Haarlem,
29
juni
2023
|
13:00
Europe/Amsterdam

Ondernemende studenten in de spotlight bij Teyler-lezing

Prijzen voor beste propedeusestudent en afstudeerder Business Studies en Finance & Control

Zorg eerst dat je weet wie je zélf bent, dan pas kun je goede keuzes maken. Die les hield Jessica van Horssen studenten van Hogeschool Inholland Haarlem voor bij de negende Teyler-lezing. Bij de lezing, georganiseerd vanuit de opleidingen Business Studies en Finance & Control, werden ook de prijzen uitgereikt voor de beste propedeusestudent en afstudeerder.

Met deze prijzen wil Inholland studenten in het zonnetje zetten die bovengemiddeld presteren en (daarmee) een voorbeeld zijn voor anderen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar studieresultaten, maar ook naar persoonlijkheid, organisatietalent en de inzet voor medestudenten, klas en hogeschool.  Twaalf eerstejaarsstudenten waren genomineerd voor de prijs voor beste propedeusestudent, vier laatstejaars gingen op voor die van beste afstudeerder.

Een extra stap zetten
Sam Kors mocht uiteindelijk naar voren komen als beste propedeusestudent. Hij werd geroemd om zijn open en geïnteresseerde houding, maar is ook niet bang om kritisch te zijn. Volgens de jury is Sam doelgericht, heeft hij doorzettingsvermogen, werkt hij goed samen in het leerteam, stelt hij zich open om dingen vanuit verschillende perspectieven te bekijken en is hij bereid om ‘een extra stap te zetten’. Dat Sam een teamspeler is, bleek ook nadat hij de prijs had ontvangen. Hij bedankte zijn klasgenoten en de teams waarmee hij ‘hele leuke projecten had gedaan’ en gaf aan dat hij het ook niet zonder zijn docenten had kunnen doen. Na een gemeenschappelijk eerste jaar (Business Studies en Finance & Control) kiest Sam volgend collegejaar voor de studie Finance & Control.

De prijs voor beste afstudeerder was voor Aimee Jansen (afstudeerrichting Ondernemen). Zij deed haar afstudeeronderzoek rondom 'Music management: De behoefte naar mentale ondersteuning vanuit de muziekindustrie'. Een relevant onderwerp over hoe artiesten met de grote mentale druk van continue presteren om kunnen gaan. Doordat ze eerder stage had gelopen bij een platenmaatschappij, had Aimee al een netwerk in de muziekindustrie en kon ze veel prominente en relevante mensen spreken voor haar afstudeeronderzoek, dat met een 9 werd gewaardeerd. Ook Aimee had warme woorden voor haar medestudenten en docenten, en in het bijzonder haar begeleiders.

Teyler als ondernemer
Als directeur van het Teylers Museum was Marc de Beyer aanwezig bij de lezing en prijsuitreiking, die net als het museum zijn vernoemd naar Pieter Teyler van der Hulst. Pieter Teyler werd door Marc de Beyer geïntroduceerd als  "een ondernemer die ruim 300 jaar geleden leefde en ‘goed deed’. Onder meer in de armenzorg en met het Teylers Hofje, waar tot op de dag van vandaag alleenstaande vrouwen wonen. En iemand met een bijzondere interesse in kunst, wetenschap en religie. Uit zijn nalatenschap is onder meer Teylers Museum ontstaan. De andere kant is, dat is een verhaal dat we tegenwoordig ook moeten vertellen, dat Teyler zijn kapitaal niet alleen verdiende als zijdehandelaar maar ook als investeerder in bedrijven die te maken hadden met slavernij.”

De Teyler-lezing zelf werd verzorgd door Jessica van Horssen, alumna Business Studies. Naar eigen zeggen was Jessica ‘een vreemde eend in de bijt’, omdat zij pas op 28-jarige leeftijd begon met Business Studies. Terwijl haar (jongere) medestudenten vaak nog thuis woonden, combineerde zij de studie met het moederschap én het opzetten van haar bedrijf. Haar wat atypische schoolcarrière ‘ontstond’ in 4 vwo, toen ze door hoge absentie en slechte resultaten docenten moest overtuigen waarom ze haar op school zouden houden. “Daarop heb ik gezegd dat ik ze helemáál niet ging overtuigen. Ik voelde dat ik eerst moet ontdekken wie ik zelf was. Anders zou ik ook niet in staat zijn om verdere keuzes voor mijn leven te maken.”

In een flow
Na het afronden van twee studies (Pedagogiek en Business Studies) en werk als onder meer gezinscoach en in de sales, ontdekte Jessica waar haar echte passie ligt. Namelijk wat zij zelf ‘in het klein’ had ervaren toepassen op bedrijven. Jessica: “Bedrijven hebben vaak als focus groeien, terwijl ze helemaal niet weten wat ze willen zijn – of daar niet consequent in zijn. Terwijl als je dat wel op orde hebt én het ook volledig doorvoert in je organisatie, je ook de juiste mensen aantrekt, de juiste keuzes maakt en in een flow komt. Dan gaat alles ‘moeitelozer’, wat overigens niet betekent dat je niet hard meer hoeft te werken.”

Vanuit de zaal werd Jessica gevraagd wat ze studenten mee wil geven. “Volg je eigen pad, ook als dat tegen de stroom in is, om te ontdekken wie je bent. Ga maar proberen, onderzoeken. En binnen je studie: zorg dat je er zoveel mogelijk uithaalt, je zit hier voor jezelf. Je komt hier in aanraking met het hele spectrum van ondernemen, waardoor je op de hele breedte van een bedrijf en het bedrijfsleven zicht krijgt. Daar heb ik nu in mijn onderneming nog altijd profijt van.”

Nieuwe generatie
Bij de afsluitende borrel werden winnaars Sam en Aimee gefeliciteerd. Ook waren er nog de nodige vragen voor zowel Jessica van Horssen als voor Marc de Beyer. Naast de gezelligheid leverde de borrel zo ook weer ‘nieuwe netwerken’ op. Wie weet wat daar uit voortkomt en welke huidige student over een paar jaar als spreker bij de Teyler-lezing een nieuwe generatie mag inspireren…!

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.