30
maart
2021
|
12:56
Europe/Amsterdam

Implementatie TestVision in volle gang

TestVision

Na een aanbestedingstraject in 2020 start Inholland in 2021 met nieuwe Inholland-breed toetssoftware: TestVision van Teelen. Er is gekozen voor de nieuwe toetssoftware om het toetsen binnen Inholland beter te kunnen ondersteunen en meer innovatie mogelijk te maken.

TestVision is een gebruiksvriendelijk en uitgebreid toetssysteem dat ondersteunt bij het ontwikkelen, afnemen, nakijken, beoordelen en analyseren van toetsen. Het nieuwe toetssysteem stelt ons in staat om op een efficiëntere manier te werken, en de docent zelf zijn toetsen te laten ontwikkelen (met behulp van itembanken). Dit zorgt voor nog meer flexibiliteit, betere kwaliteitsborging en meer mogelijkheden tot innovatie ter ondersteuning van het onderwijsleerproces.

Wanneer starten we met toetsen in TestVision?
We starten gefaseerd. Dit wil zeggen dat het per domein en opleiding verschilt wanneer de eerste toetsen worden afgenomen. Als alles volgens planning verloopt, maken de opleidingen die nu al (op afstand) digitaal toetsen in september 2021 gebruik van de nieuwe toetssoftware. Dit is een uitdagende planning. Mede omdat we voor een groot deel ook afhankelijk zijn van de capaciteit binnen de opleidingen en het digitaal toetsen op afstand (en de daarbij behorende ondersteuning) ook in periode 3 en 4 gewoon doorloopt.

Welke opleidingen gaan eerst
Het projectteam werkt nauw samen met een werkgroep en expertteams, vertegenwoordigd door collega’s uit de domeinen. Per domein maken werkgroepleden een implementatieplan. Hierin staat onder andere wie de domeinbeheerder is en wie toetscoördinator is binnen de opleidingen. Aan de hand van dit plan wordt er in overleg bepaald welke opleiding wanneer gaat toetsen in TestVision.

Met thematische expertteams (met wisselende bezetting van collega's) bereiden we in periode 3 de inrichting en voorbereiding voor, zodat we in periode 4 per domein minimaal één toets afnemen. Op die manier doet ieder domein ervaring op. Aan de hand van tussentijdse evaluaties met betrokken collega’s en studenten, kunnen we als lerende organisatie in de werkgroep digitaal toetsen de opgedane kennis en ervaring delen en steeds weer opnieuw toepassen.

Begeleiding docenten
In eerste instantie worden de collega’s opgeleid die vanuit een domein of opleiding verantwoordelijk zijn voor het beheer van de toetsomgeving. Op dit moment hebben alle domeinen een domeinbeheertraining gehad. Daarna, worden er (deels via het train-de-trainer principe) gebruikerstrainingen georganiseerd en focussen we ons op wie betrokken is bij digitale toetsen in periode 1.De volgende gebruikerstrainingen staan gepland voor 22 en 28 april in de ochtend. Voor meer informatie en het aanmelden voor deze training neem je contact op met het werkgroeplid van jouw domein.

Docenten worden geholpen bij het overzetten. Aan de conversie van Remindo wordt gewerkt en ook de bestaande itembanken in QOD worden overgezet. Voor de toetsen die nu in Moodle zijn geplaatst, moet nog bekeken worden wat de beste werkwijze is voor de opleidingen. Bij het domein ONI is de conversie van QOD naar Testvision inmiddels afgerond en de gebruikerstraining voor de toetsontwikkelaars van de Pabo heeft plaatsgevonden. De betrokken collega’s waren positief over het gebruikersgemak van het nieuwe systeem. 

Eerste succesvolle ervaringen met TestVision
Op 18 maart heeft de flexibele deeltijdopleiding Social Work als eerste opleiding succesvol vier toetsen afgenomen met TestVision. De afname was een succes, er hebben zich geen (technische) problemen met het toetssysteem voorgedaan. Dit succes is voor een groot deel ook te danken aan de inzet van de betrokken docenten, want het werken met een nieuw systeem vraagt natuurlijk altijd om wat aanpassingen.

De eerste evaluatie laat zien dat docenten die nog niet getraind waren in het gebruik van TestVision, toch snel aan de slag konden met het beoordelen van vragen, door gebruik te maken van goede helpinformatie. We hebben veel geleerd: dit gaat ons helpen om goede inrichtingskeuzes voor het systeem te maken. Want dat is misschien wel een resultaat dat zomaar onder de oppervlakte blijft: dat er een werkend systeem in productie staat, wat door de collega's vanuit IVT is neergezet en ondersteund, samen met de opleiding. Een belangrijke mijlpaal!

Meer weten?
Meer informatie over Digitaal Toetsen binnen Inholland en de ontwikkelingen rondom TestVision kun je vinden via SharePoint Digitaal toetsen. Wil je meer weten, kijk eerst bij de veel gestelde vragen en staat je vraag er niet tussen, benader dan de contactpersoon uit jouw domein.