Amsterdam,
28
april
2022
|
09:34
Europe/Amsterdam

Livestream en Anna Reynvaanlezing op 11 en 12 mei

Meld je aan voor hét jaarlijkse evenement voor verpleegkundigen

Verpleegkunde

Op donderdag 12 mei vindt de Anna Reynvaanlezing plaats. De lezing is hét moment in het jaar waarop je als verpleegkundige kennis kunt nemen van de nieuwste ontwikkelingen in de patiëntenzorg. Dit jaar staat infectiepreventie centraal: hoe kun je als verpleegkundige zorginfecties en daarmee morbiditeit en mortaliteit voorkomen? Voor studenten organiseert Hogeschool Inholland op woensdag 11 mei een livestream. Dan is de spotlight onder meer gericht op twee (oud-)studenten van Inholland: de winnaar van de Anna Reynvaan Studentenprijs in 2021 en de genomineerde voor dit jaar. 

Als verpleegkundige vervul je een spilfunctie in de gezondheidszorg. Je hebt dan ook direct te maken met allerlei ontwikkelingen in de zorg. De jaarlijkse Anna Reynvaanlezing is een van de weinige momenten om die ontwikkelingen bij te houden. De lezing is vernoemd naar een pionier van de Nederlandse verpleegkunde en wordt georganiseerd door Amsterdam UMC in samenwerking met het verpleegkundig vakblad TVZ, Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Inholland. 

Infectiepreventie 
De Anna Reynvaanlezing is inmiddels uitgegroeid tot een evenement van meerdere dagen. Dit jaar staat het thema infectiepreventie centraal. Infecties zorgen voor een aanzienlijke morbiditeit en mogelijk zelfs mortaliteit. Maar een belangrijke deel van deze infecties kan vermeden worden. Als verpleegkundige heb je daar een cruciale rol in. Maar hoe help je infecties te voorkomen? 

VerpleegkundeBeeldbank_CatharinaGerritsen_Final_24

12 mei: Anna Reynvaanlezing 
Prof. dr. Stijn Blot is hoofddocent bij de vakgroep Inwendige Ziekten & Pediatrie van de Universiteit Gent. Volgens hem maken kennis en toewijding van verpleegkundigen het verschil bij kwaliteitsverbeteringen op het gebied van infectiepreventie. Blot zal op donderdag de lezing geven in het Internationaal Theater Amsterdam (voorheen de Stadsschouwburg) en worden geïnterviewd over infectiepreventie door prof. dr. Bianca Buurman van Amsterdam UMC en voorzitter van V&VN. Bekijk het volledige dagprogramma

11 mei: livestream voor studenten 
Speciaal voor studenten Verpleegkunde in Amsterdam en Alkmaar zendt Hogeschool Inholland op woensdag 11 mei van 16.00 tot 17.00 uur een livestream uit. Tijdens dit online en interactieve evenement nemen presentator en programmamaker Maurice Lede (onder meer bekend van het BNNVARA-programma 3 Op Reis) en docent Sanne Cordfunke-Krebbekx je mee in het thema infectiepreventie. Interessante gasten delen hierover hun bijzondere inzichten en inspireren je hoe je je verder kunt ontwikkelen in dit mooie vak: 

  • Volg een klinische les van prof. dr. Stijn Blot en ga met hem in gesprek over zijn ervaring in de verpleegkunde en zijn motivatie om voor dit mooie vak te kiezen. 
  • Leer hoe specialisten in de praktijk omgaan met preventie gekoppeld aan onderwerpen als soa’s, MRSA-bacteriën en gezonde mondzorg. 
  • Zie in een korte clip vanuit de EenVandaag-studio waarom Roos Moggré, journalist en presentator, het belangrijk vindt dat verpleegkundigen zélf gezien en gehoord worden in de media. 
  • Maak kennis met Levy Bakker, winnaar van de Anna Reynvaan Studentenprijs 2021. Hoe was het om de prijs te winnen en wat heeft dat betekent voor haar als professional en mens? 

Door collega’s en studenten   
De livestream is georganiseerd door collega’s (Sanne Cordfunke-Krebbekx, Carolien Smit, Louise Veenema en Inge van Gelder) en door studenten (Larissa Dedding, Rolien Bontekoning, Jolie van Meggelen en Lindsey Gooijers). 

Winnaar Anna Reynvaan Studentenprijs   
Het winnen van de Anna Reynvaan Studentenprijs was voor Levy, alumnus van de deeltijdopleiding Verpleegkunde, een grote verrassing. “Voor de minor Verpleegkundig vakmanschap had ik een essay geschreven over het effect van cafeïne bij mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hieruit bleek dat cafeïne zowel positieve als negatieve effecten kan geven en om deze reden gemonitord dient te worden. “Door dit te onderzoeken en ook aandacht te besteden aan de wensen van de cliënt kon ik concrete aanbevelingen doen aan de praktijk.” Zo concludeert Levy in haar essay dat het niet legitiem is om cafeïne preventief te beperken en cafeïnegebruik op basis van shared decision making wel toe te staan. “Ik ben inmiddels afgestudeerd, het artikel is gepubliceerd in TVZ en er is een pilot voor implementatie gedraaid op de afdeling van de instelling waar ik werk. De cliëntenraad beoordeelt momenteel of we het plan overal implementeren. Daar ben ik natuurlijk enorm trots op.” 

MicrosoftTeams-image

Genomineerde voor dit jaar   
Door de Anna Reynvaan Studentenprijs stond Levy plots vol in de schijnwerpers en dat heeft haar onverwachts veel gebracht. En zij is niet de enige. Dit jaar is opnieuw een student Verpleegkunde van Inholland genomineerd voor de prijs. Vierdejaarsstudent Verpleegkunde Larissa Dedding (zie foto) dingt mee met haar essay ‘De psychiatrisch verpleegkundige met ervaringsdeskundigheid; multideskundigheid of onprofessioneel?’. “Mijn conclusie is dat ervaringsdeskundigheid echt een plus is. Je kunt als verpleegkundige in de ggz van je rugzak een gereedschapskist maken. Gelukkig staat de praktijk daar steeds meer voor open. Het zou ook goed zijn om ervaringsdeskundigheid als rol te implementeren en erkend te worden als ‘ervaringsdeskundig verpleegkundige’. Ik spreek ook uit eigen ervaring, ervaringen die ik voor onder andere 113 en Stichting Mind inzet.” Over ervaring gesproken: voor Larissa is de nominatie een geheel nieuwe belevenis. "Het is voor mij de bevestiging dat ik het goed doe als professional en student.”