01
februari
2024
|
09:00
Europe/Amsterdam

Innovatieve studenten: Productpresentaties vol energie!

Dinsdag 16 januari stroomt de evenementenzaal in Alkmaar vol met studenten uit het 1e jaar van Technische Bedrijfskunde. Ze bereidden zich voor op de presentaties in de vorm van een markt om hun zelf ontwikkelde product te promoten.

De opdracht

Veertien groepjes hebben in de afgelopen 10 weken een product bedacht. Van het idee is een werkplaatstekening gemaakt. Op basis van deze technische tekening maakten zij hun eerste exemplaar, het prototype. Keuzes maken in het materiaalgebruik was een onderdeel van dit proces. Hoe ga je om met scherpe randen, breekbaarheid, duurzaamheid, veiligheid voor de gebruiker? Naast een product ontwerpen en maken werd er berekend wat de kosten zouden zijn om hun product te maken.

Er was een variëteit aan producten te vinden. Alle producten dienden het gemak van de mens: Een kaasschaaf met als naam Kaas-Gaaf die in dikte verstelbaar is en de zijkant gekarteld is om je brood of tosti mee te snijden; een inklapbare kledinghaak voor ondiepe kledingkasten; een statafel met ingebouwde flessenhouder waar je een spelletje mens-erger-je-niet op kunt spelen; een telescopische dakgootveger; een inklapbaar tafeltje om in de auto een maaltijd te kunnen eten; een portable zonnecel voor laptop en tablet; een krat met tree voor lege frisdrankblikjes om de blikjes leeg te laten lopen; of een bezem met opklapbare stukken voor diverse breedtes. Voor strandliefhebbers: een strandlaken met zakjes eraan om zand in te doen, zodat je laken niet wegwaait of een multifunctionele strandhanddoek die opvouwbaar is tot een tas, maar ook tot een kussentje.  Sportieve studenten bedachten speciale verwijderbare grips voor dumbells in de sportschool die hygiëne bevorderen en het ontstaan van eelt remt.

blistersnijder TBK

Persoonlijke ervaringen helpen bij het ideeën genereren

Een groepje studenten dat wel eens op skivakantie gaat, liep tegen het probleem aan dat skistokken vaak kwijtraken tijdens een stop bij een restaurant. Ze worden meegenomen door anderen of raken zoek. Ze bedachten een hulpmiddel om skistokken bij elkaar te houden met de ski’s. Een klem houdt de stokken bij elkaar en is om de ski’s te klemmen met een elastiek en haak. Zo houd je alles bij elkaar en raakt niets zoek.

Een ander groepje vertelde over hun eigen ervaring met sporttassen na een voetbalwedstrijd, waar schoon goed en vuil goed door elkaar raakt en je moet graven om iets te vinden in de tas. Zij ontwikkelden een verwijderbaar inzetstuk, dat helpt om de tas in vakken in te delen, waardoor er overzicht ontstaat en schone kleding niet door de vieze gemengd raakt.   

Een derde groepje studenten luisterde naar de ervaringen van een van de moeders, werkzaam in de zorg, met de blisters waar medicatie in verpakt wordt. De ervaring is, dat de folies bij het openen vaak doorscheuren naar het volgende zakje of niet goed te openen zijn. Gevolg is dat medicijnen zoek kunnen raken. Zowel zorgmedewerkers als patiënten lopen hier tegen aan. Zij bedachten een snij-automaat om de zakjes per stuk te openen. De handeling is een eenvoudige druk op een knop. Er is duidelijk nagedacht over veiligheid vanwege het mes dat er in zit en over het bot worden van het mes. Het mes veert automatisch terug in de beginstand en er zit een speciaal stootblokje in, om te voorkomen dat het mes bot wordt.

Presenteren

Elk groepje had op zijn kraam een presentatie, de werktekeningen en het prototype. Geïnteresseerden werden getrakteerd op een pitch van enkele minuten over het hoe en waarom van hun product. Onder de geïnteresseerden liepen trotse ouders en ook opa’s en oma’s van studenten. Vierdejaars studenten van de opleiding, die zelf ook producten innoveren waren uitgenodigd om de groepjes te beoordelen. Samen met de beoordeling van de docenten leidt dat tot een eindbeoordeling. Deze module is een goede introductie op de Minor Innoveren en Ondernemen die de studenten in het vierde jaar volgen bij de opleiding. In de minor ontwikkelen studenten niet alleen een product, maar starten een bedrijf en werken dit uit van A tot Z.