Rotterdam,
06
december
2019
|
11:30
Europe/Amsterdam

Kenniscafé 2019: Financing the future

Circulaire economie en blockchain in de textielindustrie

Verbinding en bewustzijn. Daar draaide het 20 november allemaal om tijdens het kenniscafé 'Financing the future’ bij Inholland Rotterdam. Met dit jaar circulaire economie en blockchain in de textielindustrie als thema kwamen studenten, docenten en betrokkenen binnen het financiële beroepenveld bijeen om gastsprekers Michel Walstock (CFO van Upset Textiles) en Chhay Lin Lim (oprichter van Serey en docent en onderzoeker bij Saxion Hogeschool) te horen spreken over de laatste ontwikkelingen binnen de branche. Docent Finance & Control en organisator van het jaarlijkse kenniscafé Marleen Bartelts-Schilt was dit jaar wederom aanwezig als gastvrouw en vertelt over hoe zij het kenniscafé dit jaar heeft meegemaakt.

Leestijd: +- 3 minuten.

Wat en voor wie is het kenniscafé?
“Het is niet het doorsneecafé waar je op de vrijdagavond naar toe gaat om een drankje te doen, maar een bijeenkomst voor alle studenten en docenten van Inholland. Dit wordt twee keer per jaar in Rotterdam georganiseerd door de Inholland-onderzoekslijn Finance en Accountancy, Businessclub Inholland, het Business Research Centrum en de opleiding Finance & Control. Studenten en docenten van iedere opleiding zijn welkom om hier geïnspireerd te raken door zowel gastsprekers als door elkaar. De essentie van het Kenniscafé is om verbinding te vinden tussen verschillende opleidingen en over een bepaald thema te discussiëren en hierop te reageren.”

Financing the future, wat houdt het in?
“Financing the future is een titel die we ieder jaar meegeven aan het kenniscafé. Het gaat eigenlijk om het inspireren van organisaties om niet alleen financiële winsten en lasten te presenteren aan stakeholders, maar ook via verschillende thema’s te laten zien wat de positieve en negatieve effecten zijn op onder andere het milieu, intellectueel eigendom, sociale relaties en menselijk kapitaal. Deze keer was het thema circulaire economie in de textielindustrie. Chief Financial Officer (CFO) Michel Walstock was daarvoor aanwezig. Hij heeft levenslange ervaring in de technologische tak van de textielbranche, dus hij weet wat er speelt. Zo zijn organisaties nu bezig om snijafval herbruikbaar te maken, door weer nieuwe garens ervan te maken om zo nieuwe katoen en uiteindelijk textiel te ontwikkelen. Dit is een proces dat een positief effect heeft op het milieu, omdat water wat normaliter bijvoorbeeld in India of Cambodja gebruikt zou worden voor het maken van nieuwe katoen nu gebruikt kan worden voor de landbouw. Dit heeft dus minder impact op de landbouw, wat ervoor zorgt dat het milieu ook in de toekomst minder belast hoeft te worden.”

En de werknemers in zo een textielindustrie, hoe zit het met hun toekomst?
“Er wordt tegenwoordig door organisaties ook meer beroep gedaan op een transparante keten van de textielindustrie. In het voorbeeld dat Michel gebruikte in zijn presentatie werd duidelijk dat een werknemer in India zo’n 18 cent verdient aan het maken van een T-shirt. Bedrijven zijn nu bezig met het ontwikkelen van labels welke aangeven waar het product vandaan komt en dat werknemers werkelijk het loon hebben gekregen wat ze verdienen. Ook het gebruik van nanotechnologie kan helpen in de het transaparant maken van de keten. Er wordt dus transparanter gecommuniceerd met de consument, zodat zij echt zien van 'hé, zo gaat het er dus aan toe in zo een keten'. Waar Michel meer naar de technische kant kijkt van zo een chip, kijkt Chhay Lin meer naar de filosofische en economische kant van de blockchain. Wat mooi is, is dat je ook hier weer verbinding ziet tussen twee verschillende takken van de branche.”

Er is niemand die kan zeggen: 'dat gaat mij niet aan'. Iedereen draagt kleding. 
Docent Marleen Bartelts-Schilt

Het gaat dus steeds meer de technologische kant op, hoe moeten we dit ons voorstellen?
“Er zijn veel soorten blockchain en daarom zoveel mogelijkheden voor de toekomst, dat de wereld er over tien jaar weer heel anders uitziet. De bedoeling van de blockchain is dat er rechtstreeks tussen twee of meer betrokken partijen gewerkt wordt, zodat alle gegevens over de productieketen van fabrieken in de blockchain worden vastgelegd. Daarnaast is er ook een financieel aspect van de blockchain. Zo kan je via blockchain ook betalen, via bitcoins bijvoorbeeld. Chhay Lin wil ervoor zorgen dat mensen in Cambodja of India via blockchain meer toegang hebben tot globaliseren en zich kunnen beroepen op hun rechten. Er zijn namelijk veel mensen daar die geen bankrekening hebben, vertelde Chhay Lin. Via een platform wat hij opgesteld heeft, wat op blockchain gebaseerd is, kunnen die mensen digitale muntjes krijgen, waarmee zij digitaal kunnen betalen en zo toch bestaansrecht hebben.”

Wat was er nog meer bijzonder aan het Kenniscafé van dit jaar?
“Wat ik heel erg leuk vond was om te zien dat de één meer geraakt is door de mensen achter de textielindustrie en hoe er gewerkt kan worden aan het verminderen van schade aan de natuur en de werknemers die betrokken zijn, terwijl de ander meer geraakt is door de technologie erachter. Ook hier is duidelijk weer de verbinding tussen deze verschillende interesses zichtbaar. Het is leuk om te zien hoe belangrijk het eigenlijk is om bewust te zijn en dat als er awareness is mensen wel degelijk bereid zijn om dingen anders te doen. Niemand wil eigenlijk dat als je iets draagt mensen daar de dupe van zijn geweest. Het kenniscafé liet iedereen echt out of the box kijken naar iets wat iedereen dagelijks raakt, zoals textiel. Er is niemand die kan zeggen “dat gaat mij niet aan”, iedereen draagt kleding. Er werd echt duidelijk hoe belangrijk het is om bewust te zijn en hoe weinig we eigenlijk weten wat er gebeurt in zo een keten.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.