Amsterdam, Diemen,
18
september
2020
|
08:30
Europe/Amsterdam

Kick-off SLUISlab en CGI bij bouwterrein Sluisbuurt in Amsterdam

Over een paar jaar staat er een prachtig nieuw Inholland-gebouw in de toekomstige Sluisbuurt op het Zeeburgereiland in Amsterdam; nu nog moeilijk voor te stellen in een wijk die uit niets meer bestaat dan een gigantische zandvlakte. En toch was Inholland daar, als eerste toekomstige bewoner, eerder deze maand al aanwezig: op het grasveld bij de keet naast het bouwterrein lieten twintig derdejaarsstudenten van verschillende opleidingen tijdens de kick-off van de minor Creative Growth Initiative (CGI) hun creativiteit de vrije loop voor een picknickprogramma. Dit was mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam en het SLUISlab van Hogeschool Inholland.

“We wilden deze kick-off graag op het bouwterrein van de Sluisbuurt laten plaatsvinden”, legt Karel Koch, lablead van het SLUISlab, uit. Het terrein wordt door het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam en bouwbedrijf Dura Vermeer bouwrijp gemaakt. De komende tien jaar gaan zij zich gezamenlijk bezighouden met de ontwikkeling van deze nieuwe wijk. “Ze zijn op dit moment druk bezig met de voorbereiding voor de infrastructuur”, vertelt Karel. “Het bouwterrein is nog niet veilig genoeg, maar het is ons gelukt om toestemming te krijgen om pal ernaast, bij ‘Keet Zeeburgereiland’ onze kick-off-week te organiseren.”

Nautilus
“Het plan was om vanaf september 2020 met ons SLUISlab op een tijdelijke locatie te zitten in de Sluisbuurt”, gaat Karel door. “Er zou ook tijdelijke horeca komen, maar dat is nog even uitgesteld door de gemeente. Wel hebben we een plek gevonden in een pand in de naastgelegen Sportheldenbuurt: Nautilus. Vanaf nu zitten de onderzoekers van het SLUISlab daar elke donderdag, samen met CGI-leerregisseur Esther Bouw en haar studenten.”

Esther Bouw vult aan: “Buurtonderzoek en dingen uitproberen zijn belangrijk voor de CGI-studenten; om dat goed te kunnen doen wilden we zo graag het terrein op!” Esther begeleidt de komende twintig weken evenzoveel studenten in multidisciplinaire vraagstukken rondom ‘placemaking’ voor de Sluisbuurt. Het gaat hierbij om belevenisconcepten met een tijdelijk karakter, om de openbare ruimte aantrekkelijk te maken voor en met de buurtbewoners. CGI-studenten volgen uiteenlopende opleidingen aan verschillende vestigingen van Inholland. Deze lichting is afkomstig van Leisure & Events Management, Verpleegkunde, Facility Management, Tourism Management (Nederlands- en Engelstalig) en Creative Business (Nederlands- en Engelstalig).

‘Placemaking Picknick’
Tijdens de kick-off-week hebben de studenten onder begeleiding van beeldend kunstenaar Rob Voerman en industrieel ontwerper Davy Wouda een podium en festivalmeubilair ontworpen en gebouwd. Een mooie manier om met elkaar kennis te maken en gelijk al in teams samen te werken. Cris van Dijk, student Verpleegkunde, vertelt daarover: "Gewoon dóen, dat leerde ik tijdens de week. We zijn handiger dan gedacht! Door krachten te bundelen kun je met iets simpels iets moois neerzetten."

Op vrijdag werd het startsein voor het CGI-semester gegeven tijdens het programma ‘Placemaking Picknick’, waarbij de presentatie in handen was van Karel Koch en Noor Mohamed, student Leisure & Events Management.

Rondleiding op het bouwterrein
Een nieuwbouwquiz en een rondleiding op het bouwterrein vormden onderdeel van het programma. Merel de Boer en Myrthe Dortants van het Inholland-voorbereidingsteam nieuwbouw Amsterdam brachten de studenten in spelvorm onder meer bij dat het silhouet van de Sluisbuurt is geïnspireerd op de Canadese stad Vancouver.

Roelof Veen (omgevingsmanager) en Roy Belmer (directievoerder) van de gemeente Amsterdam legden tijdens de rondleiding uit dat op het terrein een laag zand is gestort die op sommige plekken 5 meter dik is. Deze zandlaag zorgt ervoor dat de onderliggende grond in de loop van de tijd door het gewicht inklinkt, waardoor er een stabiele bodem ligt die de infrastructuur kan dragen. Onder andere voor het fundament van gebouwen moet een deel van het aangebrachte zand weer worden afgegraven. Daardoor tekent de omtrek van het Inholland-gebouw zich al af en dat was duidelijk te zien!

Zichtbaar in de buurt
Kim Hagenaar, coördinator van het SLUISlab, blikt tevreden terug op het evenement: “Het mooie is dat we hier met het SLUISlab het nieuwbouwteam van de Inholland Service Organisatie, de CGI-studenten en docenten, collega’s van de onderzoeksgroep Creative Business én medewerkers van de gemeente Amsterdam aan elkaar koppelen. Zo brengen we placemaking, nieuwbouw en vernieuwing rond leren en onderzoeken bij elkaar. Ook in Nautilus gaan we nu aan de slag met studenten, onderzoekers, bewoners én partners uit het werkveld. Zo worden we letterlijk zichtbaar in de buurt en kunnen we makkelijker de mogelijkheden voor onze studenten verkennen. Gelukkig zie ik bij alle partijen veel flexibiliteit en vertrouwen: we gaan het gewoon dóen!”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.