Amsterdam,
07
januari
2021
|
11:05
Europe/Amsterdam

‘Nog steeds op zoek naar een goede balans tussen werk en privé’

De persoonlijke werkplek van Bilal Majdoubi

GS_BILAL 007

Bilal Majdoubi is docent Pedagogiek en onderzoeker bij de onderzoekslijn Jeugd en Samenleving. We bezoeken hem in Amsterdam Nieuw-West, waar hij geboren en getogen is. Hier woont hij samen met zijn vrouw Houda en dochtertje Yasmeen van één jaar oud. Bilal startte vlak voor de coronacrisis bij onze hogeschool en kwam voor de uitdaging te staan om zijn studenten online te leren kennen.

Thuis als plek voor rust, vrije tijd en met familie zijn
“Ik ben altijd al een buitenmens geweest. Amsterdam Nieuw-West vind ik heerlijk. Er is veel diversiteit in de stad en ik houd ook wel van de drukte en de gezelligheid. Ik ben opgegroeid in Osdorp en woon nu met mijn gezin in Slotermeer, een half uurtje fietsen van Inholland op de De Boelelaan.

Tijdens mijn studie studeerde ik nooit thuis, ik heb thuis altijd ervaren als een plek van rust. Een plek van vrije tijd en met familie zijn. Ik probeer ook zo min mogelijk werk mee naar huis te nemen. Waar collega’s hun nakijkwerk mee naar huis nemen, ga ik liever in een café zitten of in de bibliotheek. Ik associeer thuis niet met werken of studeren, maar bijvoorbeeld wel met relaxen, lezen en kennis opdoen.”

Relatie opbouwen met studenten en collega’s vanuit huis
“Het online werken is uitdagend. Toen ik in februari startte, werkte ik eigenlijk maar één dag per week met studenten, om afstudeerders te begeleiden. Het blok erna begon ik pas met lesgeven en dat was dus meteen online. Het is lastig om een relatie op te bouwen met studenten als je elkaar niet live hebt ontmoet. Om dat te doorbreken, probeer ik mijn online lessen nooit meteen te beginnen met de lesstof. Meestal vertel ik eerst iets persoonlijks of ik laat mijn dochtertje even zien. Maar ik vraag ook vaak of de studenten het nog zien zitten. Hoe het met ze gaat en waar ze tegenaan lopen.

Toch blijft het pittig. Er zijn altijd studenten bij die op het moment dat jij lesgeeft nog even bezig zijn met iets anders en de camera uit hebben. Of studenten die de camera helemaal niet aan doen, omdat die stuk is of omdat het thuis te druk is. Ik merk zelf ook dat ik de namen veel minder snel onthoud als ik online lesgeef. Niet alleen doordat de camera’s soms uitstaan, maar je hebt ook een heel ander gesprek met elkaar.

Dat geldt eigenlijk ook voor het opbouwen van een relatie met collega’s. Je mist echt die contacten op de werkvloer, bij de lunch en bij het koffiezetapparaat. Ik vind het hebben van leuke collega’s heel belangrijk in mijn werk. Gelukkig ben ik nu wel op donderdag bij de locatie aan het werk en dan vraag ik vaak een collega mee om even buiten te gaan wandelen en een koffie te halen. Dan leer je elkaar veel beter kennen.”

    Inplannen van werk-, maar ook privézaken voor een goede balans
    “Ik ben nog steeds op zoek naar het vinden van een goede balans tussen werk en privé. Ik probeer zelf tijdsblokken in te plannen dat ik bezig ben met werk. Maar ook op de momenten dat er thuis iets moet gebeuren plan ik daar tijd voor in mijn agenda. Om ervoor te zorgen dat je niet altijd alles even snel tussendoor doet. Als je thuiswerkt, kun je naar mijn mening niet van 9 tot 5 met je werk bezig zijn. Zeker met een kind thuis is dat lastig. We zijn nou eenmaal mensen en je gaat toch even tussendoor de afwas doen of een wasje draaien. Dat kun je ook weer zien als een stukje beweging.”

    Hilarische momenten
    “Online lesgeven levert wel vaker grappige momenten op met studenten. Ik was een tijdje geleden aan het lesgeven en toen zag ik iemand met heel grappig behang op haar slaapkamer. Je komt gewoon bij de mensen thuis binnen en dat is iets wat je normaal gesproken niet ziet. Je ziet ook wel eens studenten of collega’s stuntelen met kinderen op schoot, waaronder ikzelf. En er zijn ook wel studenten waarbij je gewoon ziet dat ze in bed liggen of op hun telefoon zitten. Daar is op zich niks mis mee, behalve dat het soms gewoon niet zo netjes oogt.”

    Steun van collega’s en mooie ontwikkelingen in het onderwijs
    “Ik ervaar veel steun van collega’s en leidinggevenden. Ik heb de indruk dat de organisatie goed op de hoogte is van hoe pittig thuiswerken is. Zo wordt er ook naar oplossingen gezocht voor mensen die echt niet thuis kunnen werken. En ik denk dat het goed is om met z’n allen na te denken over wat we leren van deze situatie en wat we willen meenemen straks naar als we weer live kunnen werken. Ik zie bijvoorbeeld dat we binnen het onderwijs veel zaken die we normaal live doen ook digitaal kunnen organiseren. Denk aan hoorcolleges. Ik denk dat het veel efficiënter is om die vooraf op te nemen, aangezien er toch vaak een uur lang één iemand aan het woord is. Blended learning is al jarenlang een nieuw begrip, terwijl het helemaal niet meer nieuw is. We hebben het nu noodgedwongen met z’n allen kunnen ervaren en het gaat prima zo. Daarnaast vind ik dat we in de toekomst flexibel met elkaar moeten kijken naar thuiswerken en online lesgeven. Het zou bijvoorbeeld voor mensen met kinderen een goede oplossing bieden wanneer er bijvoorbeeld een kind ziek is of er geen opvang is voor die dag.”

    Thuiswerktips van Bilal:

    • Heb er vrede mee als dingen niet lukken. Wees minder streng voor jezelf. Werk moet niet ten koste gaan van jouw eigen gezondheid, maar ook niet van de mensen om je heen.
    • Communiceer op tijd met elkaar . Als het niet gaat, geef het aan. Je hoeft je er niet voor te schamen.
    Reacties (0)
    Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.