Alkmaar,
10
maart
2021
|
11:37
Europe/Amsterdam

Historicus Geerten Waling: beleef de 20ste Van Foreestlezing online

Nederland als vergeten bakermat van de democratie

Een herkansing voor de 20ste editie van de Van Foreest Publiekslezing. Deze keer door de coronamaatregelen in digitale vorm. Het is alsof je er toch bij bent in de Grote Kerk in Alkmaar! De Van Foreestlezing is direct te bekijken via YouTube. Dat betekent: bekijk de lezing op het moment dat jou het beste uitkomt! De video neemt je mee de Grote Kerk in waar historicus Geerten Waling de lezing uitspreekt met als titel ‘Nederland als vergeten bakermat van de democratie’.

Wil je direct naar de lezing, ga dan naar minuut 14:14 om Geerten Waling te horen spreken.

De 20e Van Foreest Publiekslezing kon precies een jaar geleden op 10 maart 2020 niet doorgaan omdat ook Alkmaar toen werd getroffen door het coronavirus. Naast Geerten Waling kunt je in de video-lezing genieten van het Regionaal Jeugdorkest Artiance onder begeleiding van dirigent Otto de Jong. De orkestleden spelen samen met het Kodály-koor van basisschool Fazekas, uit de partnerstad van Alkmaar: Tata in Hongarije. Emile Roemer, burgemeester van Alkmaar en Willem Moolenaar, oud-specialist Noordwest Ziekenhuisgroep en voorzitter van het Van Foreestcomité, blikken terug op de geschiedenis van de lezing en heten de kijkers welkom. Zo dichtbij zat je nog niet eerder bij de Foreestlezing.

Nederlandse invloeden
Historicus Geerten Waling (1986) is onderzoeker aan de Universiteit van Leiden en columnist voor Elseviers Weekblad. Als commentator is hij geregeld te gast op NPO Radio 1 en bij 
televisieprogramma’s zoals Buitenhof. Aanvankelijk zou hij in maart 2020 spreken over de Nederlandse invloeden op de Amerikaanse democratie, maar gezien de actualiteit heeft hij zijn verhaal uitgebreid naar hoe Nederland, en in het bijzonder Alkmaar, de bakermat is geworden voor de moderne democratische rechtsstaten over heel de wereld.

Verder kijken
Waling vindt dat we eens verder moeten kijken dan de geschiedenis van het Britse parlement en de Franse Revolutie. “Ook de Amerikaanse Revolutie, waaruit de democratische, federale republiek van de Verenigde Staten ontstond die wereldwijd het model werd voor democratische rechtsstaten, kwam niet uit het niets”, aldus Waling.

Leren van ‘dokter Pieter’
Die Nederlandse Republiek had nooit bestaan zonder opstand tegen de Spaanse koning, zonder die lange strijd met als eerste ‘victorie’ de bevrijding van Alkmaar in 1573. Die stad was een belangrijk economisch en cultureel knooppunt in die tijd, bestuurd door de eigen burgerij in een paleis van een gebouw dat in 1520 werd opgeleverd en nog steeds bestaat: het Stadhuis. Een jaar later, precies 500 jaar geleden dit jaar, zag in Alkmaar een medisch genie het levenslicht: Pieter van Foreest, die zelfs lijfarts werd van Willem van Oranje. Niet alleen speelden ‘dokter Pieter’ en zijn familie een belangrijke rol in de Nederlandse Opstand, en daarmee in de wereldgeschiedenis, ook kunnen we volgens Geerten Waling juist in deze onzekere coronatijden nog veel leren van deze ‘Hollandse Hippocrates’…

Bekijken
Een stukje vergeten Hollands vertrouwen krijg je in een linkje opgestuurd, een cadeautje. De lezing is 10, 11 en 12 maart om 20.00 uur te zien via het tv-kanaal van Alkmaar Centraal. Of te zien via het YouTube Kanaal van de gemeente Alkmaar: http://bit.ly/Foreest2021.

De organisatoren van de Van Foreest Publiekslezing wensen iedereen veel kijkplezier!

De lezing is een gezamenlijk initiatief van Noordwest Ziekenhuisgroep, Gemeente Alkmaar en Hogeschool Inholland Alkmaar.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
G.G Heming
08
January
2023
Wanneer zal de van Foreestlezing in 2023 plaats vinden???