11
januari
2024
|
11:37
Europe/Amsterdam

‘Heb je ideeën om de hogeschool beter te maken? Houd die dan niet voor je!’

Doe mee met de verkiezingen voor de Hogeschool Medezeggenschapsraad

Niels Oost

Zich zorgen makend over hoe bepaalde zaken gingen bij de hogeschool, meldde Niels Oost zich al in 2008 als kandidaat voor de HMR-verkiezingen. Naast zijn functie als beleidsjurist bij de stafdienst Onderwijsbeleid & Juridische Zaken, is hij sinds juli 2023 voorzitter van de Hogeschool Medezeggenschapsraad. De HMR heeft Niels veel gebracht. Niet alleen mooie resultaten met de raad zelf, maar ook op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. “Medezeggenschap geeft je de kans om als verbinder te fungeren tussen het College van Bestuur (CvB) en de organisatie.”

Hoe ben jij in de HMR terecht gekomen?
“In 2008 heb ik me samen met twee collega’s kandidaat gesteld voor de HMR-verkiezingen. We waren ontevreden over hoe bepaalde zaken destijds gingen binnen Inholland. Vooral over het centraal aan de opleidingen opgelegde BackBone 2 was er veel onvrede. Er was een keurslijf ontstaan wat leidde tot een enorme schaduwadministratie van toetsen die wel afgelegd werden, maar niet in de officiële onderwijsgidsen stonden. Met een gezamenlijke lijst zijn we toen in de HMR gekomen. En niet zonder succes: binnen twee jaar werd het centrale onderwijsbeleid aangepast.”

Op welk onderwerp heeft de HMR de afgelopen jaren z’n tanden en meerwaarde laten zien?
“De afgelopen jaren heeft de HMR zich hard gemaakt voor de aanpak van de werkdruk. Ook is dankzij de inzet van studentleden de tijdige cijferinvoer nu een onderwerp dat binnen Inholland prioriteit gekregen heeft en waar alle domeinen actief mee aan de gang gegaan zijn. Verder is de HMR actief betrokken geweest bij de besteding van de Kwaliteitsafspraak- en de NPO-gelden.”

Welk besluit en/of beleid was er zonder de HMR niet of anders geweest?
“De HMR heeft zich de afgelopen jaren bijvoorbeeld ingezet voor vitaliteitsbeleid. Een mooi resultaat daarvan is het persoonlijk sportbudget voor iedere medewerker. Dankzij het volhardende optreden van de studentgeleding van de HMR is de 15 minuten-regeling bij de tentamens nog immer van kracht.”

Als HMR vertegenwoordig je alle collega’s van Inholland; hoe zorgen de HMR-leden dat ze weten wat er speelt onder collega’s en studenten?
“Het is heel lastig om precies te weten wat er speelt binnen zo’n grote organisatie die ook nog eens verspreid is over veel locaties. Je kunt nooit overal voelsprieten hebben. De HMR heeft regelmatig overleg met de voorzitters van de deelmedezeggenschapsraden. Op die manier houden we elkaar op de hoogte. Via onze nieuwsbrief proberen we zoveel mogelijk medewerkers en studenten te bereiken. Elk jaar organiseren we de dag van de medezeggenschap waarbij we ook contact hebben met de opleidingscommissies. Daarnaast heeft HMR dit voorjaar een enquête gehouden onder alle medewerkers en studenten op een aantal actuele thema’s.”

Wat heb je persoonlijk geleerd van het lidmaatschap van de HMR?
“Door het lidmaatschap van de HMR heb ik veel meer mensen leren kennen binnen Inholland. Daardoor heb ik ook veel beter zicht gekregen op onze organisatie. Daarvoor wist ik eigenlijk alleen wat er binnen mijn eigen afdeling speelde. Ook heb ik mij veel kunnen ontwikkelen qua onderhandelingstechnieken en debatvaardigheden. In het begin was het als nieuw lid best heel spannend om een discussie te voeren met een CvB lid. Ik heb heel veel geleerd van Norbert Landers en Alaoui Alaoui (de oud-voorzitters van de HMR). Wat ik mooi vind om te zien is hoe studenten in de HMR zich in een relatief korte tijd ontwikkelen. Je leert ook dat CvB-leden heel toegankelijk zijn en echt geïnteresseerd zijn in de opvattingen van medewerkers en studenten. De HMR biedt het CvB ook de gelegenheid om informatie van de werkvloer op te halen.

Waarom zou je je als collega kandidaat moeten stellen voor de HMR?
“Ik adviseer je om je kandidaat te stellen als je als collega of student direct betrokken wilt zijn bij de vaststelling van het beleid van de hele hogeschool. Medezeggenschap geeft je de kans om als verbinder te fungeren tussen het CvB en de organisatie. Je overlegt regelmatig met het CvB over onderwijs, organisatie en financiën en hoort als eerste over nieuwe plannen die invloed hebben op de dagelijkse praktijk van jou, je collega’s en onze studenten.”

Welke oproep zou je collega’s willen geven?
“Heb je ideeën om Hogeschool Inholland beter te maken? Houd die dan niet voor je, maar stel je dan kandidaat voor de HMR-verkiezingen. Als je geen interesse hebt om lid te worden, dan kun je altijd nog je input leveren door te mailen naar het secretariaat van de HMR. De beste ideeën komen vaak direct van de werkvloer.”

 Stel je kandidaat!
Als dit je aanspreekt, stel je dan uiterlijk vrijdag 19 januari 2024, 17.00 uur verkiesbaar. Als er meer kandidaten dan vacatures zijn, worden van 12 t/m 16 februari 2024 verkiezingen gehouden.

Ja, ik wil me kandidaat stellen.

Er vinden ook tussentijdse verkiezingen plaats voor enkele deelraden. Medewerkers en studenten van de betreffende deelraden kregen hierover op 8 januari 2024 meer informatie via de mail.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op HMR-SharePoint. Voor vragen en opmerkingen kun je contact opnemen met Petra Ivangh, ambtelijk secretaris van de HMR: 088 466 4 332 of secretariaat.hmr@inholland.nl.