Rotterdam,
25
februari
2021
|
15:00
Europe/Amsterdam

‘Had je mij zes jaar geleden gesproken, dan zat ik hier heel anders’

Wat is het leermoment van alumnus Jimi de Groot?

Lerenisdurven JimiDeGroot alumnus communicatie

Enorm trots zijn wij op onze alumnus Communicatie en multitalent Jimi de Groot. Afgelopen zomer studeerde hij af en nu staat hij in de CommLaude 2021 van marketingplatform Adformatie. “Dat ik mijn scriptie afrondde, een baan vond in coronatijd én dat ik op de lijst met aanstormende talenten stond is de drieslag geweest waardoor ik de wind weer in mijn zeilen heb gekregen”, aldus Jimi.

Het schrijven van de scriptie, waar Jimi een 8,1 voor scoorde, gebeurde namelijk niet helemaal zonder slag of stoot. “De waarheid is dat ik de afgelopen jaren best onzeker was over mijn zaak. Ook omdat er een aantal studieonderdelen niet lekker liepen, zoals het schrijven van mijn scriptie. Dan ga je toch twijfelen of je wel de juiste keuzes hebt gemaakt. Sterker nog, ik heb zelfs even overwogen om me in te schrijven voor de luchtverkeersopleiding.” Uiteindelijk viel alles voor Jimi toch op z’n plek: “Ik ben nu erg dankbaar voor de erkenning in de lijst van Adformatie en mijn ouders zijn vooral ook heel trots!”

Geïnspireerd door een tv-serie
Nadat Jimi gestopt was met de lerarenopleiding Engels koos hij, na lang wikken en wegen, voor de studie Communicatie bij Inholland Rotterdam. “In die tijd keek in de serie Mad Men en dat gaat over de reclamewereld. Dat vond ik heel tof. Ik wist niet dat die wereld bestond. Ik ben toen samen met mijn studiekeuzecoach door de studiekeuzegids gegaan en heb toen de Open Dag van Inholland bezocht. Ik vond het verhaal over creativiteit leuk en ik kreeg gelijk een goed gevoel bij het gebouw en de sfeer.”

Niet alles zelf willen doen
Jimi is blij dat hij in zijn studietijd zoveel persoonlijke aandacht kreeg van zijn docenten: “Zij waren ook oprecht betrokken bij wat ik deed en of het goed met me ging.” Verder leerde Jimi tijdens zijn studie dat samenwerken erg belangrijk is: “Je kunt niet alles zelf doen. Ik denk dat ambitieuze mensen snel in die valkuil zullen trappen. Samen doe je het vaak beter dan dat je zelf alle touwtjes in handen houdt."

Ik durf nu ergens wat van te vinden en ‘ja, maar…’ te zeggen. Ik durf een idee de wereld in te gooien, om vervolgens weer te ontdekken wat anderen daarvan vinden.

Lef tonen en kritisch zijn
Jimi leerde in zijn studietijd ook veel over zichzelf: “Als creatief kom ik in mijn huidige werk dagelijks uit mijn comfortzone. Het vereist lef om in een groep ergens wat van te vinden. Maar als je mij zes jaar geleden had gesproken, dan had ik hier heel anders gezeten. Ik was toen veel meer naar binnen gekeerd. Nu heb ik geleerd dat je op andere mensen kunt leunen. Ik durf nu ergens wat van te vinden en ‘ja, maar…’ te zeggen. Ik durf een idee de wereld in te gooien, om vervolgens weer te ontdekken wat anderen daarvan vinden. Iedereen kan dat, al moet je het wel in jezelf aanwakkeren.”

Lerenisdurven_inholland_jimidegroot_adformatie

Een baan vinden in coronatijd
Jimi vond na zijn afstuderen een baan als junior copywriter en concepter bij reclamebureau Nijgh in Rotterdam. “Ik had een post op LinkedIn gezet met mijn scriptiecijfer en een opvallende foto. Al snel werd ik benaderd. Ik had niet verwacht dat ik in deze tijd gelijk een baan zou vinden”. Jimi raadt afstudeerders dan ook aan om docenten een aanbeveling achter te laten op LinkedIn, zoals hij zelf ook deed. “Maar mijn allergrootste tip is: vraag niet te veel van jezelf. Onthoud dat je naast je scriptie ook een mens bent en een leven mag hebben en dat je dat jezelf ook echt moet gunnen.”

Waar zien we Jimi over vijf jaar?
"Ik ben nog lang niet klaar met leren en groeien. Op de lange termijn wil ik creatief directeur worden, bijvoorbeeld bij een politieke partij verantwoordelijk zijn voor de verkiezingscampagne. Maar over vijf jaar hoop ik dat nog steeds hetzelfde werk doe, alleen dan 50 keer zo goed!”

Leren = durven. Elke laatste donderdag van de maand vertelt een andere student van Inholland zijn of haar persoonlijke verhaal. Wat drijft deze studenten? Wat doen ze om lef te tonen en uit hun comfortzone te stappen en wat leren ze daarvan?