Den Haag,
20
januari
2020
|
14:31
Europe/Amsterdam

Topbreakdancer Redouan Ait Chitt vertelt over diversiteit

Wat betekent diversiteit voor jou? Kom en praat mee tijdens de CoP Diversiteit!

Voor veel mensen is diversiteit een vraagstuk waar ze tegen wil en dank mee te maken krijgen. Redouan Ait Chitt (30) kan erover meepraten. Vanwege zijn fysieke beperkingen probeerden mensen hem met de beste bedoelingen in een hokje te stoppen. Maar de oud-Inholland-student vocht en danste zich vrij en ontwikkelde zich tot een breakdancer van wereldniveau. Hoe mooi dat is, laat hij zien met een spetterend optreden en een interview tijdens de Community of Practice (CoP) Diversiteit van donderdag 23 januari. Kom ook en meld je aan!

Voor Redouan leek een ‘normale’ jeugd in het verschiet te liggen. Hij groeide op in het oer-Hollandse dorpje Giessenburg nabij Gorinchem. Het enige wat opviel, was zijn exotische naam. Die dankt hij aan zijn Marokkaanse vader. Maar er was nog iets waardoor mensen hem echt anders benaderden. Bij zijn geboorte bleek Redouan een kortere rechterarm en -been te hebben. Hij miste enkele vingers en een heup. 

Hoe heb je je jeugd ervaren?
“Ik kwam al jong in een medisch circuit terecht en was continu omringd door artsen en specialisten. Ze gebruikten me letterlijk als studieobject in collegezalen. Met de beste bedoelingen kregen mijn ouders adviezen mee.”

Wat vond je van al die medische aandacht?
“Al op mijn vijfde of zesde jaar verzette ik me daar enorm tegen. Vanwege mijn beperking kreeg ik steeds te horen dat ik iets niet zou kunnen. Of ik werd ongevraagd geholpen. Dat vond ik vervelend, want ik wilde net zo zijn als alle andere kinderen.”

Komt daar jouw lijfspreuk ‘no excuses, no limits’ vandaan?
“Zeker, daar heb ik altijd naar geleefd. Ik wil mijn situatie niet als excuus gebruiken om niet voor een bepaald doel te gaan. Ik heb altijd een enorme drang gehad het uiterste uit mezelf te halen. Mijn ouders en vrienden stimuleerden me daarin. Ik deed allerlei sporten. Ik moest er tien keer harder voor werken dan andere kinderen, maar ik klaagde nooit. Ook al kwam ik bijvoorbeeld als laatste hinkelend over de finish van de sponsorloop op school.”

Hoe ben je breakdancer geworden?
“Dat was op de middelbare school. Toen ik een paar oudere jongens bezig zag, was ik helemaal verkocht. Die combinatie van muziek, bewegen, het cultuurtje, de toffe kleding! Ik ben meteen op les gegaan. Dat viel aan het begin niet mee. Hoe kon ik die oefeningen eigen maken met mijn lichaam? Maar breakdancen is heel vrij en creatief. Ik moest uitvinden hoe ik die oefeningen wel kon doen en dat is uiteindelijk mijn voordeel geweest. Want zo creëerde ik al snel een geheel eigen stijl.”

Redouan Ait Chitt, oud-Inholland-student Creative Business
Inholland kan studenten een omgeving bieden waar het niet gaat om vooroordelen, maar om wie je bent als mens en om de ambities die je hebt.
Redouan Ait Chitt, oud-Inholland-student Creative Business

Waarom koos je voor Creative Business bij Inholland?
“Na een valse start bij een andere hbo begon mijn carrière als danser te lopen. 'Wil ik nog wel een studie doen?', vroeg ik mezelf af. Mijn vader haalde me over. Hij wist hoe belangrijk een diploma is. Bij Hogeschool Inholland Rotterdam zijn we allebei met open armen ontvangen. Ik kon de opleiding inhoudelijk combineren met dansen dankzij de topsportregeling. Het was heel hard werken. Na een optreden in het weekend in Zuid-Korea zat ik maandag weer op tijd in de collegebanken.”

Speelt diversiteit een belangrijke rol in je leven?
“Daar heb ik dagelijks mee te maken. Tegen wil en dank: ik wil liever niet in een hokje geplaatst worden. Als kind al niet. Of ik nu voetbal, studeer of dans: ik wil als volwaardig gezien worden. Daarom vind ik het zo belangrijk om vooroordelen aan de kant te schuiven en mensen open te benaderen. Luister goed naar elkaar, probeer iemand echt te begrijpen, voordat je zijn behoefte invult of hem afrekent op zijn achtergrond.”

Voel je je daarom zo thuis in het breakdansen?
“Zeker. Breakdance is onderdeel van de hiphopcultuur en die is open voor alle mensen. Iedereen danst met elkaar en zo hoort het. Diversiteit is een rijkdom. Geniet van de verschillen in culturen, gewoontes. Probeer elkaar met respect en begrip te benaderen, daar wordt de wereld een stuk mooier van.”

Wat zou Inholland daarin kunnen betekenen?
“Juist scholen horen plekken van diversiteit te zijn. Hier ontmoeten verschillende mensen elkaar, hier kweek je begrip voor de ander. Inholland kan studenten een omgeving bieden waar het niet gaat om vooroordelen, maar om wie je bent als mens en om de ambities die je hebt.”

Wat betekent diversiteit voor jou?
Om de kracht van diversiteit te stimuleren organiseert het onderzoeksteam van Diversiteitsvraagstukken voor alle collega's van Inholland de Community of Practice Diversiteit (CoP). Dit zijn sessies met inspirerende sprekers waar we met elkaar in gesprek gaan over wat diversiteit voor ons en onze hogeschool betekent. Kun je er 23 januari niet bij zijn, maar wel je op de hoogte blijven van alle activiteiten? Meld je hier aan voor de mailinglist.
 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.