Amsterdam,
28
juni
2023
|
15:52
Europe/Amsterdam

‘Kunstenaars waren de eerste pioniers op Zeeburgereiland’

Marijn van der Eyden ‘artist in residence’ in Sluislab

Zeeburgereiland (foto: Anke Teunissen)

Marijn van der Eyden zwerft graag over het Zeeburgereiland in Amsterdam. Ze woont al vier jaar in het ‘rafelrandje’ van het eiland, is ‘artist in residence’ in het Sluislab en sindsdien op zoek naar haar positie als kunstenaar op dit deels onontgonnen stukje van de stad. Ze struint bouwplaatsen af en zoekt materiaal dat ze kan gebruiken in haar kunst. “Sinds kort praat ik ook veel met bewoners. Om erachter te komen hoe zij wonen en wat hun relatie met het eiland is”, vertelt Marijn bij het Sluislab Festival.

Op een zonovergoten vrijdagmiddag in juni laten studenten, partners en onderzoekers tijdens het festival zien hoe zij met veel enthousiasme werken op en aan het Zeeburgereiland en de Sluisbuurt. De bezoekers horen over de laatste ontwikkelingen en worden bijgepraat over de projecten op het eiland. Inholland Amsterdam verhuist volgend jaar naar de Sluisbuurt. Sluislab, een leergemeenschap van Inholland Amsterdam/Diemen, werkt er al drie jaar. Met studenten van verschillende opleidingen, eigen onderzoekers, maar ook samen met lokale bedrijven, bewoners en de gemeente Amsterdam wordt er in het lab gebouwd aan de opbouw van de wijk. De afgelopen twee jaar gebeurde dat vanuit het gebouw Nautilus in de Sportheldenbuurt; binnenkort verhuist Sluislab naar de fonkelnieuwe broedplaats Baggerbeest.

Een eigen plek
In het Baggerbeest is straks ruimte voor zo’n vijftig kunstenaars, horeca, een theaterzaal en lokalen voor workshops. In de tuin is plaats voor kleine festivals, een makersmarkt of installaties van kunstenaars. Associate lector Karel Koch, oprichter en ‘lablead' van het Sluislab, is er blij mee: “Met het broedplaatsenbeleid wil de gemeente Amsterdam betaalbare werkplekken voor kunstenaars realiseren in de stad. In augustus verhuizen ook wij naar het Baggerbeest en vanaf september gaan we daar aan de slag met een nieuwe lichting studenten. Heel fijn om dan een eigen plek te hebben op het eiland en inspirerend om die te delen met kunstenaars.”

Marijn van der Eyden is nu ‘artist in residence’ bij het Sluislab en zij overweegt om een atelier in het Baggerbeest te gaan huren. Bij de opening van de broedplaats zal een expositie van haar werk te zien zijn. Marijn: “Op dit moment is het driehoekige eiland in een boeiende fase van ontwikkeling. Eén hoek is al ontwikkeld en wordt bewoond door nieuwe bewoners. De tweede hoek is nu een grote bouwplaats. De derde hoek is nog een rafelrandje, een plek vol kunstenaars. Dat deel krijgt uiteindelijk een andere bestemming. Daarom ben ik aan het onderzoeken wat we daar de komende periode nog mee kunnen. Ik wil dit stukje historie van het eiland vastleggen.”

Wiskundige vorm
Marijn volgde de kunstacademie in Den Haag en daarna nog een studie Wiskunde in Amsterdam. Een logische combinatie, vindt zij. “Mijn kunst gaat om de beleving van de ruimte en dat is bij wiskunde net zo. Ik heb al mijn essays voor de minor Architectuur en Stedenbouw geschreven op en over het Zeeburgereiland omdat deze plek mij echt fascineert. De geschiedenis, het rafelrandje, de wiskundige vorm van het eiland; het houdt me allemaal bezig. Interessant is natuurlijk vooral het contrast tussen de nieuwe woontorens en de strook waar kunstenaars wonen in hun zelfgemaakte huisjes. Mensen die nu naar het eiland verhuizen, noemen zichzelf pioniers. Maar dat is natuurlijk niet zo. Dit eiland wordt al jarenlang bewoond, er is al heel veel gepionierd.”

Mooie verhalen
De rafelrand van het eiland blijft nog zo’n anderhalf jaar bestaan. Marijn: “Ik wil de komende periode gebruiken om de geschiedenis van dat deel van het eiland te vertellen. Er spelen zich daar al vijftig jaar lang zo veel mooie verhalen af! Die historische gelaagdheid wil ik graag overdragen aan de nieuwe kunstenaars die straks in het Baggerbeest aan de slag gaan.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.