Haarlem,
26
september
2018
|
16:37
Europe/Amsterdam

Mbo-hbo keuzedelen: bewust kiezen voor een hbo-vervolgopleiding

Zo’n 120 mbo-studenten uit de regio kwamen donderdag 20 september naar Hogeschool Inholland Haarlem voor de kick-off van het keuzedeel ‘Voorbereiding hbo’. Dit traject helpt hen bij het maken van een bewuste keuze voor een eventuele vervolgopleiding op het hbo. De samenwerkende partners uit het mbo en hbo beogen hiermee uitval in het eerste jaar tegen te gaan. “Een slechte oriëntatie en oppervlakkige keuze zijn de voornaamste redenen om voortijdig te stoppen. Deelname aan dit keuzedeel helpt mbo-studenten beter te weten wat ze kunnen en wat ze willen”, licht Nico van Ham van het Nova College Haarlem toe.

In 2015 is de kwalificatiestructuur van het mbo herzien. Naast een basis- en een profieldeel volgen mbo-studenten nu ook een keuzedeel; voor verdieping, verbreding, zelfontwikkeling of oriëntatie op een eventuele vervolgstudie. Dit specifieke programma is ontwikkeld voor ict-opleidingen, al ligt de nadruk vooral op hbo-vaardigheden in het algemeen. Daniëlle Leentjens, teamleider Informatica en Information Technology bij Inholland Haarlem: “In 240 klokuren geven we de studenten inzicht in wat een hbo-opleiding inhoudt en welke competenties van hbo-studenten worden verwacht. Of ze daarna voor een ict-gerelateerde opleiding kiezen? Dat zou leuk zijn, maar is zeker geen verplichting.”

Beargumenteerde keuze
Het programma bestaat uit zes workshopdagen, afwisselend bij Inholland (Haarlem of Diemen) en de HvA. Een projectteam bestaande uit afgevaardigden van diverse ROC’s, waaronder het Nova College en Horizon College, Hogeschool Inholland en HvA is er ruim twee jaar mee bezig geweest. Van Ham is tevreden over zowel de samenwerking als het inhoudelijke programma. “Van oriëntatie en samenwerken tot onderzoeken en reflecteren. Vorig jaar hebben we een pilot gedraaid om het programma te toetsen. Waar het vooral om gaat, is dat onze studenten na afloop een beargumenteerde keuze maken voor een hbo-opleiding en zich bewust zijn van de verschillen tussen het mbo en hbo.” Zijn Beverwijkse collega Gillermo van Velzen vult aan: “Een bewuste keuze dus, of dat nu inhoudt dat ze zich wel of juist niet inschrijven voor het hbo.”

Verschillen mbo en hbo
Een afgeronde keuzemodule is geen formele instroomeis voor het hbo, maar is bedoeld om mbo-studenten beter voor te bereiden op een mogelijke maar vooral succesvolle overgang naar het hbo. Tweedejaarsstudenten Informatica bij Inholland Haarlem Joey Morrit, Jasper Steneman en Niek de Jong hebben alle drie hun mbo-diploma op zak. De hoeveelheid lesstof, het hoge tempo, de werkdruk en de zelfstandige manier van werken noemen ze als grootste verschillen tussen het mbo en hbo. “Dat kan in het begin even schrikken zijn maar als je de leerstof goed bijhoudt, is het goed te doen”, tipt Jasper de aanwezige mbo-studenten. Joey en Niek knikken instemmend. Waarom zij hebben gekozen voor het hbo, is een van de vele vragen uit de zaal. Niek werkte na zijn mbo-diploma op de servicedesk van een bedrijf. “Dat zag ik mezelf niet nog jaren doen. Ik wilde verder. Met een hbo-diploma kan dat, daarmee vergroot ik mijn baanopties.”

Dromen waarmaken
Het keuzedeel is geen verplichting, studenten kiezen zelf of ze eraan deelnemen. Dat doen ze om verschillende redenen. Waar de een zich afvraagt welke hbo-instelling het gaat worden, twijfelt de ander eraan of het hbo sowieso wel wat voor hem is. “Ik kan het zeker. Maar of ik de motivatie kan opbrengen, dat weet ik nog niet…” Leentjens stelt in haar presentatie de vraag waar de studenten over tien jaar staan. Haar tip: “Droom groot! Als je het echt wilt en hard werkt, kun je je dromen waarmaken.” Die tip is aan een van de mbo-studenten goed besteed. “Ik wil blijven groeien. Van vmbo-kader naar het mbo en dan nu door naar het hbo. Ik heb een doel voor ogen, en dit keuzedeel ga ik gebruiken om te onderzoeken hoe ik mijn doel ga bereiken.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.