Haarlem,
01
februari
2021
|
07:08
Europe/Amsterdam

Meer rust en energie met de Mindful Break

Iedere dinsdagochtend tussen 8.40 en 9.00 uur

MB (4)

Wie behoefte heeft aan een moment van ontspanning in deze tijden van hoge eisen en grote werkdruk, kan eens denken aan een break, een Mindful Break. Iedere dinsdagochtend online aangeboden, tussen 8.40 en 9.00 uur door Start Up Campus Haarlem (SUCH). Een paar eenvoudige houdingen en oefeningen voor meer balans, meer energie en meer rust in je hoofd. Bedoeld voor alle studenten en collega's van Hogeschool Inholland. Zo ga je opgeladen en met frisse focus je dag in!

De fysieke ‘live-versie’ van de Mindful Break vond al zo’n twee jaar iedere week plaats op de Start Up Campus Haarlem. Sinds corona verloopt dit via Teams. De Mindful Break bestaat de ene week uit een korte yogasessie, de andere week uit een mindfulnessoefening in de vorm van een meditatie.

Een moment van stilte in alle hectiek, waar je de rest van de dag plezier van hebt
Sabine van Dijken-Stapel, onderwijskundig adviseur en mindfulnesstrainer

Mindfulness
"De mindfulness bestaat uit een oefening die je gewoon vanuit jouw bureaustoel kunt doen", zegt Sabine van Dijken-Stapel, onderwijskundig adviseur bij Hogeschool Inholland en mindfulnesstrainer. Zij verzorgt om de week het mindfulness-onderdeel van de Mindful Break."Vaak gebruik ik de ademhaling of het lichaam als focus. Wat ervaar je op dit moment? En daar aandacht aan besteden." 

Vanaf de eerste lockdown zag zij hoe docenten en studenten zich als een bezetene op de online lessen stortten, waarbij er voortdurend geschakeld moest worden. "Daardoor heb je de neiging om jezelf voorbij te lopen of te veel in je hoofd te gaan zitten. Deze oefening helpt je om afstand te nemen. Het is een moment van stilte in alle hectiek, waar je de rest van de dag plezier van hebt."

Yogahoudingen
De yogasessie wordt verzorgd door Saskia Broersma Jenezon, yogadocente en coach bij haar bedrijf Hartopener. ‘Het gaat om yogahoudingen die zorgen voor frisse energie en een verbeterde concentratie. Omdat nu iedereen veel thuiswerkt, worden nek en schouders vaak extra belast. Ik doe daarom afwisselend zittende, liggende of staande houdingen; voor rust en balans, maar ook voor het loslaten van spanning. Het contact met je lichaam zet het denken eventjes uit, waardoor je meteen in het hier en nu belandt.’

Voor de Mindful Break zijn geen extra attributen nodig, zoals matjes of speciale kleding, en het is toegankelijk voor ieder niveau. 

Af en toe een glimlach op je gezicht, ondanks de uitdagingen van dit moment.
Saskia Broersma Jenezon, yogadocente en coach

Verbinding en energie
In de ‘lessen’ van Saskia ligt het accent op verbinding - met jezelf en met anderen. Het doel? Minder stress en meer plezier en positiviteit. ‘Iedereen is nu sterk gefocust op de buitenwereld en dat kan leiden tot angst of onzekerheid. Zorg af en toe voor een glimlach op je gezicht, ondanks de uitdagingen van dit moment."

Sabine ziet de Mindful Break bovendien als kans om even uit de 'ratrace' te stappen. "Is het niet fijn om voor een moment even afstand te nemen? Om daarna met hernieuwde energie of rust jouw activiteiten van de dag op te pakken?" 

De Mindful Break is een hele fijne manier om de dag te starten. Even op adem komen voordat je begint: superrelaxed!
Jolle Snaas, tweedejaars Informaticastudent

Ook voor studenten
Inholland-breed doen er al aardig wat collega's mee, maar lang nog niet alle studenten weten van het bestaan van de Mindful Break. En dat is zonde, want in deze tijd heeft het juist voor studenten zoveel te bieden. "Mediteren tijdens de Mindful Break is een hele fijne manier om de dag te starten", zegt tweedejaars Informaticastudent Jolle Snaas. "Even op adem komen voordat je begint: superrelaxed!"

Er vinden al gesprekken plaats met het Studentsucces Centrum (SSC) Haarlem om te zien wat beide partijen voor elkaar kunnen betekenen. Ook andere opties worden verkend om de Mindful Break te integreren in het onderwijs. "Zo zien we mogelijkheden voor docenten om de Mindful Break op te nemen in hun lessen", zegt Saskia. "Al is het maar een paar minuten aan de start van een les. Dan zit iedereen daarna heel anders in die meeting, geloof me!"

Heb jij behoefte aan een kleine escape uit de waanzin van de dag? Kan jij wel wat ontspanning en een beetje plezier gebruiken? Doe dan vooral eens mee op de dinsdagochtend van 8.40 tot 9.00 uur. Dat kan via Mindful Break MS Teams.