Rotterdam Den Haag,
13
november
2021
|
10:19
Europe/Amsterdam

In memoriam: Henk Kross

Henk-Kross

Docent Social Work Henk Kross (1959) is op 11 november 2021 overleden aan hartfalen. Henk was een docent die z’n lessen begon met klassieke muziek, rake vragen stelde en elk mens zag voor wie die was.

Het overlijden van Henk betekent voor onze hogeschool en voor Social Work een groot verlies. Henk was vanaf 1 september 1998 in dienst bij Inholland en docent in methodiekvakken, gespreksvaardigheden en praktijkleren. Hij werkte op drie locaties: Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hij was onder collega’s en studenten erg geliefd.

In december zou hij met vervroegd pensioen gaan om naar Suriname te vertrekken. Dat was zijn grote droom, Henk voelde zich sterk verbonden met het land. Het zou ‘de derde fase van zijn leven’ worden. “Ik stop hier met werken, maar ik stop niet met werken”, zei hij altijd met een grote lach.

Een aantal docenten typeren Henk zoals hij was:
'Altijd vrolijk. Als hij er was, dan wás hij er ook echt. Je kon ‘m niet missen. Ook was hij altijd vriendelijk, zowel naar studenten, als naar collega’s. "Fijn om je te zien", zei hij vaak. Wat ook typisch Henk was: wanneer iedereen dezelfde kant op ging praten, ging hij er dwars tegenin. Hij belichtte graag de andere kant. Kortom, hij heeft z’n ziel en zaligheid in z’n werk gelegd.’

Spandoek IM Henk Kross

Een antenne voor wie zoekt naar z'n identiteit
‘Henk had een soort antenne voor mensen die op zoek zijn naar hun identiteit. Vooral voor mensen met roots elders in de wereld. Hij had veel wijsheid en ik genoot van de diepgaande gesprekken met hem. Als we elkaar tegenkwamen in de gang spraken we maar niet, want er zou te weinig tijd zijn voor wat we wilden bespreken.’

Echt een verbinder
‘Hij kende overal mensen. Op elke hoek van de straat stond hij te kletsen. Dat enorme netwerk kwam van pas tijdens de studiereizen naar Suriname. Of we nu in Paramaribo kindertehuizen of dak- en thuislozenorganisaties bezochten, hij regelde alles. Ook in de binnenlanden kende hij via via mensen in de dorpen. Dat netwerk ontstond, doordat Henk altijd kwam voor een babbel, hij was echt een verbinder.’

Altijd het gesprek opzoeken
‘Hij was echt een goeie vent. Hij zocht altijd de mens(en) op, hij zocht altijd het gesprek. Zelfs als het helemaal niet uitkwam, knoopte hij toch een gesprekje aan.’

Spandoek IM Henk Kross

Met ieder apart persoonlijk contact
‘Hij was echt een mensenmens. Tot het laatste moment heeft hij met collega’s apart zitten appen. Iedereen heeft een persoonlijk gesprekje met hem gehad.’

Lachend een onvoldoende geven
‘Henk had aandacht voor iedereen, dat sierde hem. Daardoor wist hij studenten te raken en te stimuleren. Hij deed dat op die typisch Surinaamse manier, directief. Toch hield hij respect voor iedereen en dat kreeg hij ook terug. Met een lachend gezicht kon hij je naar huis sturen met een onvoldoende. Hij zag en hoorde de ander.’

‘Gewoon een hele mooie man.’

Samen ten strijde trekken
‘Ik had het met Henk erover dat we grote problemen kunnen oplossen door ze terug te brengen naar wat je zelf wél kan doen. 'We gaan de wereld veranderen en samen trekken we ten strijde', was zijn insteek.’

Een strijder
‘Henk vond inspiratie in het oude Egypte, vandaar het anker op het spandoek. Hij was een strijder, hij streed tegen het systeem. Hij wilde zijn wijsheid overdragen aan de jongere generatie. Hij motiveerde studenten om weer verbinding te maken met hun eigen identiteit. Zo’n mentor zal ik echt missen.’

Condoleancekamer
We hebben op locatie Rotterdam ruimte 4.475 ingericht als condoleancekamer. Daar is gelegenheid om Henk te herdenken. Er ligt een condoleanceboek waarin je een bericht aan de familie van Henk kunt schrijven. Ook hieronder kun je jouw herinneringen aan Henk kwijt in de reacties.

Reacties 1 - 20 (111)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Albert Gort
13
February
2022
Beste Henk,
Ik reageer nu pas, omdat ik net op Linkdin een bericht zag van het grote verlies. Wat een geweldige betrokken leraar was je. Jij was echt een van ons ik zag jou niet alleen als leraar, maar als iemand waarbij je jezelf kon zijn. Ik had een keer een bekeuring gekregen, omdat ik een beertje van jou had gekregen en op straat had opengemaakt. Ik voelde mij vertrouwd met jou en na mijn studie hebben we vele leuke gesprekken gehad op West-Kruiskade. Ik ben net als jouw zeer betrokken en die betrokkenheid is veel en veel meer nodig in het Sociaal Werk.
Jouw betrokkenheid als leraar zal ik doorgeven en als ik een ooit een leraar word dan hoop ik net als jou met de studenten op te trekken en te inspireren.
Wat een gemis voor je zoon, dochter en vrouw.
Helaas kon je niet genieten van de Pensioen in Suriname waar je het altijd over had. Ik vroeg me altijd af of je al in Suriname was.

Henk Kross ik zal je nooit vergeten.
Nander Krapels
13
January
2022
Beste Henk,

Jou afscheid is een groot gemis voor de studenten van de toekomst.

Ik neem jou lessen en dan vooral mijn reis naar Suriname met jou als begeleider, mee in mijn hart.

