Rotterdam,
18
november
2021
|
16:16
Europe/Amsterdam

'Ik stapte op hem af'

Nahied Rezwani

Ik ben nooit lid geweest van een studentenvereniging. Toen ik laatst aanwezig was bij het 100-jarig bestaan van het Rotterdamsch Studenten Gezelschap (RSG) realiseerde ik me wat ik allemaal had gemist. Een goed netwerk is ontzettend belangrijk, zowel voor je werk- als voor je privéleven. Begin daarom als student al met het opbouwen van je netwerk.

Omdat ik relatief oud was - 24 jaar - toen ik in Nederland ging studeren – en bovendien een taalachterstand had – besloot ik al mijn tijd te besteden aan mijn studie. Ik zette in op snel studeren om op die manier uit te blinken. Maar om verder te komen, heb je veel meer nodig dan alleen goed zijn in je vak. Dat besefte ik des te meer toen ik al die oud-studenten van het RSG zag. Het was één grote familie, van het oudste 91-jarige tot het jongste lid van 21.

Ik wilde iets en daar ben ik voor gegaan
Mijn geluk is dat ik goed ben in netwerken: ik heb er helemáál geen moeite mee om iemand te benaderen. Zo ben ik uiteindelijk bij het Ministerie van Financiën terechtgekomen. Na mijn studie was dat mijn droombaan, want mijn vader werkte ook bij ministerie van Financiën. Ik had geen netwerk en moest daarom zorgen dat ik in contact kwam met de juiste mensen. En dat deed ik.

Ik las over een nieuwjaarsreceptie bij het ministerie, trok ik mijn nette pak aan, bekeek een foto van de Directeur-Generaal en stapte op hem af. “Ik ben hier om u te ontmoeten, omdat ik zo graag bij uw ministerie wil werken en ik heb geen ingang.” Hij reageerde heel positief. “Welkom, wij zoeken enthousiaste, ondernemende mensen. Ik zie dat je dat bent.”

Nahied Rezwani

Lang verhaal kort: hij bracht me in contact met de juiste mensen en ik heb acht jaar lang met veel plezier bij het ministerie gewerkt. Ik wilde iets en daar ben ik voor gegaan. Als je zelf de stoute schoenen durft aan te trekken en op eigen houtje onbekenden durft te benaderen, red je het ook zonder netwerk wel. Maar het is aanzienlijk makkelijker als je wél een duwtje in de rug krijgt van iemand die je kent.

Vrienden voor het leven
Je kunt als student al beginnen met het opbouwen van je netwerk. Je medestudenten zijn de managers, accountants en docenten van later. Elkaar nu leren kennen, is winst voor de toekomst. Oud-clubgenoten kunnen je helpen bij je carrière, door je te tippen over een vacature of je te koppelen aan sleutelpersonen. En soms doen ze zo’n goed woordje voor je dat je niet eens hóeft te solliciteren. Ben je meer van de inhoud, dan word je via je oude netwerken ook daarvoor gevonden. Je hebt gewoon veel mensen om op terug te vallen.

Zo’n vertrouwde groep om je heen biedt ook emotionele steun. Je zult misschien niet met iedereen goede vrienden worden, maar een aantal oud-verenigingsgenoten heb je voor het leven. Als vriend, als professionele partner of als kruiwagen.

Nahied Rezwani

Klein beginnen
Netwerken is niet voor iedereen even makkelijk. Kom je uit een gezin dat geen grote kring om zich heen heeft, dan kun je niet terugvallen op de (professionele) netwerken van je ouders. Je moet het dan helemaal zelf doen. En misschien ben je van nature geen sterke netwerker. Begin dan klein: sluit je aan bij de studievereniging van je opleiding. Die mensen ken je. Van daaruit kun je lid worden van de vereniging van je school en daarna van zo’n grote club als het RSG. En twijfel niet of je wel iets te bieden hebt. Al zie je het zelf misschien niet, anderen doen dat vaak wél. Gelijk een boost voor je zelfvertrouwen.

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Petra Bijvoet
19
November
2021
Wat een mooi verhaal, Nahied! Dank voor het delen.
Jeroen Bendeler
18
November
2021
Mooi inspirerend verhaal over doorzettingsvermogen, maar ook over durven te doen zonder te weten wat de uitkomst gaat zijn. Natuurlijk is een netwerk heel waardevol, maar het begint altijd bij jezelf :)