Den Haag,
01
juli
2019
|
17:05
Europe/Amsterdam

Jasmijn Holla wint Wij Inholland award voor onderzoek

Je wint niet zomaar de jaarlijkse Wij Inholland award in de categorie Onderzoek. Je onderzoek moet methodologisch staan als een huis, impact hebben op onderwijs en werkveld en bovendien domein- of discipline-overschrijdend zijn. Ook is het belangrijk dat het onderzoek aansluit op de thema’s duurzaam, gezond en creatief, waarmee Inholland zich profileert. Tot slot is doorbraak zoeken een must. Dit jaar voldeed Jasmijn Holla volgens de jury het best aan alle criteria met haar onderzoek WHEELS.

Holla kreeg de award op 25 juni uitgereikt van Inholland-collegelid en juryvoorzitter Huug de Deugd. De prijs bestond uit een cheque ter waarde van 2.500 euro. Dat bedrag mag ze besteden aan het vervolg van haar onderzoek of een nieuw onderzoek.

Een tastbaar product
Met het project WHEELS doet Jasmijn onderzoek naar een mobiele leefstijlapp voor rolstoelgebruikers met een dwarslaesie of beenamputatie. De jury waardeert de maatschappelijke impact van dit onderzoek door de concrete uitwerking in een tastbaar product: een werkende leefstijlapp. “Die is met een grondige methodologie ontwikkeld, waarbij studenten, docenten, onderzoekers, vertegenwoordigers van de doelgroep en professionals meededen in het hele proces. De leefstijlapp is geëvalueerd op gebruiksgemak en effectiviteit. Het project is een mooie combinatie tussen zorg en techniek.”

Met dit onderzoek willen we het sport- en beweeggedrag – en daarmee het welzijn – van mensen in een rolstoel verbeteren.
Jasmijn Holla, onderzoeker Kracht van Sport

Onderzoek voldoet aan behoefte
“Ik had dit totaal niet verwacht”, reageerde Jasmijn. “Ik ben erg blij met de award. Mijn onderzoek voldoet aan een behoefte. Mensen in een rolstoel leven minder gezond en bewegen minder dan andere mensen met een mobiliteitsbeperking. Daardoor zie je bij deze doelgroep veel overgewicht en vermoeidheid. Met dit onderzoek willen we het sport- en beweeggedrag – en daarmee het welzijn – van deze mensen verbeteren. De app helpt een actieve leefstijl te volgen en geeft adviezen voor gezonde voeding en een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning. Als je gezonder eet en meer beweegt, ga je je fitter en zelfverzekerder voelen." Op deze manier draagt Holla met haar onderzoek bij aan De gezonde samenleving, een van de profilerende thema's van Inholland.

Jasmijn werkte niet alleen samen met andere onderzoekers van Inholland, maar ook met andere hogescholen, universiteiten, patiëntenverenigingen, rolstoelgebruikers en professionals. "We hebben tussendoor regelmatig gecheckt of de gebruikers echt iets aan de app hebben. Studenten hebben met hun afstudeeronderzoek ook bijgedragen aan het onderzoek. Zij hebben de beweegrichtlijnen voor deze doelgroep vertaald naar praktische oefeningen die met de app gedaan kunnen worden. We voeren het onderzoek uit volgens de methodologie Interventioning Mapping, een manier om via een stappenplan gedragsverandering te ontwikkelen. Met dit onderzoek hebben we nu een mooi praktijkvoorbeeld van zo’n soort onderzoek. Dat kunnen we ook weer gebruiken in het onderwijs.”

Enorme diversiteit aan onderzoeken
Andere genomineerden waren Natalia Berger (rol social media bij jonge mensen), Frens Pries (bijenonderzoek), onderzoeksteam AFL (Feeding and Greening Megacities) en Jeany van Beelen-Slijper (aansluiting mbo-hbo). Huug de Deugd: “De jury was onder de indruk van alle onderzoeken. Fantastisch om de enorme diversiteit van onderzoeken binnen Inholland te zien, en tegelijk de focus op de thema’s duurzaam, gezond en creatief.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.