Rotterdam,
16
november
2020
|
11:05
Europe/Amsterdam

Ook Inholland omarmt statement Rotterdamse onderwijsinstellingen

Het onderwijs moet een veilige plek zijn om in alle vrijheid van elkaar te kunnen leren

Met afschuw hebben we de afgelopen weken het nieuws gevolgd waarin docenten een prominente rol hadden. Of liever gezegd: het lijdend voorwerp waren. Docenten krijgen het gevoel dat ze op eieren lopen en uit angst voor bedreigingen niet meer durven te zeggen of laten zien wat ze willen zeggen of laten zien. Dergelijke zelfcensuur hoort niet thuis in het onderwijs, maar is er wel, steeds vaker. De lijst van ‘gevoeligheden’ in de klas wordt groter, net als het aantal ‘meekijkers’ van buiten de klas. Daarbij gaat het niet alleen om onderwerpen als cartoons.

Alle Rotterdamse onderwijsinstellingen, van basisscholen tot de universiteit en dus ook Inholland Rotterdam, hebben de handen ineengeslagen en vandaag een statement uitgebracht: “Het onderwijs moet een veilige plek zijn om in alle vrijheid van elkaar te kunnen leren.”

'Wij staan achter dit statement en achter onze docenten'
“Als Hogeschool Inholland, van Alkmaar tot Dordrecht en alle andere vestigingen, staan wij achter dit statement en achter onze docenten”, zegt Mieke van den Berg, lid van het College van Bestuur en voorzitter van de Community of Practice Diversiteit van Inholland. Zij reageert namens het hele College van Bestuur van Inholland. “Wij willen onze docenten ondersteunen en de mogelijkheid bieden om vanuit hun pedagogische en didactische visie alles bespreekbaar te maken met studenten.”

“Een belangrijk onderdeel van die ondersteuning is om de gelegenheid te bieden om gesprekken te kunnen voeren over soms moeilijke onderwerpen. Inholland is immers een brede hogeschool waar we zeer diverse studenten en collega’s omarmen. Onze hogeschool wil persoonlijk en dichtbij zijn. Dat betekent dat alle studenten en medewerkers zich thuis kunnen voelen, dat verschillen worden gewaardeerd en dat de talenten van iedereen worden benut.”

'Veel ruimte voor gesprekken over de betekenis van vrijheid'
“Binnen onze hogeschool is er veel ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over de betekenis van vrijheid. De vrijheid van de een kan de vrijheid van de ander beperken, bijvoorbeeld in relatie tot discriminatie en racisme, maar ook persoonlijke veiligheid. Dit doen we bijvoorbeeld in de Community of Practice Diversiteit die al een aantal jaar bestaat. Dit is een groep betrokken Inholland-collega’s die als collega’s maar ook samen met studenten inzichten en ervaringen uitwisselen op het gebied van diversiteitvraagstukken. Vanuit deze community stellen wij ook kennis beschikbaar. Ook kunnen docenten er terecht voor advies over hoe zij het gesprek aan kunnen gaan in de les over gevoelige onderwerpen. Ook de onderzoekslijn Diversiteitvraagstukken draagt bij aan het bieden van inzichten en het ontwikkelen van kennis en interventies als het gaat om kansengelijkheid in een diverse samenleving.”

“Door de dialoog te faciliteren en ruimte te bieden om het gesprek te voeren over diversiteit, discriminatie en racisme willen we eraan bijdragen dat iedereen gehoord mag worden en zich thuis kan voelen bij Inholland.”

Lees het Rotterdamse statement dat wij als Inholland omarmen:

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.