Hoe jij vertelde over de wereld, ongelijkheid en verborgen systemen. Zijn levenslessen die ik mijn gehele carrière meeneem.

Bedankt voor alles Henk.

Mijn oprechte condoleance voor de familie.
Desiree
30
November
2021
Wat een mooi mens is ons ontvallen. Henk maakte impact op degene die hij tegen kwam op zijn pad. Henk staat nog scherp op mijn netvlies. Hij wist te prikkelen, uit te dagen en hielp je het beste uit jezelf te halen. Hij deed dat op zijn eigen wijze met humor en plezier. Een hele fijne docent! Gecondoleerd met dit verlies.
Peter Gerritsen
29
November
2021
Henk, lang niet gesproken, maar als een docent van Inholland in m'n hart in gebleven ben jij het! Wens de familie heel veel sterkte toe
Laura
27
November
2021
Mijn oprechte deelneming! Heel veel sterkte voor de nabestaande ?
Nathalie
24
November
2021
Wat een schok!! Heel veel sterkte en kracht toegewenst.
Sundus
24
November
2021
Lieve henk je hebt me enorm veel geleerd en geïnspireerd. Bedankt daarvoor!
Ik wil de nabestaanden van meneer Kross condoleren en veel sterkte wensen met dit grote verlies.
Kiarash Mahdavi
23
November
2021
Lieve Henk,

Met veel verdriet heb ik het bericht vernomen dat je er niet meer bent. Als alumni MWD (2019) herinner ik me jou nog zo goed toen je mij les gaf in het eerste jaar: meteen vond ik je een unieke man met een eigen visie, iets wat je niet meer vaak ziet op deze wereld. De keren dat wij met elkaar hebben gesproken vond ik je zeer inspirerend. Ik vind het ook ontzettend jammer dat we niet langer hebben kunnen genieten van jouw aanwezigheid, je bent veel te vroeg heengegaan. Iedereen zal je missen, van docenten tot leerlingen, maar natuurlijk ook je naasten. Je zal altijd een plekje in mijn hart hebben!

Heel veel sterkte aan de nabestaanden met dit verlies en rust in vrede.
Sent
23
November
2021
Lieve Henk,

Jij bent de reden geweest dat ik Social Work heb gestudeerd. Dankbaar voor al je persoonlijke gesprekken, jouw wijsheid en zachte aard. Ik heb veel van je geleerd en zal alles wat jij mij geleerd hebt ook weer doorgeven. Your spirit will live one through us.

Rust zacht, Henk.
Rajiv
23
November
2021
Lieve Henk, Je hebt mij geïnspireerd met je wijze lessen en mooie diepe gesprekken tijdens maar vooral na de lestijden. Je was altijd positief en met een vrolijke lach. Rust in vrede ❤️
Ahlam Dadi
22
November
2021
Lieve Henk je hebt mij enorm gesteund in moeilijke tijden, je was er en nam de tijd. Jou wijze woorden en positieve houding hebben bijgedragen aan een hele andere kijk op het leven. Bedankt voor alles je was een prachtig mens, een voorbeeld voor vele. Heel veel sterkte aan de nabestaande.
Mettendaf
19
November
2021
Mijn stagebegeleider 1998, scriptiebegeleider 1999
Henk een betrokken ,lieve en als nodig strenge docent. Henk daagde mij uit dieper in mezelf te kijken want dat maakt je een beter mens en hulpverlener.
Henk jou heengaan is voor mij en velen een schok.
Maar jou mooie werk zal voortgezet worden .
Waka Bung
Alida Mettendaf
Saar
19
November
2021
Rust zacht lieve Henk?
Fabiëla
19
November
2021
Meneer Henk Kross, wat een indruk heeft u bij mij achter gelaten. Ik zal onze gesprekken nooit vergeten, al uw wijze woorden zullen me altijd bij blijven.
Rust in vrede ??
Irene
18
November
2021
Lieve Henk, de wereld moet een prachtig mens missen.
Ik denk dat heel veel mensen met mij hele mooie en leerzame gesprekken met jou hebben gehad, die ons hele leven bij zullen blijven.
Dankjewel daarvoor!

Heel veel sterkte voor familie, vrienden en collega's!

Liefs, een oud student.
Marjon
18
November
2021
Wat een groot gemis! Rust zacht lieve Henk, de manier waarop jij naar het leven en naar anderen keek zal ik altijd blijven koesteren ❤️
Trees Kromoredjo
17
November
2021
Vol ongeloof en nog steeds stil van dit bericht.Jouw plotselinge heengaan heeft heel veel mensen hard getroffen. Lieve Henk we gaan je missen, vooral de gesprekken over in de supermarkt o.a. Waka bung matie. Trees en Ronald.
Nora
17
November
2021
Een bijzonder mens is heengegaan.
Ik wens alle nabestaanden veel sterkte.

Een oude student
Felicia Sadloe
17
November
2021
Lieve Henk,

U was een leuke en gezellige docent. Tijdens de lessen was u weleens streng maar als de leerlingen hun best deden was u er ook echt voor de leerlingen. U maakte zoveel grappen en ik vond het jammer dat u van de locatie Inholland Den Haag naar locatie Inholland Rotterdam veranderden. Tijdens mijn stage in Suriname heeft u mij ook bijgestaan. Ik heb leuke herinneringen aan u.

Heel veel sterkte en kracht toegewenst voor de nabestaanden.

Rust zacht Henk!
David ter Avest
17
November
2021
Wat een schok voor velen. Geen enkel gesprek met jou was gewoon, het ging altijd ergens over. Mét een positieve en optimistische noot.

Ik wens alle nabestaanden veel sterkte met dit zware verlies.