Delft,
17
april
2024
|
08:05
Europe/Amsterdam

Harmonie in Rhoon: recreatie en landbouw natuurinclusief samen

Inholland-studenten bundelen krachten in multidisciplinair project

1707812031174

Ontwerp een agrarisch natuurgebied in Rhoon (Zuid-Holland) met een natuurinclusieve bedrijfsvoering, waar natuur, recreatie en landbouw harmonieus naast elkaar kunnen bestaan. Dat was de opdracht van tweedejaarsstudenten Landscape and Environment Management (LEM) en (Dier in de Duurzame Samenleving (DDS) van Hogeschool Inholland Delft. Een mooi voorbeeld van interdisciplinaire samenwerking aan een concreet vraagstuk uit de praktijk.

Natuurinclusieve maatregelen
De centrale vraag in het project: hoe kun je ruimte bieden aan natuur, voedselproductie en landbouw ondanks de stedelijke groei? Docent Maurice Herkrath: “Gezien de actuele problemen met stikstof, kwaliteit van het water en het mestoverschot hebben we de focus gelegd op natuurinclusieve oplossingen en nieuwe verdienmodellen voor boeren.” Met die insteek ontwikkelden studenten een plan voor de polders rond Rhoon, in samenwerking met de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon. Ze onderzochten de bestaande regels en kwamen met innovatieve ideeën om de visie van de opdrachtgever te verrijken.

DDS-student Fenne legt uit: “We begonnen met een inventarisatie: welke grond bevat onze polder? Welke regels gelden er? Welk type ondernemer zit hier? En waar heeft de moderne recreant behoefte aan?” Het resulteerde in frisse ideeën voor een pluktuin met inheemse bloemen en fruit, en creatieve middagen waarbij de wilgentakken van de talloze wilgenbomen die er staan worden gebruikt – denk aan mandenvlechten en vogelhuisjes maken. “We hebben een mooi visueel eindproduct en zelfs een brochure gemaakt”, zegt Fenne trots.

De samenwerking was in het begin wat onwennig, maar al snel werd het vooral leuk én leerzaam. “Veel onderdelen, zoals bodemonderzoek, waren nieuw voor ons. Wij DDS-studenten weten veel van dier en bedrijfsvoering, de LEM-studenten juist meer van het ecologische aspect. Zo vul je elkaar goed aan.” Dat het eindvoorstel zich meer op planten dan op dieren richt, vindt Fenne geen probleem. “Zolang het maar bij het gebied en de opdracht past, daar gaat het uiteindelijk om.”

Superleuk om vanuit verschillende invalshoeken aan een project te werken. Als je meerdere partijen betrekt kun je met z’n allen tot geweldige oplossingen komen, waar de praktijk veel aan heeft. Dit bracht heel veel creativiteit in ideeën.

Fenne, student Dier in de Duurzame Samenleving & Mees, student Landscape and Environment

Blik op de toekomst
LEM-student Mees bracht zijn bodeminventarisatie-expertise in: “We hebben goed gekeken naar de diverse lagen van de bodem en ondergrond, en kansen en knelpunten tegen elkaar afgezet. Daarna hebben we tijdens een brainstorm opgehaald wat we vanuit beide opleidingen willen.” Samen bedachten ze een kinderspeelplaats met nepfossielen onder het zand, educatieve bordjes met QR-codes verspreid over het landschap, een vogelkijkmuur, een pluktuin, en een trendy ‘blotevoetenpad’ “om de connectie tussen mens en natuur te versterken.”

Het multidisciplinaire aspect van het project beviel Mees hartstikke goed. “Ik hou ervan om vanuit verschillende inzichten tot een goedlopend project te komen, met oplossingen waar iedereen achter staat. Hoe meer partijen, hoe leuker!”

Ter inspiratie
Docent Maurice benadrukt dat de ideeën door de opdrachtgever zeker ter inspiratie worden meegenomen. “Maar deze opdracht diende eigenlijk twee doelen. Allereerst was men op zoek naar de innovatieve out-of-the-box-ideeën van deze studenten. Daarnaast ging het om het delen van belangrijke kennis mét de studenten. Dit project is uniek in Nederland en dient als model voor toekomstige inrichtingen. Met de opgedane kennis zijn deze studenten nu in staat om uitstekende plannen te ontwikkelen, of ze nu werken bij Staatsbosbeheer, in de veehouderij of in de landbouw. Uiteindelijk zullen ze elkaar allemaal moeten weten te vinden om met elkaar een veelbelovende visie voor het landschap te kunnen creëren."

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.