31
januari
2024
|
16:18
Europe/Amsterdam

Inzichten uit project Kijken met andere Ogen gepresenteerd

Maandagmiddag 4 december in het Innovatielab bij Inholland Alkmaar: Belangstellenden uit het werkveld en studenten waren aanwezig voor de eindsessie van het Raak MKB  project Kijken met Andere Ogen (Kmao). 

Van specifieke problemen naar generieke problemen

Lector Robotica Cock Heemskerk vertelde over de aanleiding en de bevindingen tijdens het project. Het project startte ruim 2 jaar geleden in samenwerking met Techvalley. Het doel was om specifieke problemen waar bedrijven in de Smart Industry tegenaan lopen bij de ontwikkeling van machines, onder de loep te nemen. Samen werd gekeken of verschillende partners met gelijksoortige vision vraagstukken te maken hebben Op generiek niveau kan dan een oplossing gevonden worden die vervolgens voor verschillende machinevraagstukken op individueel niveau ingezet kan worden. 

Cock Heemskerk KMAO

Rekeninghouden met vorm en kleur

Het bleek dat het oppakken en plaatsen van voorwerpen eenvoudiger leek dan het in werkelijkheid is. Cock Heemskerk: “Mensen doen deze dingen zonder te hoeven nadenken, maar een robotarm in een productieproces: daar moet goed over nagedacht worden, elke handeling moet geprogrammeerd  worden.” Een mangosnijmachine bijvoorbeeld: bij de inzet van de mango moet je rekening houden met de stand van de messen en de plek en vorm van de mangopit. Als de mango er niet juist ingelegd wordt, loopt de snijmachine snel vast. Het herkennen van vormen en kleuren om geschikt van ongeschikt te onderscheiden is ook een belangrijk punt. Hoe worden producten aangeleverd? Hoe herkent de robotarm een glimmend zakje dressing en hoe moet dat dan opgepakt worden? Een aspect als lichtinval bleek hier van grote invloed. Stap voor stap lichtte lector Cock de uitdagingen en lessons learned van verschillende use cases van projectpartners toe.

Het belang van de bevindingen van onze studenten

Ook gaven de twee actieve studenten die zich met Vision en pick&place vraagstukken in de machinebouw bezig houden een korte presentatie van hun onderzoeken.

Salah Eddin Aouragh, 3e jaars INF student, heeft  verschillende pick & place modules voor de UR cobots in het Innovatielab ontwikkeld waar hij vision en kracht aan de opgaven heeft toegevoegd. De studenten kunnen dan eerst de algemene UR online cobottraining volgen en gaan vervolgens met de door Salah ontwikkelde geavanceerde pick&place modules aan de slag. Op deze manier dragen Salah zijn modules bij  aan kennisdeling en professionalisering.

Issam El Mejdoub

Issam El Mejdoub, 2e jaars TBK student, houdt zich bezig met het offerteproces voor machinebouwers. Met welke aspecten moet een fabrikant rekening houden in de ontwikkeling van een machine en hoe kom je dan tot een realistisch prijskaartje? Door op de juiste manier met de klant in gesprek te gaan en alle mogelijke knelpunten in kaart te brengen kom je heel ver, leerde zijn werk ons. Hij is nu bezig met het ontwikkelen van een tool om alle relevante vragen op de juiste manier te kunnen stellen. 

Werkveld als testpartner

Werkveldpartner Aqualectra gaf aan dat er in de uitdagingen van de fabrikanten in de afgelopen jaren nog niet veel veranderd is, wel dat de mogelijkheden tegenwoordig beter zijn. Hij wil graag aangehaakt zijn om de bevindingen van de onderzoeken van het lectoraat Robotica te kunnen blijven volgen en daadwerkelijk uit te proberen in zijn bedrijf.

Het Kmao project heeft daarmee mooie inzichten en ontwikkelingen voor de machinebouw en het onderwijs opgeleverd. Hoe het project een vervolg krijgt, zal in de komende tijd bekeken worden.