Amsterdam,
24
mei
2022
|
11:00
Europe/Amsterdam

Inholland viert start nieuwbouw in Amsterdamse Sluisbuurt

Gemeente ziet hogeschool graag komen naar Zeeburgereiland

“5… 4… 3… 2… 1…” BAM! Met een druk op een grote rode knop, gevolgd door een enorme explosie van biologisch afbreekbare confetti, gaf Inholland samen met partners het officiële startsein voor de bouw van het toekomstige hogeschoolgebouw in de Sluisbuurt op Zeeburgereiland, Amsterdam.

Eigenlijk is de bouw al een paar maanden geleden begonnen, maar vanwege de coronapandemie en iets betere kansen op mooi weer is het feestje naar 19 mei verplaatst. “Alle palen zijn geslagen, dus je zou kunnen zeggen: we vieren de laatste paal”, zegt Mieke van den Berg wanneer ze iedereen namens het College van Bestuur welkom heet. Voor de hogeschool markeert de bijeenkomst een bijzonder moment, zegt ze: “We zijn als Inholland lang bezig geweest om dit te realiseren. Het is mooi om te zien dat onze plannen nu werkelijkheid worden en de bouw is gestart. Over twee jaar zitten we met nagenoeg alle medewerkers en studenten van onze opleidingen uit de regio Amsterdam in één modern en duurzaam pand: het hogeschoolgebouw van de toekomst!”

VR-bril 
Het bouwproject wordt uitgevoerd door Bouwcombinatie Visser & Smit Bouw | HOMIJ Technische Installaties. “Wij bouwen als Visser & Smit Bouw al 155 jaar maatschappelijk vastgoed”, vertelt algemeen directeur Bart van Eijk in het panelgesprek tijdens de kick-off. “Eigenlijk bouwen we iedere dag weer aan de toekomst van morgen. Wij vinden het heel bijzonder dat we nu ook vóór de toekomst van morgen bouwen. Daarom is het ook zo leuk dat hier studenten – de toekomstige gebruikers – aanwezig zijn. We hebben in de bouwkeet een ruimte waarin een VR-bril ligt en dan kun je virtueel door het toekomstige gebouw lopen. Hoe leuk is het om nu al een kijkje te nemen in het prachtige pand?”

Prettig leefklimaat 
Architect Job van Stralen is met zijn collega’s van architectenbureau cepezed verantwoordelijk voor het ontwerp. Op de vraag van gespreksleider Peter Scheffer om uitleg te geven over de duurzame bouw van het pand in relatie tot de opgaven waar Amsterdam voor staat, antwoordt Job: “Inholland geeft een levendig programma in het hart van de Sluisbuurt. Wij stelden onszelf de vraag: welke kwaliteiten voegt zo’n gebouw toe aan de stad? Hoe biedt het een prettig leefklimaat, een fijn publiek domein?”

Functionele gevel
Job geeft concrete voorbeelden: “Het gebouw gaat koelen en zorgt voor een prettig windklimaat. Op het dak wordt biodiversiteit opgenomen. De buitengevel van het gebouw wordt het decor voor het waterplein dat voor de deur ligt. Die gevel is trouwens bijzonder functioneel: hij laat niet alleen veel daglicht en ventilatie binnen, maar wekt ook energie op.”

Een bestemming
Namens de gemeente Amsterdam is Jan Straub, senior projectmanager gebiedsontwikkeling Zeeburgereiland, aangeschoven bij het panel. De gemeente was destijds erg blij met het voornemen van Inholland om naar de Sluisbuurt te verhuizen. “We hadden heel ambitieuze plannen voor de Sluisbuurt. Er moeten hier 5500 woningen komen op een vrij klein terrein, maar we willen dat mensen hier niet alleen wonen, maar het ook als een plek zien waar ze naartoe willen, een bestemming dus. Met een positieve noodzaak om hier te zijn. Hoger onderwijs is absoluut een goede trekker. En al die studenten blijven niet alleen maar binnen, die gaan ook rondlopen, bij mooi weer op de stoepjes zitten of ergens koffiedrinken.”

ROC van Amsterdam
Bas van Spréw, vestigingsdirecteur Inholland Amsterdam/Diemen, verheugt zich niet alleen op het uitzicht vanuit het nieuwe gebouw, maar ook op de samenwerking met partners. Hij vermeldt in het bijzonder het ROC van Amsterdam, waarmee de Life Sciences-opleidingen de hightech laboratoria gaan delen: “Het is heel gaaf dat je samen van zo’n gebouw gebruik mag maken; dat we niet alleen het gebouw delen maar ook echt dingen samen dóen!”

Powernappen
Wanneer vindt een student een schoolgebouw een fijne plek? Peter vraagt het aan Astrita Bhugwansing, die de internationale opleiding Tourism Management volgt en bij het Studentsucces Centrum werkt als studentbuddy. Zij heeft een hele lijst samengesteld: stilteruimtes, zit- en chillplekken, veel zonlicht en kleur. Maar ook een grote fietsenstalling, veel faciliteiten voor sport en ontspanning en een kantine met een gevarieerd aanbod en ruime openingstijden. Wanneer ze een idee oppert over een plek om te powernappen, valt uit het instemmende geroezemoes en gelach op te maken dat de aanwezige collega’s zich hier wel in kunnen vinden.

Een eiland uitvinden
Karel Koch, associate lector en lablead van het Sluislab, is sinds twee jaar met studenten, onderzoekers en verschillende partners bezig met placemaking op Zeeburgereiland. “Niet alleen wij, maar ook de andere bewoners van de Sluisbuurt moeten zich thuis gaan voelen op Zeeburgereiland. Wij kunnen daar als hogeschool een rol in spelen. Samen met de bewoners, gemeente en lokale organisaties proberen we dat vorm te geven. Eigenlijk zijn we een eiland aan het ‘uitvinden’. Dat is wat we met placemaking doen.”

Graffitikunstwerk op de bouwkeet
Een stukje placemaking is vanaf deze feestelijke dag te bewonderen: vijf in een ontwerpwedstrijd geselecteerde studenten hebben onder begeleiding van en in samenwerking met kunstenaars Robin de Kruyff en Ben Plummer een ontwerp ontwikkeld voor een reusachtig groot graffitikunstwerk op de Inholland-bouwkeet. Aan de hand van hun inzendingen zijn de dromen van de studenten over het nieuwe hogeschoolgebouw samengevoegd en in twee weken tijd op de bouwkeet aangebracht. Met een prachtig en kleurrijk resultaat!

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.