01
februari
2024
|
10:29
Europe/Amsterdam

Onze rol in de samenleving verandert

#4 Door de ogen van Bart

“Het maatschappelijk debat verder brengen; dat is een rol die Hogeschool Inholland als kennispartner nóg meer moet pakken. Ons onderzoek en onderwijs vormen namelijk de basis om het goede gesprek aan te gaan en een brede visie te geven.”

download

“Ik kom de gigantische hal binnen - qua grootte vier keer de Jaarbeurs - en zie links stands met worst en rechts met alcohol. Dit is mijn eerste kennismaking met de Grüne Woche, de grootste landbouwbeurs van Europa. Behalve de mooie en lekkere producten zijn er ook stands over zonnepaneelconcepten, robotisering en circulariteit. Ik ben daar met zo’n honderdvijftig Nederlanders van kennisinstellingen, ministeries, regionale en lokale overheden, landbouworganisaties en uit het bedrijfsleven.”

Iedereen in z’n eigen waarheidsbubbel
“Tijdens het rondlopen op de toonaangevende beurs en in mijn contact met andere bezoekers valt me een aantal zaken op. Ten eerste dat het economische aspect in deze sector bovenaan lijkt te staan, terwijl het accent in mijn ogen moet liggen op een innovatief maatschappelijke kijk op landbouw. Hoe kunnen we bijvoorbeeld vlees duurzaam vervangen? Welke vorm van landbouw is verrijkend voor de aarde in plaats van uitputtend? Hoe handhaven we de biodiversiteit?”

“Ten tweede merk ik dat iedereen praat vanuit z’n eigen bubbel van waarheid. Dat zie ik ook in veel andere sectoren. Ik maak me zorgen dat het blijkbaar steeds moeilijker wordt om uit je eigen ‘heilige’ waarheid te komen. Met andere woorden, hoe goed gaat het nog met ons polderen, waarmee we sámen beleid maken en uitvoeren?”

Wij moeten het brede gesprek openen
“Voor beide punten zie ik een belangrijke rol voor Hogeschool Inholland en andere kennisinstellingen. In een samenleving waar mensen elkaar minder makkelijk geloven, hebben wij de taak om het maatschappelijke debat verder te brengen op inhoud: kennis uit ons onderzoek en onderwijs. Dat geeft ons de verantwoordelijkheid om met een brede blik het gesprek te openen over bijvoorbeeld duurzame landbouw.”

“Wij (collega’s en studenten) doen het al én we mogen deze rol nog meer pakken. In mijn ogen kunnen we maatschappelijke discussies een stap verder brengen, doordat we onderdeel zijn van grote gemeenschappen die we aan elkaar kunnen koppelen.”

“Ik ben benieuwd; in hoeverre voer jij al het goede gesprek in jouw vakgebied?”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.