Amsterdam,
21
maart
2019
|
09:38
Europe/Amsterdam

‘Holi gaat vooral over samenzijn’

Joyce Ramlal (l) en Sita Samjhawan

Grote kans dat het vandaag en morgen niet in je agenda staat: het Holifeest. Deze hindoestaanse viering vindt elk jaar plaats in de maand maart. Wat er wordt gevierd? De lente, de overwinning van het goede op het kwade én het nieuwe jaar met nieuwe uitdagingen en zegeningen. “Het is een vrolijk feest, dat je buiten viert met familie, vrienden en buren.”, vertelt Joyce Ramlal (op de foto links), die bij de opleiding Mondzorgkunde in Amsterdam werkt. “Iedereen is welkom”, voegt Sita Samjhawan toe, die bij het ISO in Amsterdam werkt.

Leestijd +- 2 minuten

Voor aanvang van het feest wordt wat klein vuil verbrand, dat staat symbool voor het verbranden van het kwaad. Dan wordt er een plant geplant, dat symbool staat voor het leven, de lente en het nieuwe jaar. Het feest zelf bestaat vooral uit samen eten, dansen én elkaar bestuiven met kleurpoeder. Dat steekt mooi af op de witte of lichte kleding die iedereen draagt. Één regel: géén kleurpoeder in de feestzaal, want daar wordt gegeten en gedanst! De kinderen vermaken zich vooral met het vullen van hun waterpistolen met gekleurd water en elkaar buiten zo gekleurd én nat mogelijk te maken.

Geen tropenweer
Joyce verhuisde op haar vijfde van Suriname naar Nederland, naar Enschede om precies te zijn. “Er was een hele kleine maar hechte hindoestaanse gemeenschap in Enschede”, vertelt ze. En Holi op straat vieren in Nederland was behoorlijk wennen: “het is hier natuurlijk nog best koud in maart, geen tropische temperaturen zoals in Suriname!”, zegt Joyce terwijl ze lacht.

Maar het weer drukt de pret eigenlijk nooit, daarvoor is Holi te sterk verankerd in de hindoestaanse cultuur, weet ook Sita. Ze verhuisde op haar achtste van Paramaribo naar Amsterdam, waar ze nog steeds woont. “Het is een feest van saamhorigheid, als hindoestaanse gemeenschap, maar ook moslims en witte Nederlanders vieren het mee en zijn welkom”, legt ze uit. “Met Holi eet je samen, je danst, je viert het samenzijn en het nieuwe jaar”, vervolgt ze. “Maar het is ook een warm weerzien van oude vrienden”.

 

 

Holi is een feest van saamhorigheid, als hindoestaanse gemeenschap, maar ook moslims en witte Nederlanders vieren het mee en zijn welkom.
Sita Samjhawan, ISO Amsterdam

Nieuwe generatie hindoestanen
Zoals elke traditie verandert de beleving van Holi en de hindoestaanse feesten van generatie op generatie een beetje en tegelijkertijd ook helemaal niet. “Mijn kinderen vieren Holi met alle plezier, ze voelen dat het onderdeel is van hun cultuur”, vertelt Joyce. Haar vader vond dat ze de hindoestaanse taal moest vergeten om goed Nederlands te leren voor haar toekomst in Nederland. “Nu vind ik dat wel eens jammer, dat ik zo weinig van de taal heb meegekregen. Dan kan ik het ook niet doorgeven aan mijn kinderen”.

De kinderen van Sita vieren Holi wel, maar zijn veel minder betrokken bij de hindoestaanse cultuur: “Ze zoeken het niet op, hebben ook witte vrienden en hebben minder met dit soort tradities”, zegt ze. Maar ze helpen Sita wel met de voorbereidingen en het opruimen. “Dat dan weer wel.”.

De hindoestaanse gemeenschap in Nederland is niet bijzonder zichtbaar, en dat vinden Sita en Joyce best jammer. “We mogen ons best vaker laten zien, want we zijn een kleine maar trotse gemeenschap”.

Wens
Mocht je morgen in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag een stoet vrolijke mensen elkaar zien bekogelen met kleurpoeder dan volstaat een vriendelijk ‘Shubh Holi’ – waarmee je mensen een gelukkig en gezegend nieuw jaar wenst. Meevieren mag natuurlijk ook: draag vooral oude schoenen en lichte kleding. Kleurpoeders zijn te koop bij je lokale Surinaamse toko. Maar volgens Sita en Joyce mag het vooral aan een ding niet ontbreken: “een goed humeur!”.

Shubh Holi!

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Suraja Padarath
04
April
2019
Fijn dat er aandacht is hiervoor! Leuk!