Haarlem,
15
februari
2019
|
11:28
Europe/Amsterdam

Moodle-gebruikers positief over nieuwe omgeving

782034 INH MOODLE LOGO DEF_RGB

Alle Moodle-gebruikers, ruim 6.000 studenten, maken sinds 31 januari gebruik van de vernieuwde omgeving van het leermanagementsysteem. Het oude Moodle heeft plaatsgemaakt voor een visueel aantrekkelijkere, snellere, stabielere en gebruiksvriendelijkere omgeving. De eerste indrukken van gebruikers zijn positief.

Alle opleidingen die al Moodle gebruiken zijn overgegaan naar de nieuwe Moodle-omgeving van OpenEdu. Het nieuwe systeem is gebruiksvriendelijk en intuïtief. Gebruikers kunnen leermaterialen delen en beheren. Ook is het mogelijk om peerfeedback efficiënt te organiseren, formatieve toetsen in te bouwen en wordt interactie tussen student en docent mogelijk.

Ondersteuning bij livegang
Bij de overgang is flink ingezet op ondersteuning. Op alle ‘Moodle-locaties’ waren promostudenten aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Ook de Servicepunten waren voorbereid om gebruikers goed op weg te helpen. Daarnaast zijn er handleidingen uitgedeeld (quick reference cards) en is er een ondersteuningspagina ingericht. Zowel de promostudenten als de Servicepunten hadden het relatief rustig, wat een goed teken lijkt te zijn. De overgang verliep ook soepel bij de Pabo-opleidingen, die op 21 januari al overgingen.

“Het was best spannend, vooral de eerste dag,” zegt Derk Riesthuis van het projectteam en verantwoordelijk voor de ondersteuning bij de overgang. “Niet alleen Moodle ging live, maar ook de ondersteuningsorganisatie die hierbij hoort. Dit keer niet, zoals we gewend zijn, alleen bemand door IVT’ers, maar ook door onderwijs- en ict-experts uit alle domeinen. Natuurlijk waren er wat opstartproblemen en moesten we elkaar ‘vinden’ maar de eerste ervaringen zijn positief. Kennis wordt gedeeld en iedereen is bereid om elkaar te helpen en te ondersteunen.” 

Update
Een van de issues tijdens de livegang was het feit dat sommige gebruikers cursussen niet, of juist teveel cursussen zagen. Ze waren wel beschikbaar in Moodle, maar niet voor iedereen bereikbaar. Een update moet uitkomst brengen. Vooral de presentatie van de cursussen op het dashboard is daarbij een verbetering, omdat gebruikers de presentatie van de cursussen beter kunnen instellen. 

Let op! In verband met deze update is Moodle op zaterdagochtend 16 februari vanaf 10.00 uur even niet bereikbaar. 

Naast Moodle-gebruikers, zijn ook de eerste Blackboard-gebruikers overgegaan op Moodle, namelijk studenten (en docenten) van de flexibele deeltijdopleiding Business IT en Management. Ook daar zijn de eerste indrukken positief. Volgens studenten is de omgeving overzichtelijker, werkt deze intuïtief en zijn ‘courses’ goed te vinden. Ook zijn ze blij dat er een app-versie is van Moodle en dat er een kalender in de leeromgeving zit.

Vragen over Moodle? Je kunt met vragen terecht bij de Servicepunten en contactgegevens en het voorlichtingsmateriaal zijn beschikbaar op moodlesupport.inholland.nl.