Alkmaar, Haarlem,
11
oktober
2023
|
16:17
Europe/Amsterdam

Naar Indonesië, Troyes of Toulouse in Frankrijk, @Home of naar China!

china coca cola

In de maand oktober gaan Alkmaarse en enkele Haarlemse vierdejaars studenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde, Werktuigbouwkunde, Bouwkunde, Civiele Techniek en Bouwmanagement & Vastgoed een of twee weken op internationale studiereis. Van Indonesië, Troyes of Toulouse in Frankrijk, @Home of naar China.

at home

“Vorig jaar zijn de studenten van Technische Bedrijfskunde al meegenomen in de organisatie en keuzes. Het is gelukt om alle 65 studenten Technische Bedrijfskunde naar ieders wens en behoefte in te delen voor een activiteit of reis want zo houden we het inclusief!”, vertelt Annemarie Hoffman, docent Technische Bedrijfskunde.

De reizen worden vaak georganiseerd samen met andere opleidingen want zo kun je van elkaar leren en zorg je tegelijkertijd voor voldoende omvang en back-up. In Indonesië bijvoorbeeld reist de groep van 14 studenten Technische Bedrijfskunde (TBK) samen met een groep van 16 Bouwkunde, Civiele Techniek en Bouwmanagement & Vastgoed-studenten. Naar China reizen de opleidingen Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde samen; in totaal 24 studenten. Het bezoek aan Troyes in Frankrijk door 16 studenten TBK is met een grotere delegatie van docenten en coördinatoren van het domein Techniek, Ontwerpen en Informatica. Ook om een mogelijk partnership met de universiteit verder te verkennen.

De organisatie van de activiteiten doen docenten samen met de studenten, want voor beiden is het een leerzame en bijzondere ervaring. Meer dan de helft van het docententeam van Technische Bedrijfskunde is betrokken, en daarmee raken we een van de speerpunten van Hogeschool Inholland.

“Van een kick-off met een Indonesische rijsttafel of ontbijt met croissants en jus d’orange, tot een avond met een interessante spreker die komt vertellen over de bestemming. Maar ook echt aan de slag: groepjes studenten nemen een stad of dag voor hun rekening en zijn verantwoordelijk voor de voorbereiding, de organisatie ter plaatse, de financiën, publiciteit en een aftermovie. Werken aan de internationale competentie doen studenten dus vooraf, tijdens én na afloop van de Internationale week! Ook zijn er teams die zich bezig houden met de socials en duurzaamheid en zoeken we met de studenten actief naar manieren om onze footprint zo laag mogelijk te houden of te compenseren”, licht Annemarie verder toe.

“Bij iedere reis staat de samenwerking met een universiteit centraal, waar we een aantal dagen doorbrengen. Samen bedrijven bezoeken, lessen verzorgen, samen eten en natuurlijk een potje voetbal! Bij alle bestemmingen zijn de studenten vooraf gekoppeld aan studenten van de universiteiten die wij gaan bezoeken; hun ‘buddies’. In de weken voorgaand aan de reis, zijn studenten al online aan het kennismaken om elkaar daarna live te ontmoeten, hoe gaaf is dat!”

“Bij de @home week gaan we ook werken met buddies, dat doen we samen met Stichting Pangea. Onze studenten worden gekoppeld aan startende ondernemers met een vluchtelingenachtergrond die met hulp van Stichting Pangea hun bedrijf opbouwen in Nederland met als doel structurele omzet. Samen een week aan de slag met een uitdaging waar de ondernemers tegen aan lopen en tegelijk meer leren over andere culturen. En over de eigen Nederlandse cultuur voor een niet-Nederlander. En ook hier natuurlijk samen koken, eten en sporten.

“Naast de samenwerking met universiteiten, betrekken we ook de overheid bij onze reizen. We hebben warme contacten bij de desbetreffende ambassades en gemeenten, bij het Alkmaars Uitwisselings Comité (AUC ) voor zusterstad Troyes en ook bij veel bedrijven die we gaan bezoeken. Denk aan VDL, Alibaba, Lacoste, Zeelandia, Benelux Chamber of Commerce, Airbus Composites, Insera, BLT Benowa renewable Energy, Philips Innovatiecentrum, CFL Flooring, Sidomuncul en Audi. Met de universiteiten, ambassades, gemeenten en bedrijven die ons allen helpen en meedenken om deze reizen vorm en inhoud te geven, bouwen we zo door de jaren heen een goede en waardevolle relatie op.”

“Last but not least… we doen ons uiterste best om het voor de studenten zo betaalbaar mogelijk te houden. Studenten hebben zelf een sponsoractie opgezet onder hun eigen netwerk van stage- en projectopdrachtgevers en vergroten daarmee de betaalbaarheid voor iedereen. De eerste bijdragen van de bedrijven zijn al binnen. We gaan al over anderhalve week…. en kijken nu al uit naar de aftermovies!”, sluit Annemarie af.

Meer informatie over de internationaliseringsactiviteiten?

Neem contact op met:

Annemarie Hoffman, coördinator Internationalisering Technische Bedrijfskunde

E: annemarie.hoffman@inholland.nl

Nghia Phan, coördinator Internationalisering Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Technische Informatica

E: nghia.phan@inholland.nl

Niek Brandsma, organisator studiereis Indonesië

E: niek.brandsma@inholland.nl

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.