traject Fast-track Legal, gestart in september 2022. Daarin worden zij in het mbo al uitgedaagd om te werken aan hun vaardigheden en motivatie om HBO-Rechten succesvol te starten en af te ronden. Deelnemers halen binnen drie jaar hun mbo-diploma Rechten én hbo-propedeuse.

‘Aansluiting is beter dan voorlichting’
Chantal staat te genieten voor de groep, want ze is één van de initiatiefnemer van het traject. Ze gelooft sterk in aansluiting. “Voor de overstap van mbo naar hbo zeg ik: aansluiting is beter dan voorlichting. Mbo’ers denken ten onrechte dat ze het niet redden in het hbo, terwijl je diploma aangeeft dat je het kan.” Ze weet dat de overstap veel soepeler en succesvoller wordt zijals studenten tijdens hun mbo al hbo-vaardigheden opdoen. Dat kan als mbo- en hbo-docenten van dezelfde opleidingen samenwerken aan een gedeeld curriculum. 

Een voorbeeld is dat mbo-studenten al spelenderwijs gaan werken met wetboeken. Dat zit niet standaard in het mbo-curriculum terwijl hbo-docenten aangaven: “Het is handig als ze het alvast kunnen als ze doorstromen naar het hbo.”

Mevrouw, wat wilt u worden als u later groot bent? 
Dat weet ik niet, maar ik weet wel waar ik elke ochtend mijn bed voor uit kom: de wereld mooier maken.

Chantal Damsma
IMG-20230115-WA0066

Komen waar ze willen zijn, daar gaat het om
Deze vervloeiing van opleidingen illustreert hoe het onderwijs steeds meer aan het flexibiliseren is.  Goed onderwijs verandert om in te spelen op veranderende wereld: wat vraagt de arbeidsmarkt? Wat willen studenten? Hoe zorgen we dat ze komen waar ze willen zijn? Daar gaat het om volgens Chantal. “We zoeken in de toekomst generalisten met een specialisatie met de vaardigheden van een 21st century worker.” 

Die moet onder andere kunnen exploreren, ondernemen, samenwerken, communiceren, plannen, organiseren en presenteren. “Als we inzetten op het verhogen van de vaardigheden loodsen we studenten door het nieuwe onderwijs, waarin het gaat om projectmatig werken en heel veel zelf invullen. Bovendien zijn ze toegerust om datzelfde te doen op de arbeidsmarkt. Of ze nu gaan werken in loondienst of als zzp’er.”

Een beroep voor altijd bestaat niet meer
Deze uitspraak raakt de kern van onderzoeksmodule 6: En de keuze is reuze! De onderzoekers onderstrepen daarin het belang van het opdoen van vaardigheden. Ook beschrijven zij een aantal beroepen: hoe zijn die door de jaren heen veranderd? Opleiden voor een beroep dat je voor altijd doet, is vrijwel niet meer aan de orde. Daarom raden de onderzoekers aan om vooral een studie te kiezen die je leuk vindt én waarin je die belangrijke digitale vaardigheden aanleert.

Je komt altijd waar je wezen moet!

Chantal Damsma
start with why

Doen, proeven en ervaren
Trouwens, in het studiekeuzeproces mag je die vaardigheden ook al inzetten, want de onderzoekers schrijven dat je toffe beroepen alleen vindt door dingen te gaan proberen, proeven, te doen en te ervaren. Met een mooi woord heet dit exploreren: waar krijg je energie van en wat vind je slaapverwekkend? Ga op pad, ga praten met andere mensen, zoek filmpjes, ga langs bij allerlei open dagen en ga ervaren hoe beroepen eruitzien. Want: exploreren kun je leren!

Wat is er morgen nodig?
Tot slot raadt Chantal aan om de (technische en digitale) ontwikkelingen nu te gaan bijhouden, zodat je je zo goed mogelijk voorbereidt op veranderingen. “Je hebt niet altijd een perceptie van wat morgen inhoudt, maar weet wat er nú speelt.” Ze raadt aan om interessante accounts te volgend, zodat je je feed vult met relevante informatie. Dit is haar top vijf:

  1. Meld je aan voor de nieuwsbrieven van Richard van Hooijdonck, keynotespeaker, trendwatcher en futurist. Lees ook zijn gratis E-boeken!
  2. Kijk het volgende filmpje : Your body language may shape who you are | Amy Cuddy - YouTube
  3. Zorg voor een goed LinkedIn-account en volg bedrijven en personen die jou aanspreken!
  4. Weet waar je eigen talent ligt! Daarvoor kun je deze minitest gebruiken. Werk samen waar je minder goed in bent! Focus op je sterke punten!
  5. ‘Start with why’ van Simon Sinek

Blauwdruk voor het nieuwe onderwijs
Nog even terug naar het eerste hbo-college voor de Fast-track Legal-studenten was voor Chantal een bijzonder moment. “Vol passie, liefde en betrokkenheid hebben we dit voor elkaar gekregen. Bijzonder dat we met z’n allen deze groep mochten ontvangen. Dit is een blauwdruk voor de toekomst. Samen vooruit naar nieuwe vormen van onderwijs!”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Paula
27
February
2023
Leuk artikel!